Υποστηριξε το militaire
Άποψη ΚΥΠΡΟΣ
24/03/2017 | 12:03 (ενημερώθηκε 7 έτη πριν)
Militaire News

Το Κυπριακό, η αμερικανική διπλωματία και η γεωοικονομία

Το Κυπριακό, η  αμερικανική διπλωματία και  η γεωοικονομία

Άρθρο του Χρήστου Καπούτση

Η ενέργεια και η επιχειρηματικότητα,  φαίνεται ότι θα είναι στις προτεραιότητες της νέας αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής και σε ισοδύναμη σχέση με την γεωπολιτική. Πολιτικά προβλήματα, που μένουν άλυτα για δεκαετίες, θα αποκτήσουν μια προωθητική δυναμική, που θα στηρίζεται στα ενεργειακά και οικονομικά συμφέροντα των πολυεθνικών,  που θα συμπλέουν με τα πολιτικοδιπλωματικά και στρατιωτικά σχέδια των δρώντων ισχυρών κρατών στην Στρατηγική, από κάθε άποψη,  περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και ευρύτερα. Η Διπλωματία θα προσδιορίζεται, ως το σημείο τομής της Γεωστρατηγικής και της γεωοικονομίας.

Η ασφάλεια των γεωλογικών ερευνών: Συνεχείς είναι οι πολυεθνικές αεροναυτικές στρατιωτικές ασκήσεις στην αν. Μεσόγειο της Ελλάδας, του Ισραήλ, της Αιγύπτου, των ΗΠΑ, της Ιταλίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε διάφορα επιχειρησιακά σχήματα.  Τα  μαχητικά αεροσκάφη των συμμάχων  , το ένα μετά το άλλο,  προσγειώνονται στην αεροπορική βάση της Ανδραβίδας, προκειμένου να συμμετάσχουν στην  Πολυεθνική  Διακλαδική Άσκηση  «Ηνίοχος 2017» που το επιχειρησιακό μέρος θα ξεκινήσει τη Δευτέρα   τις 27 Μαρτίου.  Η πολυεθνική άσκηση θα διεξαχθεί σε ολόκληρο το εύρος του FIR Αθηνών στο Αιγαίο,  αλλά και στην Ηπειρωτική Ελλάδα, με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού αεροπορικών και ναυτικών δυνάμεων.  Στην άσκηση θα συμμετάσχουν αεροπορικές δυνάμεις του Ισραήλ, των ΗΠΑ, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Ιταλίας.

Οι πολυεθνικές στρατιωτικές ασκήσεις στην ευαίσθητη περιοχή  της ΑΟΖ της Κύπρου  έχουν σαφές διπλωματικό και πολιτικό περιεχόμενο, που μαζί με την ενέργεια και την ασφάλεια, συνθέτουν την γεωπολιτική  και γεωοικονομική πραγματικότητα στην περιοχή της Αν. Μεσογείου και ευρύτερα

Η ενέργεια και το Κυπριακό: Οι συνομιλίες για το Κυπριακό έχουν  «παγώσει», τουλάχιστον προσώρας. Υπάρχει σοβαρή διάσταση απόψεων των εμπλεκόμενων μερών, ειδικά στα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.  « Για την επίλυση του Κυπριακού θα πρέπει να υπάρξει μία ρήτρα λήξης ισχύος (sunset clause), η οποία θα καθορίζει σαφώς ότι σε συγκεκριμένη ημέρα να έχει εγκαταλείψει το βόρειο τμήμα του νησιού και ο τελευταίος Τούρκος στρατιώτης”, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, στη γερμανική εφημερίδα Die Welt

Έχει προηγηθεί άρθρο του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου  στην αμερικανική εφημερίδα The Washington Times, όπου επιμένει ότι στην Κύπρο υπάρχουν δύο ξεχωριστοί λαοί, δύο διαφορετικές κρατικές οντότητες και ότι,  δεν θα πρέπει να αποχωρήσουν, τα τουρκικά στρατεύματα από το Νησί. Είναι προφανές ότι οι απόψεις Ν. Κοτζιά και Μ. Τσαβούσογλου, εφόσον φυσικά εκφράζουν αντίστοιχα Εθνικές θέσεις, είναι ασύμβατες.

Το Κυπριακό, μετά το προσωρινό (;) ναυάγιο των συνομιλιών, αποκτά μια νέα, ισχυρή και πολλαπλά αξιοποιήσιμη διάσταση, που είναι η ενέργεια. «Δεν αποκλείεται η πιθανότητα να βρίσκεται στην ΑΟΖ της Κύπρου ένα μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου παρόμοιο με αυτό του Zorh της Αιγυπτιακής ΑΟΖ», επισήμανε ο επικεφαλής του διερευνητικού τομέα της ιταλικής εταιρείας ENI Λ. Μπερτέλι, μιλώντας στο 4ο Eastern Mediterranean Gas Conference, στη Λευκωσία.  Το κοίτασμα Zorh, που ανακάλυψε επίσης η EΝΙ, είναι το 20ό μεγαλύτερο στον κόσμο, περιέχει περίπου 30 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου (αντιστοιχούν σε 5,5 δισ. βαρέλια πετρελαίου) και καλύπτει μία περιοχή περίπου 100 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Ο εκτελεστικός διευθυντής της Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου (ΕΥΚ), Πάνος Κελάμης, μιλώντας στο ίδιο Συνέδριο, τόνισε,  ότι η αισιοδοξία να βρεθεί στην κυπριακή ΑΟΖ το επόμενο Zorh δεν δημιουργείται μόνο από την παρουσία σημαντικών εταιρειών για υποθαλάσσιες έρευνες στην Κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και από τα ίδια τα ευρήματα. Η νορβηγική εταιρεία PGS, που έχει πραγματοποιήσει όλες τις δισδιάστατες και τρισδιάστατες σεισμογραφικές έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ από το 2006 μέχρι και τώρα, υποδεικνύει ότι υπάρχουν γεωλογικές δομές όμοιες με αυτή στην οποία ανακαλύφθηκε το γιγαντιαίο κοίτασμα «Ζορ».

Παραθέτουμε, κάποια πρόσφατα στοιχεία, που συνθέτουν το νέο «ψηφιδωτό» του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου, που μορφοποιείται και από την ενεργό παρουσία πολυεθνικών ενεργειακών κολοσσών στην ΑΟΖ Κύπρου, που διαθέτουν ισχυρή πολιτική επιρροή.

Η κοιτασματοφόρα ΑΟΖ της Κύπρου, διαμορφώνεται ως εξής:

Ο νέος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον, ήταν μέχρι πρότινος ο διευθύνων σύμβουλος του πετρελαϊκού κολοσσού Exxon Mobile. Σε αυτή η εταιρεία μαζί  με την Qatar Petroleum , το Υπουργικό Συμβούλιο της Κύπρου ανέθεσε  τα δικαιώματα έρευνας και ανάπτυξης του τεμαχίου «10» της κυπριακής ΑΟΖ.  Η πρόταση της Exxon Mobil – Qatar Petroleum περιείχε στοιχεία, που της έδωσαν  πιο υψηλή τελική βαθμολογία με βάση τα συγκεκριμένα κριτήρια και την φόρμουλα αξιολόγησης. Τέτοια κριτήρια είναι το οικονομικό εκτόπισμα, αλλά και το μέγεθος και η μέχρι τώρα επιτυχία σε έρευνα, ανάπτυξη και εμπορία κοιτασμάτων, το ποσοστό υδρογονανθράκων, που θα διαμοιράζεται μεταξύ κράτους και εταιρειών, το πρόγραμμα έρευνας και ανάπτυξης και το μπόνους που προσφέρεται στο κυπριακό κρατικό ταμείο με την υπογραφή του συμβολαίου ανάθεσης. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός της συμμετοχής και της Qatar Petroleum, που επιβεβαιώνει,  ότι στόχος είναι η δημιουργία τερματικού σταθμού υγροποίησης, αφού πρόκειται για μια από τις ποιο ισχυρές κοινοπραξίες παγκόσμια στον τομέα αυτό.  Για το τεμάχιο «8»  επιλέγηκε  η Ιταλική ΕΝΙ που έχει τα δικαιώματα και για τα τεμάχια «2», «3» και «9» από τον Β΄ γύρο αδειοδότησης. Το τεμάχιο «6» ανατίθεται στην κοινοπραξία των ΕΝΙ – Τotal. Η Τotal είναι γαλλική εταιρεία και τα θέματα ενέργειας συζητήθηκαν μεταξύ των δύο Προέδρων του Νίκου Αναστασιάδη και του Φρανσουά Ολάντ,  που για αυτό το λόγο επισκέφτηκε τη Λευκωσία.

Στο τεμάχιο «11»  θα γίνει η γεώτρηση των TOTAL-ΕΝΙ, καθώς και στα  τεμάχια «10» και «6», όπου το τελευταίο τρίμηνο πραγματοποίησε τρισδιάστατες σεισμογραφικές έρευνες με το τελευταίας τεχνολογίας σεισμογραφικό Ramform Tethys    η νορβηγική εταιρεία PGS.  Αναμφίβολα, οι μεγάλοι «παίχτες» αξιολογούν προσεχτικά τα οικονομικά και ενεργειακά δεδομένα και εκτιμούν θετικά το επιχειρηματικό στρατηγικό μέλλον για την Κύπρο, που εφόσον προστεθεί και η γεωγραφική της θέση, η Κύπρος, γίνεται πόλος  έλξης ισχυρών συμφερόντων. Πιθανότατα  τα οικονομικά συμφέροντα των πολυεθνικών κολοσσών, που διαθέτουν ισχυρή πολιτική επιρροή στα κράτη (ΗΠΑ, Γαλλία, Ιταλία, Νορβηγία) και συνωθούνται στην ΑΟΖ της Κύπρου, επενδύοντας τεράστια ποσά στις υποθαλάσσιες έρευνες, για τον εντοπισμό κοιτασμάτων φυσικού αερίου, να δώσουν μια δυναμική ώθηση, για την οριστική λύση του Κυπριακού. Η επιλογή του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, να επισπεύσει  την αδειοδότηση των ενεργειακών οικοπέδων στην ΑΟΖ της Κύπρου, αγνοώντας τις απειλές της Τουρκίας,  πιθανότατα, να αποτελέσει και το κλειδί, για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού προβλήματος, που θα είναι  μόνο προς όφελος των κατοίκων της Κύπρου, ελλήνων και τούρκων.                            

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης