Υποστηριξε το militaire
Πολιτική
13/12/2017 | 17:30
Militaire News

Το ΠΑΣΟΚ “σβήνει” την πολιτική Σημίτη στα ελληνοτουρκικά; Μια παρατήρηση από την Κ.Παπακώστα

Το ΠΑΣΟΚ

Μία εύστοχη παρατήρηση έκανε στην ομιλία της στη Βουλή για τον προϋπολογισμό  η Βουλευτής Β’ Αθηνών Κατερίνα Παπακώστα-Σιδηροπούλου. Κι αυτή είχε να κάνει με κάτι που είπε η Φώφη Γεννηματά στην δική της ομιλία.

Στην εισαγωγή της, η Κατερίνα Παπακώστα, ανέφερε πως σύμφωνα με τον Σεφέρη «Η Ελλάδα είναι η χώρα των παράλληλων μονολόγων», πράγμα που ταλαιπωρεί την Ελλάδα, ενώ ο Σολωμός είπε πως «Εθνικό είναι ότι είναι αληθινό». Με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν, η Βουλευτής σημείωσε πως το «αληθινό» θα έπρεπε να είναι πρώτο στην κρίση όλων των πολιτικών, αντί της δημιουργίας εντυπώσεων.

Απευθυνόμενη προς την κα Φώφη Γεννηματά, έθεσε το ερώτημα, αν στηρίζει την πολιτική του πρώην Πρωθυπουργού Κ. Σημίτη, η οποία με την Συμφωνία της Μαδρίτης, και ενώ υπήρχε, ως  μόνη εκκρεμότητα η υφαλοκρηπίδα, έθεσε ζήτημα για «νόμιμα και ζωτικά συμφέροντα» της Τουρκίας, δίνοντάς της το δικαίωμα να διεκδικεί το μισό Αιγαίο. Επιπλέον, με μία άθλια διατύπωση στην Συμφωνία του Ελσίνκι, αναγνωρίστηκαν και «συνοριακές διαφορές» με την Τουρκία. Η Βουλευτής σημείωσε, πως αυτή η πολιτική έπληξε βαθύτατα την Ελλάδα, την οποία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας de facto ακύρωσε με την δημόσια τοποθέτησή του κατά την επίσκεψη του κ. Ερντογάν στην Χώρα. Η Κατερίνα Παπακώστα έθεσε το ερώτημα προς την κα Γεννηματά, καθώς εκείνη είχε τοποθετηθεί επικριτικά, λέγοντας ότι «ο λαός οφείλει να γνωρίζει ποιός είναι με το Έθνος και την Πατρίδα και ποιος με τις άθλιες διατυπώσεις στις Συμφωνίες Μαδρίτης και Έλσινκι.».

Σε ότι αφορά στον Προϋπολογισμό του 2018, η Κατερίνα Παπακώστα ανέφερε, πως τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα ενός καλού προϋπολογισμού είναι ο αναπτυξιακός του χαρακτήρας, το αν υπηρετεί την δημοσιονομική ισορροπία, αλλά και την κοινωνική δικαιοσύνη.  Ωστόσο, εκτός των στόχων, πρέπει να εξετάζονται και τα εργαλεία που ορίζονται για την επίτευξή τους, όπου διαπιστώνει κανείς πως το 2018 δημιουργούνται νέα βάρη ύψους 951 εκατ. Ευρώ, από τα οποία τα 478 εκατ. Ευρώ αποτελούνται από άμεσους φόρους και τα 473 εκατ. Ευρώ από έμμεσους φόρους.

Η Βουλευτής εξήγησε πως οι έμμεσοι φόροι είναι προοδευτικά αντίστροφοι ως προς το εισόδημα, καθώς οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι. Το εισόδημά τους μειώνεται περισσότερο από ότι συμβαίνει στα μεσαία και μεγάλα αστικά οικονομικά στρώματα, όταν όλοι επιβαρύνονται με τον ίδιο συντελεστή.  Συνεπώς, η έμμεση φορολογία, ως εργαλείο είσπραξης, φτωχαίνει τους φτωχούς και αυγατίζει τα εισόδημα διά του φορολογικού συντελεστή, πράγμα που δείχνει πως το εργαλείο αυτό δεν είναι σωστό.

Τέλος, υπενθύμισε πως η δέσμευση της Κυβέρνησης να υλοποιήσει την απόφαση του ΣτΕ για την επιστροφή του υπόλοιπου 50% των μισθών και των συντάξεων των στελεχών των ΕΔ, παραμένει υπόσχεση και το 2018.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης