Υποστηριξε το militaire
Ιστορία ΚΥΠΡΟΣ
21/10/2016 | 20:33 (ενημερώθηκε 8 έτη πριν)
Militaire News

Το χρονικό ενός ισοβίτη αγωνιστή της ΕΟΚΑ στις φυλακές της Αγγλίας

Το χρονικό ενός ισοβίτη αγωνιστή της ΕΟΚΑ στις φυλακές της Αγγλίας

Άγνωστες ιστορικές στιγμές και ντοκουμέντα του Κυπριακού Αγώνα για την ανεξαρτησία της Μεγαλονήσου από την Αγγλία, θα ζωντανέψουν σε ειδική εκδήλωση στο Δήμο Νεάπολης-Συκεών στην Θεσσαλονίκη, κατά την οποία θα γίνει παρουσίαση βιβλίου ενός ξεχωριστού αγωνιστή, παρόντος και του ιδίου!.

Κατά την εκδήλωση θα παρουσιασθεί το βιβλίο του αγωνιστή της ΕΟΚΑ 1955-59 Θάσου Σοφοκλέους «Χρόνια Οδύνης: Το χρονικό ενός ισοβίτη της ΕΟΚΑ στις φυλακές της Αγγλίας». Θα παραβρεθεί και ο ίδιος ο συγγραφέας-αγωνιστής, ο οποίος θα καταθέσει την προσωπική του μαρτυρία για τη σύγχρονη ιστοριογραφία της Κύπρου. Πρόκειται για ένα βιβλίο με σημαντικές μαρτυρίες, σπάνια ντοκουμέντα και αποκάλυψη άγνωστων πτυχών του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-59. Μια σημαντική συμβολή στην ιστοριογραφία του Αγώνα αυτού.

Ο κ. Σοφοκλέους – που είναι και Πρόεδρος των Συνδέσμων Αγωνιστών ΕΟΚΑ 1955-1959- καταγράφει αυτοβιογραφικά  τους 29  μήνες της φυλάκισης του στην Αγγλία, στα κελιά των φυλακών “Wormwood scrubs” και “Maidstone”, αλλά και την περίοδο της αναγκαστικής παραμονής του στην Ρόδο και την Αθήνα, πριν του επιτραπεί να επιστρέψει στην Κύπρο.

 Όπως έχει αναφερθεί από όσους διάβασαν την  συγκλονιστική αφήγησή του, περιγράφει  όχι μόνο τη σύλληψη, αλλά και τις ανακρίσεις και τα βασανιστήρια που υπέστη ο ίδιος και οι συναγωνιστές του, καθώς και την καθημερινότητα της φυλακής, την προσωπική αντίσταση και την προσπάθεια για τη διατήρηση υψηλού ηθικού και αγωνιστικού φρονήματος. 

Η εκδήλωση-παρουσίαση του βιβλίου, που διοργανώνουν ο δήμος Νεάπολης-Συκεών, η Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας και το Πειραματικό Γυμνάσιο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας,  θα γίνει την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2016, στις 6 μ.μ., στη Δημοτική Βιβλιοθήκη «Αντώνης Σαμαράκης» (Συκιές, Οδ. Φωκά 46).

Το βιβλίο θα παρουσιάσει η διευθύντρια του Πειραματικού Γυμνασίου Νεάπολης κ. Ελένη Μούζουρα και αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσει ο Σωτήρης Αργυρού. Την εκδήλωση θα συντονίσει ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Δαλάτσης, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνει ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ιστορικής Μνήμης Αγώνα, και αγωνιστής της ΕΟΚΑ 1955-59, Ανδρέας Μαϊμαρίδης.

xroniko

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης