Υποστηριξε το militaire
Διεθνή
27/09/2017 | 14:04 (ενημερώθηκε 7 έτη πριν)
Φ. Καρβουνοπούλου

Τουρκία: Παραμένουν προς το παρόν ανοικτά τα σύνορα με το Β. Ιράκ. Ακυρώνονται πτήσεις

Τουρκία: Παραμένουν προς το παρόν ανοικτά τα σύνορα με το Β. Ιράκ. Ακυρώνονται πτήσεις

Τα σύνορα της Τουρκίας με το βόρειο Ιράκ παραμένουν ανοικτά, αν και αυτό δεν σημαίνει ότι θα εξακολουθήσουν να παραμένουν ανοικτά, δήλωσε σήμερα ο τούρκος υπουργός Τελωνείων, ο οποίος πρόσθεσε πως ο αριθμός των φορτηγών που διέρχονται από τα σύνορα έχει μειωθεί.

Ο Μπουλέντ Τουφενκτσί είπε επίσης πως δεν πιστεύει ότι το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία των Κούρδων στο βόρειο Ιράκ θα έχει μεγάλες επιπτώσεις στο εμπόριο της Τουρκίας με τη Βαγδάτη.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει πει πως οι Κούρδοι του Ιράκ θα πεινάσουν, αν η χώρα του σταματήσει τη ροή φορτηγών και πετρελαίου κατά μήκος των συνόρων, προειδοποιώντας ότι η Τουρκία μπορεί να λάβει στρατιωτικά και οικονομικά μέτρα εναντίον του γείτονά της έπειτα από τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία των Κούρδων.

«Η συνοριακή πύλη Χαμπούρ είναι ανοικτή προς το παρόν, βλέπουμε πως ο αριθμός των οχημάτων που διέρχονται έχει μειωθεί», δήλωσε ο Τουφενκτσί, αναφερόμενος στο κυριότερο σημείο διέλευσης των συνόρων με το βόρειο Ιράκ.

«Το ότι η συνοριακή πύλη Χαμπούρ παραμένει ανοικτή προς το παρόν δεν σημαίνει ότι θα εξακολουθήσει να παραμένει ανοικτή», είπε, σε δηλώσεις που μεταδόθηκαν απευθείας από την τηλεόραση.

«Μπορούμε να συνεχίσουμε τις εμπορικές ανταλλαγές με την ιρακινή κεντρική κυβέρνηση μέσω του Ιράκ ή μέσω θαλάσσης ή αεροδιαδρόμων», είπε ο Τουφενκτσί.

Στο μεταξύ, η αεροπορική εταιρία του Λιβάνου Middle East Airlines (ΜΕΑ) θα αναστείλει τις πτήσεις προς και από το αεροδρόμιο της Αρμπίλ στο βόρειο Ιράκ από την Παρασκευή, επικαλούμενη απόφαση της ιρακινής κυβέρνησης να αναστείλει τις διεθνείς πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο, δήλωσε τηλεφωνικώς ο πρόεδρος της MEA Μοχάμεντ αλ-Χουτ.

«Προς το παρόν, σταματάμε. Η τελευταία πτήση είναι στις 29 του μηνός, μέχρις ότου επιλύσουν το ζήτημα», δήλωσε σήμερα στο πρακτορείο Ρόιτερς.

Αλλά και η αιγυπτιακή αεροπορική εταιρία EgyptAir θα αναστείλει τις πτήσεις της προς και από το Αρμπίλ από την Παρασκευή, όπως δήλωσαν σήμερα δύο πηγές της εταιρίας τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο Ρόιτερς.

Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά την αποστολή ειδοποίησης από την Ιρακινή Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας προς ξένες αεροπορικές εταιρίες στην οποία αναφέρει ότι οι διεθνείς πτήσεις προς την Αρμπίλ και τη Σουλεϊμανίγια θα ανασταλούν στις 15: 00 ώρα Γκρίνουιτς (18:00 ώρα Ελλάδας) και πως θα επιτρέπονται μόνον εσωτερικές πτήσεις.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης