Υποστηριξε το militaire
Militaire News

Τουρκικές απειλές κατά Κύπρου για την ΑΟΖ και τις έρευνες ξένων εταιρειών!

Τουρκικές απειλές κατά Κύπρου για την ΑΟΖ και τις έρευνες ξένων εταιρειών!

Υπό τον τίτλο «Άρχισαν τα νταούλια των απειλών», ρεπορτάζ του Μιχάλη Παπαδόπουλου στη «Σημερινή», αναφέρει ότι λίγες μόλις μέρες μετά την ολοκλήρωση του Γ’ γύρου αδειοδοτήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, η Τουρκία άρχισε τις απειλές, υποστηρίζοντας πως δεν είναι δυνατόν να διεξάγονται έρευνες από ξένες εταιρείες εντός της τουρκικής ΑΟΖ. 

Κάλεσε, δε, τις εταιρείες να αποδώσουν σημασία στα συμφέροντα και στο μερίδιο των Τουρκοκυπρίων, προειδοποιώντας ότι θα λάβει όλες τις πρωτοβουλίες για να κατοχυρώσει τα δικαιώματά της στην, κατ’ ισχυρισμόν, δική της ΑΟΖ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Μιλιέτ», ο εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών Τανζού Μπιλγκίτς δήλωσε  ότι «δεν είναι δυνατόν οι ξένες εταιρείες να διεξάγουν έρευνες και να πραγματοποιούν γεωτρήσεις στη δική μας ΑΟΖ».

Ο Τούρκος διπλωμάτης, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, τόνισε με έμφαση ότι «οι νέες αδειοδοτήσεις της Κύπρου στην ΑΟΖ αφορούν το έκτο οικόπεδο, το οποίο σε μεγάλο βαθμό συμπεριλαμβάνεται», σύμφωνα πάντα με τον ισχυρισμό της Τουρκίας, «στη δική της ΑΟΖ».

Οι δύο πλευρές στην Κύπρο, πρόσθεσε ο Μπιλγκίτς, έχουν συμφωνήσει στις συνομιλίες ότι ο φυσικός πλούτος του νησιού είναι ένα ζήτημα, το οποίο θα αφορά την ομοσπονδιακή κυβέρνηση του νησιού μετά τη λύση.

Προχώρησε, μάλιστα, πολύ περισσότερο στην αναφορά του, τονίζοντας ότι «η ελληνοκυπριακή  πλευρά θα πρέπει να αντιμετωπίζει την τουρκοκυπριακή πλευρά ως μελλοντικό συνεταίρο» και δεν πρέπει να εξακολουθεί να πραγματοποιεί βήματα με βάση την υπόθεση ότι είναι ο μοναδικός ιδιοκτήτης της Κύπρου. Αυτή, πρόσθεσε, «είναι μια ανησυχητική εξέλιξη».

Ο Μπιλγκίτς απευθύνθηκε και στις ξένες εταιρείες που δείχνουν ενδιαφέρον για την κυπριακή ΑΟΖ, ζητώντας να αποδώσουν σημασία στα συμφέροντα και στο μερίδιο των Τουρκοκυπρίων, προειδοποιώντας ότι η Τουρκία θα λάβει όλες τις πρωτοβουλίες για να κατοχυρώσει τα δικαιώματά της στην, κατ’ ισχυρισμόν, δική της ΑΟΖ, κάτι βεβαίως που μπορεί να εκληφθεί, εκτός από προειδοποίηση, και ως απειλή προς τα συμφέροντα των ξένων εταιρειών στην Κύπρο.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης