Υποστηριξε το militaire
Breaking News Άμυνα Άποψη ΤΟΥΡΚΙΑ
21/09/2016 | 06:20 (ενημερώθηκε 8 έτη πριν)
Militaire News

Το τουρκικό αδιέξοδο στην Συρία

Το τουρκικό αδιέξοδο στην Συρία

Της ΛΙΑΝΑΣ ΜΥΣΤΑΚΙΔΟΥ

Ο υπερφίαλος Πρόεδρος της Τουρκίας εισέβαλε παράνομα στη Συρία, παραβιάζοντας κάθε κανόνα διεθνούς δικαίου, με την πρόφαση να πολεμήσει τους τρομοκράτες του ISIS, τους οποίους εξέθρεψε, υποστήριξε και ενίσχυσε.

Ασφαλώς ο στόχος και οι επιδιώξεις του είναι διαφορετικές. Τα γεγονότα, όμως, δεν ευνοούν την υλοποίηση των σχεδίων του.  Οι ΗΠΑ επεδίωξαν τη συνεργασία με την Άγκυρα στη Συρία. Αλλά τόσο η Άγκυρα, όσο και η Ουάσιγκτον θέλουν να επιβάλουν τη δική τους γραμμή , για να επιτύχουν τους δικούς τους στόχους.

Οι ΗΠΑ επιμένουν στη συνεργασία με  τους Κούρδους του YPG που είναι και η μόνη κοσμική  δύναμη στην περιοχή. Η Τουρκία όχι μόνο δεν θέλει να συνεργαστεί μαζί τους, αλλά θέλει να τους εκδιώξει  από τα εδάφη που κατέχουν και να εγκαταστήσει στη θέση τους ισλαμιστικές ομάδες.

Οι ΗΠΑ και η Ρωσία υπέγραψαν μια συμφωνία για τη Συρία στις 10 Σεπτεμβρίου. Φυσικά κανείς δεν γνωρίζει το περιεχόμενο της.   Με την πάροδο του χρόνου και τις επικείμενες εξελίξεις θα αποκαλυφθεί και το περιεχόμενο της συμφωνίας.

Οι  σχέσεις της Άγκυρας με τη Μόσχα φαίνονται ειδυλλιακές, αλλά υποβόσκει μια σοβαρή διάσταση απόψεων μεταξύ τους.

Η Μόσχα αντιμετωπίζει διαφορετικά τις κουρδικές οργανώσεις PYD-YGP, είναι σύμμαχος του Άσαντ και χαρακτηρίζει “τρομοκράτες”  τους ισλαμιστές που υποστηρίζει η Άγκυρα.

Πρόσφατα ο Γενικός Επιτελάρχης της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, μετά τη συνάντηση του με τον Ρώσο ομόλογο του έκανε μια περίεργη δήλωση ¨ Οι τουρκικές ¨Ενοπλες Δυνάμεις και η τουρκική Δημοκρατία δεν εποφθαλμιούν εδάφη άλλων κρατών¨. Τι ανάγκασε άραγε τον Στρατηγό να κάνει μια τέτοια δήλωση;

Η  Τουρκία ονομάζει την στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία ¨Ασπίδα του Ευφράτη¨ ενώ οι Αμερικανοί ¨Operation Noble Lance¨(Επιχείρηση ευγενικής λόγχης) .  Η Άγκυρα τη χαρακτηρίζει αμυντική επιχείρηση και η Ουάσιγκτον αρχοντική λόγχη!  Θέλει να πείσει ότι είναι μια ευγενική επιχείρηση. Το  πως μπορεί μια τόσο αιμοσταγής επιχείρηση να είναι ευγενική μπορεί να  εξηγηθεί μόνο από την ψυχιατρική ….

Η Άγκυρα πίστευε ότι τα πράγματα θα ήταν εύκολα, ένας περίπατος στη Συρία αλλά τα βρήκε σκούρα. ¨Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Jeff Davis Ειδικές αμερικανικές δυνάμεις, μετά από αίτημα της  Άγκυρας, συνεχίζουν μαζί με τις τουρκικές τις εκκαθαρίσεις του ISIS.

Ο “κραταιός”  τουρκικός στρατός ζήτησε την βοήθεια των ΗΠΑ για να αντιμετωπίσει βασιβουζούκους αντάρτες ! Βούτηξε στον βάλτο και αναζητά σανίδα σωτηρίας για να βγει….

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης