Υποστηριξε το militaire
Militaire News

Τουρκικό ΠΑΖΑΡΙ …ανθρωπισμού στην Κωνσταντινούπολη

Τουρκικό ΠΑΖΑΡΙ ...ανθρωπισμού στην Κωνσταντινούπολη

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ συμφώνησαν σήμερα ότι η Άγκυρα χρειάζεται να συζητήσει με τους θεσμούς της ΕΕ αναφορικά με τις ανησυχίες των Βρυξελλών για την τουρκική αντιτρομοκρατική νομοθεσία ώστε να συνεχιστεί η εφαρμογή της κρίσιμης σημασίας συμφωνίας για το ζήτημα των μεταναστών και των προσφύγων.

Ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας αναφέρει ότι ο Ερντογάν και η Μέρκελ συμφώνησαν, στο περιθώριο της Παγκόσμιας Ανθρωπιστικής Διάσκεψης Κορυφής στην Κωνσταντινούπολη, σχετικά με την ανάγκη να συνεχιστεί η συνεργασία εναντίον της παράτυπης μετανάστευσης.

Η ΕΕ έχει υποσχεθεί να καταργήσει τις βίζες για τους Τούρκους που επιθυμούν να ταξιδεύουν στο Χώρο Σένγκεν στο πλαίσιο της συμφωνίας για την κρίση των προσφύγων και των μεταναστών εάν η Άγκυρα εκπληρώσει μια σειρά κριτηρίων, συμπεριλαμβανομένης της τροποποίησης της τουρκικής αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας, που θεωρείται υπερβολικά ευρεία. Ο Ερντογάν αντιτείνει όμως πως η Άγκυρα δεν μπορεί να τροποποιήσει το νομικό της πλαίσιο για την τρομοκρατία τη στιγμή που μάχεται τόσο το Ισλαμικό Κράτος, όσο και τους Κούρδους αυτονομιστές αντάρτες.

Ανησυχίες Μέρκελ

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα ότι εξέφρασε την ανησυχία της στις συνομιλίες που είχε με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την απόφαση που έλαβε την περασμένη εβδομάδα η τουρκική Εθνοσυνέλευση να άρει την ασυλία ορισμένων βουλευτών.

«Το κατέστησα σαφές στη συζήτηση σήμερα ότι επίσης θεωρώ ότι χρειαζόμαστε ένα ανεξάρτητο δικαστικό σύστημα, χρειαζόμαστε ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης και χρειαζόμαστε ένα ισχυρό κοινοβούλιο» στην Τουρκία, ανέφερε η Μέρκελ αμέσως μετά τη συνάντησή της με τον πρόεδρο Ερντογάν.

«Και φυσικά, η απόφαση να αρθεί η ασυλία του ενός τετάρτου των βουλευτών της τουρκικής Βουλής είναι κάτι το οποίο εγείρει βαθιά ανησυχία. Το κατέστησα σαφές αυτό στον Τούρκο πρόεδρο», επέμεινε η Μέρκελ.

Επικριτές της κυβέρνησης τονίζουν ότι η αναθεώρηση του Συντάγματος ώστε να μπορεί να αίρεται η ασυλία βουλευτών έχει βασικό στόχο να εξαλειφθεί το Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP), το οποίο εκπροσωπεί κατά κύριο λόγο την κουρδική μειονότητα, από την τουρκική Βουλή.

Η καγκελάριος Μέρκελ τόνισε ακόμη πως η Άγκυρα πρέπει να εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις τις οποίες έθεσαν οι Βρυξέλλες πριν οι Τούρκοι πολίτες να μπορούν να εισέρχονται στο Χώρο Σένγκεν χωρίς να απαιτείται θεώρηση διαβατηρίου.

Τι λέει ο Τσίπρας

“Η ελληνοτουρκική συνεργασία στη βάση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας είναι πολύ καλή και προσβλέπουμε στην περαιτέρω ενίσχυσή της», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, σε ομιλία του σε Στρογγυλή Τράπεζα στην Παγκόσμια Ανθρωπιστική Σύνοδο του ΟΗΕ, λίγες ώρες πριν από τη διμερή συνάντηση που θα έχει με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Συμπλήρωσε δε ότι «σχετική πρόοδος θα μπορούσε να αποτελέσει παράδειγμα καλής πρακτικής για το πώς αντιμετωπίζουμε προκλήσεις ανθρωπιστικού χαρακτήρα».

Μιλώντας στην Στρογγυλή Τράπεζα με θέμα “Δεν αφήνουμε κανέναν πίσω: μια δέσμευση για την αντιμετώπιση του αναγκαστικού εκτοπισμού”, ο Έλληνας πρωθυπουργός επισήμανε ότι οι αναγκαστικές εκτοπίσεις άγγιξαν νέο ιστορικό ρεκόρ το 2016 και ότι ο πόλεμος στη Συρία και το Ιράκ, όπως και η πολιτική κατάσταση στο Αφγανιστάν, είχαν σημαντική συνεισφορά σε αυτήν την τάση. Επισήμανε ότι το μεγάλο βάρος έπεσε στις χώρες που γειτονεύουν με την Συρία: τον Λίβανο, την Ιορδανία και την Τουρκία, «χώρες οι οποίες αξίζουν τον έπαινο και την αλληλεγγύη μας για το γεγονός ότι αντιμετωπίζουν την πρόκληση της φιλοξενίας εκατομμυρίων ανθρώπων, που βρίσκονται σε ανάγκη».

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «για πρώτη φορά, ωστόσο, αυτές οι ροές ασκούν τεράστιες πιέσεις στην ίδια την Ευρώπη» και πως σε αυτό το πλαίσιο, η πρόκληση του μεταναστευτικού παίρνει για πρώτη φορά τέτοια έκταση, «όχι μόνο ως περιφερειακό και παγκόσμιο ζήτημα, αλλά και ως ευρωπαϊκό, υπογραμμίζοντας τις ευθύνες της Ευρώπης».

Σημείωσε ότι χρειάζεται η επιτάχυνση των προσπαθειών για πολιτική λύση στις συγκρούσεις και για τον σεβασμό του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. «Οπωσδήποτε», τόνισε ο πρωθυπουργός, «η πρώτη προτεραιότητα στην εξάλειψη των εκτοπισμών, είναι να αντιμετωπίσουμε τις βασικές αιτίες: τον πόλεμο και τις διώξεις». Τόνισε ακόμα ότι πρέπει να ενισχυθούν οι πρωτοβουλίες απέναντι στα δίκτυα των τρομοκρατών, όπως, επίσης, και να προωθηθεί η μετασυγκρουσιακή πολιτική σταθερότητα. Ταυτόχρονα, είπε, «θα πρέπει να ενσωματώσουμε τη συνεργασία στο προσφυγικό πεδίο, στην εξωτερική και οικονομική μας πολιτική, σε εθνικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο», κάτι που σημαίνει τη στήριξη των χωρών προέλευσης και διέλευσης, όχι μόνο με όρους βοήθειας και ενίσχυσης των δυνατοτήτων τους, αλλά επίσης και στην προώθηση της ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης