Υποστηριξε το militaire
ΚΥΠΡΟΣ
28/12/2017 | 06:20 (ενημερώθηκε 6 έτη πριν)
Militaire News

Το FBI “μπλέκει” τράπεζα της Κύπρου στην υπόθεση ρωσικής εμπλοκής στις εκλογές των ΗΠΑ!

Το FBI

Η Κύπρος στο μικροσκόπιο του εισαγγελέα Ρόμπερτ Μιούλερ που ερευνά την εμπλοκή των Ρώσων στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ!
Σύμφωνα με τον βρετανικό Guardian ,το FBI έχει ζητήσει από αξιωματούχους της Κύπρου πληροφορίες για την τράπεζα FBME “καθώς η Κύπρος έχει αναδειχθεί ως βασικός τομέας ενδιαφέροντος για τον Robert Mueller, τον ειδικό νομικό σύμβουλο των ΗΠΑ που ερευνά πιθανή συνωμοσία μεταξύ της προεκλογικής εκστρατείας του Donald Trump το 2016 και του Κρεμλίνου.”

Η τράπεζα είναι ύποπτη για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, ανέφεραν δύο πηγές στο Guardian.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ ομοσπονδιακοί ανακριτές και το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ προσέγγισαν την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου τον Νοέμβριο, ζητώντας λεπτομερείς πληροφορίες για την FBME, η οποία έκλεισε φέτος.
Ένα πρόσωπο που έχει πληροφορίες για το αίτημα του FBI δήλωσε ότι φαίνεται να συνδέεται με τη συνεχιζόμενη εξέταση του Mueller σχετικά με τον Paul Manafort, τον πρώην διευθυντή της εκστρατείας Trump ο οποίος κατηγορήθηκε τον Οκτώβριο, για τα χρήματα που κινήθηκαν “μεταξύ πρώην σοβιετικών κρατών και των ΗΠΑ μέσω κυπριακών τραπεζών”.
Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, αρνήθηκε να σχολιάσει.

Η FBME αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι υπήρξε αγωγός για ξέπλυμα χρημάτων ή άλλες εγκληματικές δραστηριότητες.
Οι ιδιοκτήτες, δυο αδέλφια από το Λίβανο ,οι Ayoub-Farid Saab και ο Fadi Michel Saab, εξέδωσαν μια δήλωση μετά από σειρά πρόσφατων κρίσιμων άρθρων σχετικά με την τράπεζα και αρνήθηκαν κάθε περίπτωση παρανομίας.
Το Bloomberg ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι η FBME αποτέλεσε αντικείμενο δύο αμερικανικών ερευνών. Ανέφερε ακόμη ότι η έρευνα που σχετίζεται με τη Ρωσία, συνδέεται με ροή παράνομων ρωσικών κεφαλαίων στην αγορά ακινήτων της Νέας Υόρκης.
Η FBME, παλαιότερα γνωστή ως Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Μέσης Ανατολής, είχε την έδρα της στην Τανζανία, αλλά περίπου το 90% των δραστηριοτήτων της διεξήχθη στην Κύπρο. Σύμφωνα με έκθεση του Χρηματιστηρίου για την επιβολή οικονομικών εγκλημάτων (FINCEN) του αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών το 2014, η τράπεζα ήταν ένας θεσμός “πρωταρχικής ανησυχίας για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες”.
Η έκθεση διαπίστωσε ότι η τράπεζα απέτρεπε τις προσπάθειες της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου να εποπτεύει τις δραστηριότητές της και ότι η FBME διευκόλυνε τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, το διεθνές οργανωμένο έγκλημα, την απάτη, τη φοροδιαφυγή, την εμπορία όπλων και την πολιτική διαφθορά.

Μια εσωτερική έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου για την FBME το 2014, που διαθέτει ο Guardian διαπίστωσε ότι η FBME είχε τραπεζικές σχέσεις με αρκετούς Ρώσους που θεωρούνταν πολιτικά “ευαίσθητοι” πελάτες και ότι περίπου οι μισοί πελάτες της τράπεζας ήταν Ρώσοι υπήκοοι, συμπεριλαμβανομένου του Vladimir Smirnov , ο οποίος είναι κοντά στον Πούτιν και ο Αλεξάντρ Σισκίν, μέλος του πολιτικού κόμματος του Πούτιν.

Η FBME υποβλήθηκε το 2016 σε έλεγχο από τις ΗΠΑ, ο οποίος απαγόρευσε στην τράπεζα να κάνει επιχειρηματικές συναλλαγές στις ΗΠΑ και εμπόδισε τις αμερικανικές τράπεζες να ανοίξουν ή να χρησιμοποιήσουν οποιονδήποτε τραπεζικό λογαριασμό για λογαριασμό της FBME. Στην πραγματικότητα, έκλεισε την τράπεζα. Η FBME αμφισβήτησε την απόφαση, αλλά τα αμερικανικά δικαστήρια έχουν μέχρι στιγμής επιβεβαιώσει την κίνηση αυτή.
Δεν είναι σαφές γιατί ο Mueller και η ομάδα ερευνητών του φαίνεται να ενδιαφέρονται για τα οικονομικά στοιχεία της FBME. Ωστόσο, δείχνει ότι ο ειδικός σύμβουλος συνεχίζει να εξετάζει τις ροές χρημάτων από την Κύπρο.
Ο Manafort έχει παραδεχτεί ότι δεν είναι ένοχος για κατηγορίες ότι διακίνησε εκατομμύρια δολάρια μέσω ξένων τραπεζών ως μέρος ενός σχεδίου για να κρύψει το έργο του για πολιτικά κόμματα στην Ουκρανία. Κατηγορείται για τη διοχέτευση των κεφαλαίων μέσω ξένων εταιρειών , συμπεριλαμβανομένων πολλών που εδρεύουν στην Κύπρο.
Ο πληρεξούσιος του Manafort, Κέβιν Ντάουνγκ, χαρακτήρισε τις κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με τη χρήση offshore λογαριασμών , “γελοίες”.
Ένας εκπρόσωπος της τράπεζας της FBME είπε στον Guardian ότι ο Manafort δεν ήταν ποτέ πελάτης της FBME.
Η ομάδα του Mueller εξέδωσε ξεχωριστά μια κλήτευση για πληροφορίες από την Deutsche Bank. Σύμφωνα με ένα πρόσωπο κοντά στην τράπεζα, η κλήτευση εκδόθηκε το φθινόπωρο. Η γερμανική τράπεζα είναι ο μεγαλύτερος δανειστής του Trump.
Η Deutsche Bank συνεργάστηκε με την FBME. Τα εσωτερικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που διαθέτει ο Guardian δείχνουν ότι τα στελέχη από τις δύο τράπεζες ήταν σε επαφή το 2014, συζητώντας τους λογαριασμούς που ήταν “στο ραντάρ” της επιβολής του νόμου των ΗΠΑ.
Η Deutsche Bank σε δήλωσή της αναφέρει: “Διαχωρίσαμε τη σχέση μας με την FBME το 2014”.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης