Υποστηριξε το militaire
Breaking News Ιστορία
17/05/2016 | 16:56 (ενημερώθηκε 8 έτη πριν)
Militaire News

“Το τελευταίο ταξίδι του ΑΒΕΡΩΦ στα Δωδεκάνησα”

Την Δευτέρα 16 Μαΐου η Πολιτιστική Ομάδα “Αρχιπέλαγος” σε συνεργασία με την Εστία Νέας Σμύρνης, παρουσίασε το αφιέρωμα “Το τελευταίο ταξίδι του Θ/Κ Αβέρωφ στα Δωδεκάνησα” στην αίθουσα “Πάνος Χαλδέζος” της Εστίας Νέας Σμύρνης.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με το καλωσόρισμα από την Έφορο Βιβλιοθήκης & Μουσείων και μέλος του Δ.Σ. της Εστίας Νέας Σμύρνης, κ. Θέμιδα Παπαδοπούλου, η οποία αναφέρθηκε στην συγκίνηση και την υπερηφάνεια που εμπνέει το θρυλικό πλοίο, καθώς και στις εντυπώσεις από την πρόσφατη επίσκεψη μελών της Εστίας στο Θ/Κ Αβέρωφ , τον “μεγαλόπρεπο γκρίζο θαλασσαετό” όπως τον αποκάλεσε !

Στην συνέχεια το ιδρυτικό μέλος της Πολιτιστικής Ομάδας “Αρχιπέλαγος” κ. Ευδοκία Βουβάλη, αναφέρθηκε στις δραστηριότητες της Πολιτιστικής μας Ομάδας και την μακρόχρονη συνεργασία μας με την Εστία Ν. Σμύρνης και το Πολεμικό μας Ναυτικό.

Ακολούθησε η ομιλία του Διευθυντή της Υπηρεσίας Ιστορίας Ναυτικού (Υ.Ι.Ν) Πλοιάρχου κ. Λεωνίδα Τσιαντούλα (ΠΝ) που διετέλεσε και Κυβερνήτης του Θ/Κ Αβέρωφ, ο οποίος “ξεδίπλωσε” με την ταυτόχρονη προβολή φωτογραφιών , όλη την ιστορία του Θωρακισμένου Καταδρομικού “Γεώργιος Αβέρωφ” – από την ναυπήγησή του , μέχρι τον τελικό ελλιμενισμό του στη Μαρίνα του Φλοίσβου.

Μετά την εξαιρετική ομιλία του κ. Πλοιάρχου που αποκάλυψε άγνωστες πτυχές της ιστορίας του πλοίου, μέσα από ανέκδοτες φωτογραφίες, τον λόγο πήρε το ιδρυτικό μέλος της Πολιτιστικής Ομάδας “Αρχιπέλαγος” κ. Νικόλαος Παπαδόπουλος, που αναφέρθηκε στην δημιουργία του ντοκυμαντέρ, την έρευνα, την τεκμηρίωση, την αναζήτηση αρχειακού οπτικοακουστικού υλικού κλπ

Ακολούθησε η προβολή του 30λεπτου ντοκυμαντέρ …

Οι καταδρομικές ενέργειες του Ιερού Λόχου και των SBS , η κατάληψη της Σύμης, η υπογραφή παράδοσης των Γερμανών στην Σύμη, η επιστροφή της εξόριστης κυβέρνησης στον Πειραιά με τον “Αβέρωφ”, η έπαρση της σημαίας του στην Ακρόπολη, η προετοιμασία του ταξιδιού του Θ/Κ Αβέρωφ , το συμβολικό του ταξίδι και τελικά η ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ των Δωδεκανήσων στην μητέρα πατρίδα … τι άλλο από συναισθήματα περηφάνιας και συγκίνησης μπορούσαν να δημιουργήσουν !

Το επετειακό αυτό αφιέρωμα ολοκληρώθηκε με την επίδοση αναμνηστικών πλακετών από την Πολιτιστική Ομάδα “Αρχιπέλαγος” στον Πλοίαρχο κ. Λ. Τσιαντούλα (ΠΝ) για την πρόθυμη αποδοχή της πρόσκλησής μας να συμμετέχει ως ομιλητής , και στον Πρόεδρο της Εστίας Ν. Σμύρνης κ. Γ. Παπαδάτο για την φιλοξενία της εκδήλωσης στο ιστορικό κτήριο της Εστίας.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης