Υποστηριξε το militaire
Breaking News Πολιτική
23/09/2016 | 19:08 (ενημερώθηκε 8 έτη πριν)
Militaire News

Το “τσίρκο” των τηλεοπτικών αδειών και η πραγματική δημοσιογραφία!

Το

Με το τσίρκο των τηλεοπτικών αδειών να συνεχίζεται το συνέδριο που γίνεται από σήμερα στην Αθήνα για την κρίση των ΜΜΕ και την ψηφιακή δημοσιογραφία δεν θα μπορούσε να είναι πιο επίκαιρο.Έχουν ειπωθεί ήδη μερικές πολύ μεγάλες αλήθειες και καλό είναι να τις αντιμετώπισουμε και οι δημοσιογράφοι αλλά και η κοινή γνώμη που αποσβολωμένη διαπιστώνει ότι κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση αδυνατούν να συμφωνήσουν ακόμη και στα απλούστερα θέματα.Γιατί όσο κι αν κάποιοι προσπαθούν να μας πείσουν ότι το θέμα των τηλεοπτικών αδειών είναι περίπου Μεσανατολικό ζήτημα  υποτιμούν τη νοημοσύνη μας…Τουλάχιστον.

Την έναρξη του συνεδρίου έκανε η δημοσιογράφος και καθηγήτρια του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, – εκ των συνδιοργανωτών του συνεδρίου – Σοφία Ιορδανίδου. Η κ. Ιορδανίδου αναφέρθηκε στο στοίχημα να ακολουθούμε συνέχεια τις εξελίξεις, καθώς ο δημοσιογραφικός κόσμος δεν έχει την πολυτέλεια του εφησυχασμού. Η καθηγήτρια του ΑΠΚΥ σημείωσε, ότι το δημοσιογραφικό επάγγελμα στην Ελλάδα βιώνει μία μεγάλη κρίση και λόγω πολιτικών δομών που χαρακτηρίζουν το τοπίο στην χώρα, ενώ ως μια πιο αισιόδοξη οπτική, αναφέρθηκε στην καινοτομία που μπορεί να προσφέρει η τεχνολογία.

Μιλώντας για τη σημασία της διαδικτυακής δημοσιογραφίας και τη θετική συμβολή της στην έξοδο από την κρίση των ΜΜΕ, ο αναπληρωτής καθηγητής ΜΜΕ, Universite de Toulouse, Νίκος Σμυρναίος, δήλωσε ότι οι λόγοι διοργάνωσης αυτού του συνεδρίου, είναι ζωτικής σημασίας, καθώς το μιντιακό σύστημα έχει σημαντική πολιτική σημασία, στα πλαίσια της αστικής δημοκρατίας, καθώς σε αυτή τη σφαίρα υπάρχει η διαπάλη των ιδεών σχετικά με το κοινωνικό – οικονομικό γίγνεσθαι.

«Υπό αυτή την έννοια η λειτουργία των ΜΜΕ είναι κριτήριο για την ποιότητα της Δημοκρατίας σε μία χώρα» τόνισε. Τα τελευταία χρόνια, σημείωσε, κοσμοϊστορικές εξελίξεις έχουν αλλάξει την υφή της δημοσιογραφίας, με κύριο το διαδίκτυο.

Στη γενικότερη εξέλιξη των ΜΜΕ, η ακολουθία του χρήματος φέρνει αντίθεση σε σχέση με την υπηρέτηση του κοινωνικού αγαθού της δημοσιογραφίας, ανέφερε ο κ. Σμυρναίος. Είναι ένα διεθνές πρόβλημα το οποίο χειροτερεύει τα τελευταία χρόνια, ωστόσο στην Ελλάδα αυτό έχει πάρει ακραία μορφή, με το κυνήγι της τηλεθέασης και στην εξυπηρέτηση πολιτικών συμφερόντων χωρίς κανένα φραγμό σε ένα καθεστώς γενικευμένης ανομίας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα, τόνισε ο αναπληρωτής καθηγητής.

Η οικονομική κρίση, η φτωχοποίηση των δημοσιογράφων και άλλοι παράγοντες έγιναν ρυθμιστές για να χειροτερέψει ακόμα περισσότερο η εικόνα των ΜΜΕ στην Ελλάδα, με μόνο το 5-7% των Ελλήνων να πιστεύουν ότι τα ΜΜΕ στη χώρα είναι ανεξάρτητα, τόνισε. Ωστόσο η ανάγκη για πληροφόρηση από το διαδίκτυο και των κοινωνικών μέσων δικτύωσης αυξάνει, υπογράμμισε ο Ν. Σμυρναίος με θετικά στοιχεία, τη συμμετοχικότητα, τη διάδραση, τον εκδημοκρατισμό της δημόσιας έκφρασης. Η αρνητική πλευρά ωστόσο αυτού του νομίσματος, είναι το «clopy paste» -η κλοπή δηλαδή ειδήσεων από τα Πρακτορεία Ειδήσεων μέσω του copy paste, η ανυπαρξία ερευνητικής δημοσιογραφίας, τα εύκολα θέματα, οι ανυπόστατες φήμες, η αβέβαιη αναζήτηση στιβαρών οικονομικών μοντέλων για μια υγιή δημοσιογραφία – ειδικά στο διαφημιστικό μοντέλο το οποίο δεν μπορεί να την υποστηρίξει – και τέλος υπογράμμισε ο Ν. Σμυρναίος, η γενικότερη εξέλιξη του διαδικτύου σε ένα ολιγοπωλιακό σύστημα, υπό τον έλεγχο τεράστιων εταιρειών που δρουν μονοπωλιακά και εντείνουν την εξάρτηση δημοσιογράφων, εκδοτών και κοινού, από αυτούς.

Περίπου την ίδια ώρα πολύ κοντά από το χώρο του Συνεδρίου για τα ΜΜΕ και την ψηφιακή δημοσιογραφία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τιμούσε το παραγματικό της πρόσωπο.Τον βραβευμένο με Πούλιτζερ Έλληνα φωτορεπόρτερ του Reuters,Γιάννη Μπεχράκη.

Με δυο λέξεις είπε τι πρέπει να είναι ο δημοσιογράφος: η φωνή των κατατρεγμένων.Και στην Ελλάδα δεν είναι αυτή η φωνή που ακούγεται. Είπε ο Γιάννης Μπεχράκης αναφερόμενος στις βραβευμένες με θέμα το προσφυγικό φωτογραφίες του:

 “Θελήσαμε και νομίζω γίναμε τα μάτια ενός παγκόσμιου κοινού, μέσω του πρακτορείου Reuters που δουλεύουμε. Γίναμε οι φωνές των κατατρεγμένων. Είπαμε την ιστορία τους. Κάναμε όλη την υφήλιο να μην μπορεί να πει «δεν ξέραμε». Γιατί για εμάς, αυτή είναι η αποστολή μας. Να είμαστε σίγουροι ότι όλοι οι άνθρωποι στην υφήλιο ξέρουν τι γίνεται σε μια μικρή παραλία, σε ένα ελληνικό νησί ή στα σύνορα ή οπουδήποτε και ότι αυτοί οι άνθρωποι έχουν φωνή. Με την ιδιότητά μας εμείς σαν φωτορεπόρτερ, σαν δημοσιογράφοι μεταφέραμε τη φωνή τους και από εκεί και πέρα ο κόσμος, οι κυβερνήσεις, ο απλός άνθρωπος, τα παιδιά αποφάσισαν να κάνουν κάτι. Αλλά σίγουρα δεν μπορεί κανείς να πει «δεν ξέραμε». Και είμαστε αφοσιωμένοι σε αυτό”.

Δεν είναι μόνο ο Γιάννης Μπεχράκης.Προχθές είχαμε δημοσιεύσει τη δουλειά του Δημήτρη Μεσσίνη έναν επίσης “αγωγό” της φωνής των κατατρεγμένων.Υπάρχουν πολλοί.Μπορεί να μην τους γνωρίζετε να μην ξέρετε ονόματα,αλλά είναι εκεί έξω και παλεύουν να κρατήσουν ζωντανή την δημοσιογραφία.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης