Υποστηριξε το militaire
Breaking News Άμυνα ΤΟΥΡΚΙΑ ΥΠΕΞ-ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ
28/06/2016 | 21:53 (ενημερώθηκε 8 έτη πριν)
Militaire News

“Το φυσικό αέριο της Κύπρου έφερε κοντά μας το Ισραήλ” λένε οι Τούρκοι! Το είπε κι ο Νετανιάχου

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μ.Νετανιάχου το είπε.Το θέμα είναι αν εμείς θέλουμε να το ακούσουμε. “Η συμφωνία με την Τουρκία θα έχει τεράστιο κέρδος για το Ισραήλ.Οικονομικό κέρδος”,είπε ο Νετανιάχου.Οι Τούρκοι μας εξηγούν μέσω των δημοσιευμάτων τους τι ακριβώς σημαίνει αυτό: Δισεκατομμύρια.

Η Taraf σε είδηση με τίτλο «Το φυσικό αέριο είναι η αιτία της ύφεσης των σχέσεων με το Ισραήλ» αναφέρεται μεταξύ άλλων σε δηλώσεις του Προέδρου της Διεθνούς Ένωσης Οικονομιών Ενέργειας (International Association for Energy Economics – IAEE), καθηγητή Γκιουρκάν Κουμπάρογλου, ότι στην ύφεση της έντασης μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ ρόλο έπαιξαν τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στα ανοιχτά της Κύπρου.

«Πίσω από τη θέληση να γυρίσουμε σελίδα, θεωρώ ότι βρίσκονται τα αποθέματα αερίου στην Κύπρο και το Ισραήλ», σχολίασε ο Κουμπάρογλου και πρόσθεσε : «Στην περίπτωση που δεν επιθυμεί το Ισραήλ να μεταφερθεί στην Ευρώπη αέριό του μέσω Τουρκίας, μπορεί να υπάρξει ένας εναλλακτικός αγωγός στην Ελλάδα, μέσω Κύπρου, ο οποίος θα μεταφέρει το αέριο στην Ευρώπη. Σε αυτό το σημείο διαφαίνεται για ακόμα μία φορά η γεωστρατηγική σημασία της ΤΔΒΚ. Το Ισραήλ, αν επιθυμεί να κερδίσει δισεκατομμύρια πουλώντας φυσικό αέριο, οφείλει να διασφαλίσει μια ενεργειακή συνεργασία με την Τουρκία. Μπορεί να δημιουργηθεί ένα κέντρο, στα ελληνοτουρκικά σύνορα, για τη διασφάλιση ενός κλίματος ανταγωνισμού για την προαγωγή ενεργειακών πολιτικών και ενεργειακών σχεδίων. Με αυτό το σχέδιο θα ενισχυθούν οι σχέσεις Ελλάδας – ΕΕ».

Η Hurriyet σε είδηση με τίτλο «Τώρα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην Κύπρο» σημειώνει ότι η μεταφορά αερίου από το Ισραήλ μέσω Τουρκίας, είναι ένα θέμα που δεν αφορά μόνο στο Ισραήλ, αλλά και στην Κύπρο, γεγονός που καθιστά αναγκαία την επίλυση του κυπριακού ζητήματος.

Η κατασκευή αγωγού από το Λεβιάθαν στην Τουρκία, σημαίνει ότι ο αγωγός θα περνάει αναγκαστικά από την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη του Λιβάνου ή της Νότιας Κύπρου. Στην περίπτωση αυτή, το ευκταίο είναι η επέκταση του αγωγού μέχρι την Τουρκία και η μεταφορά μέσω αυτού, αερίου και του Ισραήλ και της Κύπρου, σύμφωνα με τον CEO της Εταιρίας γεωτρήσεων Delek, Γιόσσι Αμπού.

«Το θέμα δεν τελειώνει με τη συμφωνία με το Ισραήλ. Ο αγωγός περνάει από την ΑΟΖ της Κύπρου. Η λύση που θα προκύψει, αν δεν συμπεριληφθεί το αέριο που υπάρχει στα ανοιχτά της Κύπρου, δημιουργεί αρκετές ασάφειες στην υλοποίηση του σχεδίου του αγωγού», είπε ο Αμπού σε συντάκτη της Hurriyet. Για το Ισραήλ, μεταξύ των υπαρκτών εναλλακτικών είναι και η εγκατάσταση τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Νότια Κύπρο/Βασιλικό”, καταλήγει το δημοσίευμα.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης