Υποστηριξε το militaire
Breaking News Διεθνή Πολιτική
06/02/2016 | 12:46 (ενημερώθηκε 8 έτη πριν)
Militaire News

Το Ιράν θέλει να πληρώνεται σε ευρώ για το πετρέλαιό του

Το Ιράν θέλει να πληρώνεται σε ευρώ για το πετρέλαιό του

Το Ιράν θέλει να πληρωθεί σε ευρώ τα δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια που του χρωστούν η Ινδία και άλλοι αγοραστές του πετρελαίου του ενώ χρεώνει επίσης σε ευρώ τις νέες πωλήσεις αργού, επιδιώκοντας να μειώσει την εξάρτησή του από το αμερικανικό δολάριο μετά τη χαλάρωση των κυρώσεων σε βάρος του, τον περασμένο μήνα.

Μια πηγή στην κρατική πετρελαϊκή εταιρεία National Iranian Oil Co (NIOC) δήλωσε στο Ρόιτερς ότι το Ιράν θα χρεώνει σε ευρώ για τα πετρελαϊκά συμβόλαια που υπέγραψε πρόσφατα με εταιρείες στις οποίες περιλαμβάνονται η γαλλική Total, η ισπανική Cepsa και η Litasco, το εμπορικό σκέλος της ρωσικής Lukoil.

“Στα τιμολόγιά μας αναφέρουμε έναν όρο ότι οι αγοραστές του πετρελαίου μας θα πρέπει να πληρώσουν σε ευρώ, βάσει της ισοτιμίας έναντι του δολαρίου την ώρα της παράδοσης”, δήλωσε η πηγή στον NIOC.

Οι Lukoil και Total αρνήθηκαν να σχολιάσουν, ενώ η Cepsa δεν απάντησε στο αίτημα για ένα σχόλιο. Το Ιράν έχει επίσης πει στους εμπορικούς εταίρους του, που του χρωστούν δισεκατομμύρια δολάρια, πως θέλει να πληρωθεί σε ευρώ αντί σε δολάρια ΗΠΑ, δήλωσε η πηγή, η οποία έχει άμεση γνώση του θέματος.

Το Ρόιτερς σημειώνει πως η πληρωμή για το πετρέλαιο σε ευρώ είναι κάτι εύλογο, καθώς η Ευρώπη είναι τώρα ένας από τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους του Ιράν. “Πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες σπεύδουν στο Ιράν για επιχειρηματικές ευκαιρίες, έτσι είναι εύλογο να παίρνουν τα έσοδα σε ευρώ”, λέει ο Ρόμπιν Μιλς, επικεφαλής της Qamar Energy με έδρα το Ντουμπάι.

Η πηγή στη NIOC δήλωσε πως, όταν το Ιράν τελούσε υπό καθεστώς κυρώσεων για το επίμαχο πυρηνικό του πρόγραμμα, η ιρανική κεντρική τράπεζα εφάρμοσε την πολιτική να διεξάγει το εξωτερικό εμπόριο σε ευρώ. “Το Ιράν στράφηκε στο ευρώ και ακύρωσε το εμπόριο σε δολάρια εξαιτίας πολιτικών λόγων”, δήλωσε η πηγή.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης