Υποστηριξε το militaire
Breaking News Άμυνα ΚΥΠΡΟΣ Πολιτική
04/04/2016 | 12:00 (ενημερώθηκε 8 έτη πριν)
Militaire News

Η τριπλή επίθεση της Τουρκίας σε Κυπριακή ΑΟΖ και Καστελόριζο

Η τριπλή επίθεση της  Τουρκίας σε Κυπριακή ΑΟΖ και Καστελόριζο

Του Χρήστου Καπούτση

Τριπλή  επίθεση της ισλαμικής κυβέρνησης της Τουρκίας,  σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στόχος της πολιτικής των Τ. Ερντογάν και Α. Νταβούτογλου,  η «τουρκοποίηση»  της ΑΟΖ της Κύπρου,  αγνοώντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ταυτόχρονα «διαγράφει» τα ελληνικά δικαιώματα  του Καστελόριζου, ουσιαστικά στρέφεται κατά της ελληνικής κυριαρχίας  και διεκδικεί σχεδόν όλη την υφαλοκρηπίδα της Ανατολικής  Μεσογείου και μάλιστα, προωθεί τα σχέδιά της, με την απειλή  χρήσης στρατιωτικής βίας.

Επιμένοντας η Τουρκία σε επιλογές και συμπεριφορές,  που ενισχύουν την αποσταθεροποίηση της ευρύτερης γεωγραφικής  περιοχής της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου, αμφισβητεί και πάλι ευθέως,  κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, που είναι ανεξάρτητο κράτος μέλος του   ΟΗΕ και ισοτίμου εταίρου της Ε.Ε. Η Τουρκία αντιδρά έντονα  και απειλεί την Κυπριακή Δημοκρατία, επειδή ξεκίνησε τον τρίτο γύρο αδειοδότησης (οικόπεδο 6),  για αναζήτηση υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ, από διεθνείς εταιρείες  που δραστηριοποιούνται στον εντοπισμό υποθαλασσίων  ενεργειακών αποθεμάτων (υδρογονάνθρακες). Το τουρκικό ΥΠΕΞ ισχυρίζεται ότι μέρος του οικοπέδου 6 είναι εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας και ότι η ελληνοκυπριακή  πλευρά συμπεριφέρεται σαν να είναι ο μόνος ιδιοκτήτης της Κυπριακής ΑΟΖ .

Κλιμακώνοντας  τις απειλές της  η Τουρκία, επισήμαινε,  με  ανακοίνωση του Τουρκικού ΥΠΕΞ,  ότι: «Η Τουρκία θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στην υφαλοκρηπίδα της». Και προχωράει και ένα βήμα παραπέρα  απειλώντας και  τις  χώρες και τις πολυεθνικές  εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Ενέργειας, στην περίπτωση που θα ανταποκριθούν και θα προχωρήσουν   σε υποθαλάσσιες έρευνες στο οικόπεδο 6 της Κυπριακής ΑΟΖ.  Το τουρκικό ΥΠΕΞ ,  δηλώνει ότι «η Τουρκία,  δεν θα επιτρέψει σε καμιά περίπτωση σε ξένες εταιρείες να δραστηριοποιηθούν στον τομέα των υδρογονανθράκων  σε πεδία της θαλάσσιας αρμοδιότητάς μας , χωρίς την άδεια των τουρκικών αρχών και θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στην υφαλοκρηπίδα της». Μάλιστα,

καλεί τις χώρες και τις εταιρείες οι οποίες «μπορεί να σκεφτούν να κάνουν εργασίες έρευνας, ότι  είναι άκυρες οι άδειες τις οποίες θα προσπαθήσει να δώσει η διοίκηση της νοτίου Κύπρου» (σ.σ. εννοεί την Κυπριακή Δημοκρατία). 

Η Τουρκία θεωρεί ότι η Κυπριακή Δημοκρατία,  δεν υφίσταται ως κράτος κυρίαρχο, άρα δεν έχει δικαίωμα να συνάπτει διεθνείς διακρατικές συμφωνίες και συμβάσεις με πολυεθνικές εταιρείες.

Είναι σαφές ότι, η Κυπριακή Δημοκρατία, κράτος-μέλος των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ασκεί, όπως κάθε άλλο κράτος της διεθνούς κοινότητας, όλα τα κυριαρχικά της δικαιώματα που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο επί του εδάφους και της θάλασσάς της, συμπεριλαμβανομένων των κυριαρχικών δικαιωμάτων επί της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης/ Υφαλοκρηπίδας της, όπως διασφαλίζονται από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (1982) την οποία η Κυπριακή Δημοκρατία έχει επικυρώσει από το 1988.

Όμως, της αντίδρασης του Τουρκικού ΥΠΕΞ,  για την αδειοδότηση του οικοπέδου 6 από την Κυπριακή Δημοκρατία, είχε προηγηθεί, στις 17 Μαρτίου η κατάθεση επιστολής του Τούρκου μονίμου αντιπρόσωπου στα Ηνωμένα Έθνη Χαλίτ Τσεβίτ. Σε αυτή την επιστολή, η Τουρκία,  απαντούσε στην επίσημη καταγγελία της Κύπρου,  για την παρενόχληση από τουρκική φρεγάτα του κυπριακού ερευνητικού σκάφους MV Flying Enterprise , που πραγματοποιούσε έρευνες εντός της Κυπριακής ΑΟΖ στις 17 Δεκεμβρίου 2015. Ο Τούρκος Μόνιμος Αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ, στην επιστολή του, αναφέρθηκε   στη μονομερή δήλωση της Τουρκίας,  για τα όρια της υφαλοκρηπίδας της (με τις Note Verbale στις 2 Μαρτίου 2004 και 12 Μαρτίου 2004),  που έχει κατατεθεί στον ΟΗΕ. Στη δήλωση αυτή,  η Τουρκία κατά τρόπο αυθαίρετο και παράνομο,  προχώρησε την επέκταση της υφαλοκρηπίδας της, την οποία οριοθέτησε  δυτικά του μεσημβρινού 32º16’18” που συμπίπτει ουσιαστικά με το δυτικό όριο των κυπριακών χωρικών υδάτων, επανάφερε,  τη διεκδίκηση σημαντικού μέρους της κυπριακής υφαλοκρηπίδας ακόμη και στο νότιο τμήμα του νησιού (όπου και πραγματοποιούνταν οι έρευνες του κυπριακού ερευνητικού σκάφους) και παράλληλα,  προσβάλει βάναυσα την ελληνική κυριαρχία, αφού αμφισβητεί ευθέως την  υφαλοκρηπίδα του Καστελόριζου. Πρόκειται για μια πολύ επικίνδυνη εξέλιξη, που σε άλλες  συνθήκες ( εφόσον η Ελλάδα δεν είχε βυθιστεί στη δίνη εσωτερικής κρίσης λόγω της οικονομίας και του προσφυγικού ) θα δυναμίτιζε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, διότι η Τουρκία,  διαγράφοντας εντελώς  το Καστελόριζο,  ορίζει μονομερώς την υφαλοκρηπίδα της στη μέση γραμμή των τουρκικών ακτών με τις αιγυπτιακές!  Δηλαδή, η Τουρκία υποστηρίζει ότι η Ελλάδα, δεν έχει θαλάσσια σύνορα , ούτε με την Κύπρο , αλλά ούτε και με την Αίγυπτο! Μία «λεπτομέρεια» για το Καστελόριζο. Η Τουρκία, δεν αμφισβητεί, επισήμως τουλάχιστον,  ότι το Καστελόριζο είναι ελληνικό νησί, όμως,  δεν αποδέχεται ότι έχει  υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ και ακόμη υποστηρίζει,   ότι δεν ανήκει στο Αιγαίο , αλλά στην Ανατολική Μεσόγειο. 

Σε ότι αφορά την παρενόχληση του κυπριακού ερευνητικού πλοίου στην Κυπριακή ΑΟΖ, από πολεμικό πλοίο της Τουρκίας, (περιστατικό της 17ης Δεκεμβρίου 2015) ο Τούρκος αξιωματούχος στον ΟΗΕ δηλώνει, ότι «τα Τουρκικά πολεμικά πλοία στις περιοχές αυτές έχουν  δικαίωμα παρέμβασης σε οποιαδήποτε επιστημονική ερευνητική δραστηριότητα, που γίνεται χωρίς την συναίνεση και  άδεια της Τουρκίας».

Την Κύπρο επισκέφτηκε  ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.  Στις πολλές δηλώσεις που έκανε στη Λευκωσία, δεν είπε «κουβέντα» για τη συμπεριφορά της Τουρκίας, σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επίσης ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, «ξέχασε»  να αναφέρει ότι στην Κύπρο το πρόβλημα είναι η συνεχιζόμενη στρατιωτική  κατοχή τμήματος της χώρας ( κατοχή ευρωπαϊκού εδάφους)  από την Τουρκία, η οποία είναι υποψήφια για ένταξη χώρα στην Ε.Ε.,  δηλαδή ο Μάρτιν Σούλτς δεν αναφέρθηκε στην πεμπτουσία του κυπριακού προβλήματος.

Militaire.gr

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης