Υποστηριξε το militaire
Breaking News Διεθνή ΤΟΥΡΚΙΑ
25/06/2016 | 06:12 (ενημερώθηκε 8 έτη πριν)
Militaire News

Τουρκία-Ισραήλ: Αύριο ανακοινώνουν συμφωνία επανασύνδεσης!

Τουρκία-Ισραήλ: Αύριο ανακοινώνουν συμφωνία επανασύνδεσης!

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας HAARETZ, διαπραγματευτικές ομάδες από Ισραήλ και Τουρκία πρόκειται να συναντηθούν αύριο 26 Ιουνίου σε μια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα (η οποία δεν κατονομάζεται), σε έναν αποφασιστικό γύρο συνομιλιών για τη συμφωνία συμφιλίωσης μεταξύ των δύο χωρών. Όπως εκτιμά ανώτερος ισραηλινός αξιωματούχος, αυτή θα είναι η τελευταία συνάντηση διαπραγματεύσεων, κατά την οποία θα πρέπει να επιλυθούν οι εναπομείνασες διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών.

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται την τουρκική εφημερίδα HURRIYET, οι δύο πλευρές αναμένεται να προβούν σε ανακοίνωση κατά τη διάρκεια των τελικών συνομιλιών της 26ης Ιουνίου, αφού οι εντατικές διπλωματικές προσπάθειες καταλήξουν σε μια συμφωνία συμβιβασμού σχετικά με τμηματική άρση του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας. Η ανακοίνωση θα γίνει αφού ολοκληρωθούν οι συνομιλίες μεταξύ του Feridun Sinirlioglu, και του ισραηλινού επικεφαλής για τις σχέσεις με την Τουρκία, Joseph Ciechanover. Στη συνέχεια, οι δύο διπλωμάτες θα ξανασυναντηθούν τον Ιούλιο για να υπογράψουν την επίσημη συμφωνία, μετά από την οποία θα διοριστούν Πρέσβεις και από τις δύο χώρες και θα υπάρξει πλήρης αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων. Ανώτερος ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε ότι τα σημεία που βρίσκονταν ακόμη σε εκκρεμότητα μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας αφορούσαν μόνο τη συμβιβαστική λύση σχετικά με το αίτημα του Ισραήλ να κλείσουν τα κεντρικά γραφεία της Χαμάς στην Κωνσταντινούπολη. Ο ισραηλινός αξιωματούχος πρόσθεσε ότι τις τελευταίες εβδομάδες η Τουρκία έχει στείλει θετικά μηνύματα στο Ισραήλ, αφενός με την άρση του βέτο για τη συνεργασία μεταξύ Ισραήλ και ΝΑΤΟ και αφετέρου επειδή, για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια, ανώτεροι αξιωματούχοι από το τουρκικό ΥΠΕΞ παρευρέθησαν στην ετήσια δεξίωση για την Ημέρα της Ανεξαρτησίας στην ισραηλινή πρεσβεία.

Δημοσίευμα της οικονομικής εφημερίδας GLOBES αναφέρει ότι, σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα, το Ισραήλ συμφώνησε να εγκρίνει την κατασκευή ενός νοσοκομείου με τουρκική χρηματοδότηση και δεσμεύεται ότι δεν θα εμποδίσει τη μεταφορά ιατρικού εξοπλισμού και ομάδων ιατρικού προσωπικού από την Τουρκία. Παράλληλα, αναφέρθηκε ότι η Τουρκία και η Γερμανία θα κατασκευάσουν από κοινού έναν σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Γάζα, καθώς και ότι η Τουρκία θα κατασκευάσει μια μονάδα αφαλάτωσης. Όλη η τουρκική βοήθεια θα περάσει από συνοριακό έλεγχο στο λιμάνι της ισραηλινής πόλης Ασντόντ. Στο δημοσίευμα αναφέρεται επίσης ότι οι μετοχές των εταίρων που εκμεταλλεύονται το ισραηλινό κοίτασμα φυσικού αερίου ‘Λεβιάθαν’ σημείωσαν άνοδο στο Χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ (TASE), ενδεχομένως επειδή οι επενδυτές πιστεύουν ότι μια συμφωνία συμφιλίωσης με την Τουρκία θα καταστήσει εφικτή την εξαγωγή φυσικού αερίου από τον ‘ΛΕΒΙΑΘΑΝ’ στην Τουρκία.

Εξάλλου, σε άρθρο που αναδημοσιεύεται στην εφημερίδα THE JERUSALEM POST, αναφέρεται ότι πριν από τρεις μήνες ο Τούρκος Πρόεδρος ERDOGAN είχε μια κατ’ιδίαν συνάντηση με τον ισραηλινό Υπουργό Ενέργειας STEINITZ, στη διεθνή Σύνοδο Κορυφής για την Πυρηνική Ασφάλεια στην Ουάσιγκτον (Μάρτιος 2016), η οποία ήταν η υψηλότερου επιπέδου επαφή μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας των τελευταίων έξι ετών. Στη συνάντηση αυτή συζητήθηκε, μεταξύ άλλων,  ένα θέμα το οποίο αποτελεί τη βασική κινητήρια δύναμη των προσπαθειών προσέγγισης Τουρκίας και Ισραήλ: Η διαχείριση – εκμετάλλευση των αποθεμάτων φυσικού αερίου αξίας εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων που βρίσκονται στη θαλάσσια περιοχή του Ισραήλ και της Κύπρου. Για την εκμετάλλευσή τους, το Ισραήλ θα χρειαστεί κατά πάσα πιθανότητα τη συνεργασία της Τουρκίας.

Επιπρόσθετα, σε άρθρο γνώμης του καθηγητή Μεσανατολικών Σπουδών, Nimrod Goren, στην εφημερίδα THE JERUSALEM POST αναφέρεται ότι, σύμφωνα με δημοσκόπηση που έγινε στα τέλη του 2015 στο Ισραήλ από το Ινστιτούτο Mitvim, η ισραηλινή κοινή γνώμη θεωρεί ότι ο σημαντικότερος λόγος για την αποκατάσταση των σχέσεων Ισραήλ-Τουρκίας είναι η συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας. Σύμφωνα με τον Goren, ένας πρόσθετος περιφερειακός παράγοντας που συνδέεται με τις σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας και του οποίου η σημασία αναδεικνύεται σταδιακά στην γεωπολιτική σφαίρα της Μέσης Ανατολής, είναι η Σαουδική Αραβία. Οι Σαουδάραβες έχουν επίσης εντείνει τη συνεργασία τους με την Τουρκία, και οι στενές σχέσεις που αναπτύσσονται μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και της Αιγύπτου μπορεί να αποδειχθούν πολύτιμες για τις προσπάθειες βελτίωσης των σχέσεων Τουρκίας-Αιγύπτου. Ο Goren αναφέρει ότι έχουν γίνει ήδη προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση και υποστηρίζει ότι αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να ενθαρρυνθεί και από το Ισραήλ, καθώς η παράλληλη συμφιλίωση Ισραήλ-Τουρκίας και Αίγυπτου-Τουρκίας θα διαμορφώσει ένα πολύ πιο θετικό και αμοιβαία επωφελές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο.

Militaire.gr

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης