Υποστηριξε το militaire
Militaire News

Τσίπρας με Μέρκελ και Κάμερον για το προσφυγικό: “Από τον Ιούλιο έχουμε δεχτεί 900 χιλ. πρόσφυγες”

Τσίπρας με Μέρκελ και Κάμερον για το προσφυγικό:

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσιπρας συμμετείχε  στην Διεθνή Διάσκεψη Δωρητών «Supporting Syria and the Region»,όπου και τοποθετήθηκε επό του προσφυγικού που έχρει προκληθεί από την κρίση στη Συρία. Ποια ήταν τα σημεία της τοποθέτησής του;

  • «Η Ελλάδα έχει βιώσει από πρώτο χέρι τις ανθρωπιστικές επιπτώσεις της προσφυγικής κρίσης. Παρ όλα αυτά, σε αντίθεση με άλλους, επιμένουμε να αντιμετωπίζουμε την πρόκληση με ανθρωπισμό.»
  • «Από τον Ιούλιο, έχουμε αντιμετωπίσει ροές περισσότερων από 900.000 ανθρώπων, από τους οποίους περίπου 500.000 είναι Σύροι.»
  • «Το κόστος διαχείρισης αυτών των ροών είναι τεράστιο, την ίδια στιγμή που το Λιμενικό έχει σώσει πάνω από 150.000 πρόσφυγες και μετανάστες.»
  • «Δεν μπορούμε να σπρώχνουμε τους ανθρώπους από χώρα σε χώρα, σαν η διαχείρισή τους να είναι ευθύνη κάποιου άλλου.»
  • «Αναρωτιέμαι, τι θα είχε συμβεί σε εκατομμύρια Σύρων, αν η Τουρκία, η Ιορδανία και ο Λίβανος, αποφάσιζαν να υψώσουν τείχη. Ή αν ΟΛΗ η Ευρώπη είχε πει: ‘’Οι πρόσφυγες δεν είναι ευπρόσδεκτοι εδώ. Το τι συμβαίνει στη Μεσόγειο δεν είναι δικό μας πρόβλημα’’».
  • «Χρειαζόμαστε μια πιο μακροπρόθεσμη στρατηγική προσέγγιση, εστιασμένη στην αποτελεσματική και ανθρώπινη διαχείριση των προσφυγικών ροών.»
  • «Μια απάντηση που να εστιάζει στη συνεργασία και την βοήθεια προς τις χώρες που συνορεύουν με τη Συρία, και σηκώνουν ένα τεράστιο βάρος εκατομμυρίων προσφύγων.»
  • «Πρέπει να εργαστούμε για ένα ισχυρό πρόγραμμα επανεγκατάστασης στην Ευρώπη και σε άλλες χώρες.»
  • «Ταυτόχρονα, θα πρέπει να ασκηθεί πίεση για πολιτική διευθέτηση της συριακής σύγκρουσης που θα τερματίσει τις επιθέσεις εναντίον των αμάχων και θα αντιμετωπίζει την τρομοκρατία – μια διευθέτηση που θα δημιουργεί συνθήκες για συμφιλίωση και για επιστροφή των Σύρων στα σπίτια τους.»

Στο περιθώριο της Διάσκεψης Δωρητών για τη Συρία  ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, συνάντησε κατ’ ιδίαν τη Γερμανίδα Καγκελάριο,  Άνγκελα Μέρκελ. Κατά τη συνάντησή τους συζητήθηκαν η πορεία του ελληνικού προγράμματος και η διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε την  Μέρκελ σχετικά με τα θετικά στοιχεία που παρουσιάζει η ελληνική οικονομία, όπως και για την πρόταση ασφαλιστικής μεταρρύθμισης εν αναμονή της απάντησης των Θεσμών. Επίσης, επισημάνθηκε η σημασία της ταχείας και επιτυχούς ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Συμφωνήθηκε ότι ο Φεβρουάριος αποτελεί κρίσιμο μήνα για τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, καθώς και ότι όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένων των κρατών-μελών της Ε.Ε. και της Τουρκίας, θα πρέπει να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει.

_ABP2383-2

Στο Λονδίνο, ο  Τσίπρας, συνάντησε κατ’ ιδίαν και τον Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, Ντέιβιντ Κάμερον. Η συνάντησή τους επικεντρώθηκε στο προσφυγικό ζήτημα και συζητήθηκε η σημασία της ανάπτυξης προγραμμάτων εκπαίδευσης και απασχόλησης για τους Σύρους πρόσφυγες στις γειτονικές στη Συρία χώρες, η οποία περιλαμβάνεται στους στόχους της Διάσκεψης Δωρητών.

Υπογραμμίστηκαν, επίσης, οι προσπάθειες που καταβάλει η Ελλάδα για ανθρώπινη και αποτελεσματική διαχείριση των προσφυγικών ροών, καθώς και η αναγκαιότητα άμεσης εφαρμογής του Σχεδίου Δράσης που συμφωνήθηκε μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας. Σε αυτό το πλαίσιο, συζητήθηκαν οι δυνατότητες συμβολής του Ηνωμένου Βασιλείου στη διαχείριση των προσφυγικών ροών.

Επιπλέον, συζητήθηκαν το Κυπριακό, καθώς και οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονται σχετικά με την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο περιθώριο της Διάσκεψης  πραγματοποιήθηκε εξαμερής συνάντηση για την προσφυγική κρίση, στην οποία συμμετείχε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μαζί με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κ. Ντ. Τουσκ, την Καγκελάριο της Γερμανίας, κα. Ά. Μέρκελ, τον Καγκελάριο της Αυστρίας, κ. Β. Φάιμαν, τον Πρωθυπουργό της Ολλανδίας, κ. Μ. Ρούτε, και τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας, κ. Α. Νταβούτογλου.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκε η εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης Ε.Ε.-Τουρκίας με ιδιαίτερη έμφαση στη μείωση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, στην εφαρμογή της συμφωνίας επανεισδοχής Ελλάδας-Τουρκίας, και στην προώθηση ενός αξιόπιστου μηχανισμού επανεγκατάστασης προσφύγων απευθείας από την Τουρκία στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης