Υποστηριξε το militaire
Διεθνή
21/09/2017 | 12:20
Φ. Καρβουνοπούλου

Υεμένη: Επίδειξη δύναμης απο τους Χούτι

Υεμένη: Επίδειξη δύναμης απο τους Χούτι

Οι σιίτες αντάρτες Χούτι στην Υεμένη έκαναν επίδειξη δύναμης και τήρησαν μια προκλητική στάση σήμερα απέναντι στους αντιπάλους τους, τρία χρόνια αφού κατέλαβαν την πρωτεύουσα Σανάα.

Δεκάδες χιλιάδες υποστηρικτές των Χούτι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Σαμπιίν, στο κέντρο της Σανάα, εν μέσω δρακόντειων μέτρων ασφαλείας και την ώρα που αεροπλάνα του υπό τη Σαουδική Αραβία συνασπισμού πετούσαν πάνω από την πρωτεύουσα.

Πολλοί διαδηλωτές κρατούσαν σημαίες της Υεμένης και μια χορωδία που αποτελούνταν από άνδρες ντυμένους με την παραδοσιακή λευκή ενδυμασία τραγουδούσε στρατιωτικά εμβατήρια.

«Από αυτό το ιερό μέρος θα απελευθερώσουμε όλη την Υεμένη», τόνισε ο Αμπντελαζίζ μπιν Χάμπτουρ, επικεφαλής της κυβέρνησης «εθνικής σωτηρίας» των Χούτι, καταγγέλλοντας «την κατοχή» κάποιων επαρχιών της χώρας από τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Στις 21 Σεπτεμβρίου 2014, οι Χούτι, που προέρχονται από τη μειονότητα των ζαϊντιτών, ενός παρακλαδιού των σιιτών, κατέλαβαν τη Σανάα με τη βοήθεια των δυνάμεων του στρατού που παραμένουν πιστές στον πρώην πρόεδρο της Υεμένης Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, ο οποίος εκδιώχθηκε από την εξουσία το 2012.

Η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της χώρας κατέφυγε στο νότιο τμήμα της χώρας και τον Μάρτιο του 2015 ζήτησε την επέμβαση ενός αραβικού συνασπισμού.

Οι μάχες και οι φονικές αεροπορικές επιδρομές είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο στην Υεμένη, η οποία είναι ντε φάκτο διχοτομημένη, με τους σιίτες αντάρτες να ελέγχουν το βόρειο τμήμα και τις κυβερνητικές δυνάμεις το νότιο.

Οι Χούτι μοιάζουν να αψηφούν τον αραβικό συνασπισμό, με τον επικεφαλής τους Άμπντελ Μάλικ αλ Χούτι να απειλεί στις 14 Σεπτεμβρίου ότι θα εκτοξεύσει πυραύλους εναντίον των Εμιράτων και θα εξαπολύσει επιθέσεις μέσω θαλάσσης σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας, επισημαίνοντας ότι έχει «εντοπίσει ενδείξεις μιας νέας στρατιωτικής κλιμάκωσης» εναντίον των υποστηρικτών του.

Οι σιίτες αντάρτες ρίχνουν συχνά πυραύλους εναντίον της Σαουδικής Αραβίας.

Ο πόλεμος στην Υεμένη έχει προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 8.400 ανθρώπων και τον τραυματισμό ακόμη 48.000 από τον Μάρτιο του 2015 ενώ έχει ξεσπάσει «η χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον πλανήτη», σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Στα τέλη Αυγούστου υπήρξε μεγάλη ένταση μεταξύ των δύο συμμάχων στην πλευρά των ανταρτών. Οι Χούτι, που έχουν κοινά σημεία με το λιβανέζικο σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ, χαρακτήρισαν τον Σάλεχ, έναν εθνικιστή Άραβα, «προδότη» επειδή τους παρουσίασε σαν «πολιτοφυλακή».

Ιδιωτικά το περιβάλλον του πρώην προέδρου δεν έχει σταματήσει να επικρίνει τον τρόπο διακυβέρνησης των Χούτι, οι οποίοι δεν καταφέρνουν να πληρώνουν στην ώρα τους τους μισθούς των δημοσιών υπαλλήλων και των στρατιωτών.

«Είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς» αν η συμμαχία των Χούτι με τον Σάλεχ θα κρατήσει, «όμως στο πλαίσιο του πολέμου το πιο πιθανό είναι να βρουν έναν τρόπο να γεφυρώσουν τις διαφορές τους μπροστά στον κοινό εχθρό», τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα, εκτίμησε τον Απρίλιο η Λόνγκλεϊ Άλει, αναλύτρια του International Crisis Group.

Όλες οι απόπειρες διαπραγματεύσεων και επιβολής εκεχειρίας έχουν αποτύχει τα τελευταία τρία χρόνια στην Υεμένη.

«Αυτή την περίοδο η διαδικασία του ΟΗΕ έχει μπλοκάρει εντελώς», και «οι μόνοι κερδισμένοι είναι αδιαμφισβήτητα» το δίκτυο αλ Κάιντα, που δρα στον νότο, «και μια μικρή ομάδα πολέμαρχων», πρόσθεσε η αναλύτρια.

Στο μεταξύ οι άμαχοι πληρώνουν το βαρύτερο τίμημα, κυρίως τα παιδιά, θύματα των «τυφλών βομβαρδισμών», σύμφωνα με τον ΟΗΕ τόσο από τους Χούτι όσο και από τον αραβικό συνασπισμό.

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, περισσότεροι από 110 άμαχοι σκοτώνονται ή τραυματίζονται κατά μέσο όρο κάθε εβδομάδα στην Υεμένη.

Περισσότερα από 17 εκατομμύρια Υεμενίτες βρίσκονται σε κατάσταση διατροφικής ανασφάλειας και κάποιες επαρχίες είναι στα πρόθυρα λιμού.

Παράλληλα μια επιδημία χολέρας έχει προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 2.000 ανθρώπων από τον Απρίλιο και η Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού εκτιμά ότι ως το τέλος του χρόνου ίσως υπάρξουν 850.000 κρούσματα.

Η Σανάα είναι η μοναδική αραβική πρωτεύουσα που ελέγχεται από ένα ένοπλο αντάρτικό κίνημα, ενώ το διεθνές αεροδρόμιο της πόλης είναι κλειστό εξαιτίας του αποκλεισμού που έχει επιβάλει ο αραβικός συνασπισμός.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης