Υποστηριξε το militaire
Breaking News Άμυνα Αμυντική Βιομηχανία ΤΟΥΡΚΙΑ
24/03/2016 | 06:50 (ενημερώθηκε 8 έτη πριν)
Militaire News

Εξοπλιστικός Αττίλας! Τρομάζουν τα στοιχεία για τους τουρκικούς εξοπλισμούς!

Εξοπλιστικός Αττίλας! Τρομάζουν τα στοιχεία για τους τουρκικούς εξοπλισμούς!

Γράφει ο

Στέφανος Πέππας,

Ερευνητής Διεθνών Σχέσεων

“Στόχος μας είναι να βασιστούμε εντελώς στην αμυντική βιομηχανία μας έναντι των ξένων μέχρι το 2023», τάδε έφη Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η Άγκυρα ξοδεύει περίπου $ 18 δισεκατομμύρια το χρόνο για την άμυνα με άνω του μισού ποσοστού του εξοπλισμού της να γίνονται στην εγχώρια αγορά. Οι αμυντικές εξαγωγές αυξήθηκαν 18 τοις εκατό πέρυσι σε 1,65 δις $, και το εθνικό τους άρμα μάχης  ALTAY είναι σχεδόν έτοιμο για μαζική παραγωγή ενώ το εθνικό τους τυφέκιο MPT-76 παράγεται ήδη. Το Εθνικό Πολεμικό τους πλοίο και μαχητικό TF-X σαν έργα, βρίσκονται σε πρώιμη φάση του σχεδιασμού αλλά ο Ερντογάν ελπίζει ότι θα μπουν σε παραγωγή από το 2023, όπου θέλει τις αμυντικές εξαγωγές να ανέβουν στο σύνολο των $ 25 δις.

Από Άρμα Μάχης εώς Δορυφόρους

Αυτήν την στιγμή,  δύο από τις 100 μεγαλύτερες εταιρείες της άμυνας στον κόσμο,  Aselsan και TUSAS είναι Τουρκικές. Η μεταφορά της τεχνολογίας ήταν το τελευταίο σημείο τριβής μεταξύ της Τουρκίας και των συμμάχων του ΝΑΤΟ. Η Άγκυρα επέλεξε την το 2013 ως μειοδότη για $ 3,4 δισεκατομμύρια για σύστημα πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, λέγοντας ότι η απόκτηση νέας τεχνολογίας είναι  προτεραιότητα. Αυτό έχει εγείρει ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια στη Δύση καθώς οι Δυτικοί σύμμαχοι της Τουρκίας ανησυχούν σχετικά με τη συμβατότητα της κινεζικής τεχνολογίας με συστήματα του ΝΑΤΟ. Μιλάμε για μια χώρα που θα έχει δικά της σχεδιασμένα και κατασκευασμένα  άρματα μάχης, πολεμικά  πλοία, μαχητικά ελικόπτερα T-129, δορυφόρο και μαχητικά αεροσκάφη.

Η Τουρκία είναι ένας από τους αναπτυξιακούς εταίρους του F-35 και αναμένεται να διατάξει μια αρχική παρτίδα πάνω από 120 stealth μαχητικά.

H Roketsan ανακοίνωσε την πρώτη με αυτόματο πιλότο ελεγχόμενη δοκιμή πυραύλων της Χισάρ-A , πυραύλων αεράμυνας χαμηλού υψομέτρου, σε μια σειρά δοκιμών από 19 έως 24 Ιουνίου που ήταν επιτυχής. Και τον Ιούλιο η Roketsan δοκίμασε με επιτυχία το Umtas, αντιαρματικό πύραυλο. Το Umtas, κατευθύνεται με υπέρυθρες επιλογές απεικόνισης και λέιζερ, και δύναται να πλήξει άρματα από απόσταση οκτώ χιλιομέτρων και μπορεί να χρησιμοποιείται σε αέρος-εδάφους και εδάφους-εδάφους λειτουργίες.

Το Umtas θεωρείται το επίσημο αντιαρματικό σύστημα για τα επιθετικά ελικόπτερα T-129 που ανέπτυξε η Τουρκία με άδεια από την ιταλο-βρετανική AgustaWestland και από το Anka το Μαχητικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος της Τουρκίας. Άλλες πιθανές πλατφόρμες να είναι εφοδιασμένες με τα Umtas είναι θωρακισμένα οχήματα εδάφους και πολεμικά σκάφη.

Η Τουρκική Αεροπορία έλαβε επίσημα το πρώτο εγχώριο σχεδιασμένο σύστημα Koral κινητής επίγειας πλατφόρμας ηλεκτρονικού πολέμου (EW) από την Aselsan στις 22 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με ένα ενημερωτικό σημείωμα που απελευθερώνεται από την τουρκική Υπογραμματεία Αμυντικών Βιομηχανιών (SSM) στις 22 Φεβρουαρίου, το Koral είναι σε θέση να αναζητά, να αντιμετωπίζει, να αναλύει, να ταξινομεί, και να βρίσκει την κατεύθυνση πολλών συμβατικών και περίπλοκο τύπων των σημάτων ραντάρ. Έχει επίσης την ικανότητα να μπλοκάρει, να εξαπατά, και να παραλύσει εχθρικά ραντάρ. Μπορεί είτε να ρυθμιστεί ώστε να ανταποκριθεί αυτόματα σε εχθρικά σήματα ή να παρουσιάσει προτεινόμενες επιλογές στον χειριστή.

Το Koral αναπτύχθηκε από την Τουρκία στο πλαίσιο του έργου Land Based Stand-off Jammer σύστημα, το οποίο είχε συναφθεί τον Ιούλιο του 2009.

Ένα πλήρες σύστημα Koral EW περιλαμβάνει τέσσερα συστήματα Ηλεκτρονικής Υποστήριξης (ED) και μία Ηλεκτρονικής επίθεσης (ET), τοποθετημένα σε ένα φορτηγό 8×8. Τα οχήματα μπορεί να είναι μέχρι 500 μέτρα μακριά το ένα από το άλλο, ή να επικοινωνούν μέσω καλωδίων οπτικών ινών. Το σύστημα φέρεται να έχει εύρος λειτουργίας 100 km, αν και δεν υπάρχουν επίσημες προδιαγραφές λειτουργίας. Μιλώντας κατά την τελετή παράδοσης, ο επικεφαλής SSM Ισμαήλ Demir είπε «Έχουμε δει πόσο σημαντικός είναι η δυνατότητα Ηλεκτρονικού Πόλεμου σε πρόσφατους πολέμους.” Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ελπίζει το ίδιο σύστημα να οδηγήσει στην ανάπτυξη ενός Ιπτάμενου Stand-off Jammer!!

Τα σχέδια επάνδρωσης του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού το 2025

Φρεγάτες διαφόρων τύπων και κορβέτες – συνολικά δεκαέξι (16) κύριες μονάδες επιφανείας. Πέραν των 4 κορβετών κλάσης Heybeliada και Büyükada (οι οποίες θα αναλάβουν κυρίως ASW/ανθυποβρυχιακό ρόλο) και των 4 φρεγατών I class, ο Τουρκικός Στόλος του 2025 θα περιλαμβάνει και τις 4 φρεγάτες MEKO 200TN Track II με τρισδιάστατο ραντάρ SMART-S Mk2 και Σύστημα Κατακόρυφης Εκτόξευσης Mk 41 VLS 16 κυψελών για Εξελιγμένα Βλήματα SeaSparrow (ESSM) RIM-162.

Οι 4 εκσυγχρονισμένες φρεγάτες Gokceada (με τρισδιάστατο ραντάρ SMART-S Mk2, σύστημα ελέγχου βολής Mk92 Mod12 και Σύστημα Κατακόρυφης Εκτόξευσης (VLS) Mk 41  8 κυψελών για 32 Εξελιγμένα Βλήματα SeaSparrow (ESSM) RIM-162, επιπλέον του μονού εκτοξευτή Mk13 Mod4, με μείγμα 40 βλημάτων SM-1MR και RGM-84 Harpoon) αναμένεται πως θα βρίσκονται σε διαδικασία αντικατάστασης από τη νέα τουρκική φρεγάτα AAW του προγράμματος TF-2000, της οποίας η σχεδίαση έχει ολοκληρωθεί -το σχετικό ναυπηγικό πρόγραμμα θα ξεκινήσει αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η ανάπτυξη του ραντάρ διάταξης φάσης πολλαπλών λειτουργιών ÇAFRAD από την Aselsan, το οποίο φαίνεται πως θα ολοκληρωθεί στους προσεχείς μήνες.

Υπολογίζεται πως η πρώτη φρεγάτα, εκτοπίσματος 6.000 τόνων, του προγράμματος TF-2000 θα παραδοθεί ως το 2025.

Περίπου 1200 από αυτά τα MRAP υπάρχουν στον τουρκικό Στρατό Ξηράς. Το όχημα μοιάζει με το ρωσικό Tiger ή το γαλλικό VBL. Ωστόσο, έχουν αυξημένη δυνατότητα επιβίωσης κατά των ναρκών και αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών, όπως ήταν ειδικά κατασκευασμένο για την αντιμετώπιση αυτών των απειλών. Χρησιμοποιούνται ευρέως από όλες τις τουρκικές χερσαίες δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων των συνοριακών και των εσωτερικών δυνάμεων ασφαλείας.

Η Τουρκία απέκτησε MRAP μετά την εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ όταν έρχονταν αντιμέτωποι με αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς. Η Τουρκία έχει μεταξύ 200 και 600 MRAPs αυτής της τουρκικής σχεδίασης.

Επίλογος

Όντας η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία για το έτος 2011, σήμερα η Τουρκία θεωρείται ως ένα από τα καλύτερα μέρη για επενδύσεις.

Εκπαίδευση για διεθνείς φοιτητές

Μεταξύ του 2005-2006 και το σχολικό έτος 2011-2012, ο αριθμός των διεθνών φοιτητών που παρακολουθούν τουρκικά πανεπιστήμια υπερδιπλασιάστηκε, από 15.481 σε 31.170.

Αυξανόμενη παγκόσμια επιρροή

Ως ένα απο τα εξέχοντα μέλη του ΝΑΤΟ και μετά τη κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού, η Τουρκία στην πραγματικότητα λειτούργησε ως περιφερειακή μεσίτης για τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθιστώντας την χώρα-παίκτη που οι κινήσεις της επηρεάζουν άλλες χώρες του κόσμου.

Ίσως η Τουρκία είναι στο δρόμο για να γίνει μια υπερδύναμη.. Και επειδή « Η τέχνη του πολέμου» ενός Κινέζου στρατηγού ονόματι Σουν Τζου κρύβει μέσα του όλα όσα έμαθε αυτός πολεμώντας, τότε αν έπρεπε να ξεδιαλέξω μόνο μια από τις δεκάδες «σοφίες» που κρύβει μέσα του αυτό το βιβλίο, αυτή θα ήταν τούτη: «γνώριζε τον εχθρό σου». Ή, όπως το λέει ο ίδιος ο Κινέζος σοφός «Αν ξέρεις τον εχθρό σου και γνωρίζεις τον εαυτό σου, μη τον φοβάσαι, θα νικήσεις σε εκατό μάχες».

Militaire.gr

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης