Υποστηριξε το militaire
ΤΟΥΡΚΙΑ
08/03/2016 | 18:30 (ενημερώθηκε 8 έτη πριν)
Militaire News

ΤΟΥΡΚΙΑ Ημέρα Γυναίκας : Η δυστυχία του να είσαι γυναίκα!

ΤΟΥΡΚΙΑ Ημέρα Γυναίκας : Η δυστυχία του να είσαι γυναίκα!

Της ΛΙΑΝΑΣ ΜΥΣΤΑΚΙΔΟΥ

Η γιορτή της γυναίκας είναι μια μοναδική  ευκαιρία να αναδεικνύονται τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στην οικογενειακή, κοινωνική και επαγγελματική τους ζωή.   Στις 8 Μαρτίου γράφονται και λέγονται πολλά κυρίως για την κακοποίηση και την βίαιη συμπεριφορά έναντι των γυναικών.  Επισημαίνονται τραγικά γεγονότα, τα οποία όμως λησμονούνται, αμέσως την επομένη. Γενικά, μπορούμε να πούμε, ότι είναι μια θλιβερή επέτειος που φέρνει στην επιφάνεια την βαρβαρότητα, την απανθρωπιά, τη βιαιότητα, για να ευαισθητοποιηθούν οι κοινωνίες και να θεραπευτούν οι νοσηροί εγκέφαλοι. Οι  κοινωνικές αλλαγές, όμως, γίνονται με αργούς ρυθμούς. Χρειάζεται εκπαίδευση πολλών χρόνων για να αλλάξουν νοοτροπίες και πρωτόγονα ήθη κι έθιμα. Για αυτό άλλωστε ο Ρουσώ έλεγε ¨αν θέλεις να αλλάξεις μια κοινωνία , ξεκίνα από τη γιαγιά¨.

Έτσι και φέτος, η πρόεδρος της Unicef Τουρκίας , κ. Sanem Bilgin Erkurt  συνομίλησε με συνεργάτη της εφημερίδας Χουρριέτ και ανέπτυξε το σχέδιο δράσης του οργανισμού στην Τουρκία.  Η Unicef   σε συνεργασία με το National Geographic ξεκίνησε μια καμπάνια με γενικό τίτλο ¨δώστε το λόγο στα κορίτσια¨, η οποία είναι εμπνευσμένη από το ντοκιμαντέρ ¨το όνομα μου είναι Malala¨ και έχει σαν στόχο να εκφράσουν οι γυναίκες τα προβλήματα τους. Να  ανοίξουν με λίγα λόγια το στόμα και να πουν αυτά που σκέπτονται και αυτά που θέλουν.

Στη συνέντευξη της επισημαίνει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν για να πείσουν τους πατεράδες να στείλουν τα κορίτσια τους στο Σχολείο και να σταματήσουν να τα παντρεύουν σε ηλικίες κάτω των 18 ετών.  Είναι συγκλονιστικό το ποσοστό  των ανήλικων κοριτσιών που παντρεύονται στα 12 και τα 14 τους χρόνια. Επτά στα δέκα παιδιά παντρεύονται σε αυτή την τρυφερή ηλικία με άνδρες πολύ μεγαλύτερους τους.

Στην εφημερίδα ABC, επίσης δημοσιεύονται αναλυτικά στοιχεία μιας έρευνας που πραγματοποίησε η εταιρία Gezici  σε ολόκληρη την Τουρκία για την βία που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες . Η έρευνα διεξήχθη σε επτά περιοχές , 38 Νομούς, 82 επαρχίες , 92 χωριά και συνοικίες, μεταξύ 6-7 Φεβρουαρίου.  Στο ερωτηματολόγιο της εταιρίας απάντησαν 2.864 γυναίκες άνω των 18 ετών.

Αναφέρουμε μερικά από τα σημαντικά στοιχεία που προέκυψαν από την έρευνα: Το 44.7% δήλωσε ότι αντιμετωπίζει βίαιη συμπεριφορά από τους άνδρες (πατέρας, σύζυγος, αδελφός). Όσο μεγαλώνουν οι ηλικίες των ερωτηθέντων το ποσοστό αγγίζει το 68.4%.

Το μορφωτικό επίπεδο μειώνει αισθητά την αποδοχή της βίας. Για παράδειγμα οι γυναίκες με πανεπιστημιακή μόρφωση υπόκεινται σε φυσική βία σε ποσοστό 22.6%, οι απόφοιτες Λυκείου σε 44% και του Δημοτικού σε 65%!

Η κατάσταση χειροτερεύει όσο προχωράμε από τα δυτικά προς τα ανατολικά. Το ποσοστό βίας στην περιοχή του Αιγαίου είναι 8.1% και φτάνει στο 53.2% στα νοτιοανατολικά.

Το δραματικότερο από όλα είναι το ποσοστό των γυναικών που θεωρούν φυσικό τον ξυλοδαρμό τους από τους άντρες. Το 30% των γυναικών αποδέχεται –ελπίζω όχι με χαρά- το ξύλο του συζύγου.

Στο ερώτημα γιατί δεν αντιδρούν, δεν κάνουν κάτι για να γλυτώσουν από τη βίαιη συμπεριφορά, το 58,4 απαντά ¨δεν έχουμε που να πάμε¨. Ανέχονται δηλαδή την βαρβαρότητα αναγκαστικά, γιατί δεν έχουν οικονομικούς πόρους, αφού το 81,5 % δηλώνει ανεπάγγελτες.

Τέλος, το 71,9% των γυναικών δηλώνουν δυστυχισμένες. Επτά δηλαδή στις δέκα γυναίκες  στην γειτονική μας χώρα που πιέζει την Ε.Ε να ενταχθεί στους κόλπους της δυστυχούν…..

Ελπίζω του χρόνου να επανέλθουμε με βελτιωμένους τους δείκτες δυστυχίας.

Militaire.gr

                                                                             

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης