Υποστηριξε το militaire
Militaire News

Τι συζητήθηκε και τι ειπώθηκε για το Κυπριακό στην συνάντηση Ομπάμα-Τσίπρα

Τι συζητήθηκε και τι ειπώθηκε για το Κυπριακό στην συνάντηση Ομπάμα-Τσίπρα

Τι συζήτησαν και τι δεν συζήτησαν Τσίπρας και Ομπάμα και τι ικανοποίησε και τι όχι από τις δηλώσεις που έγιναν.

Αυτό που δεν συζητήθηκε ήταν τα ελληνοτουρκικά αν και σ΄ ένα σημείο των δηλώσεών του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έκανε αναφορά στις τουρκικές διεκδικήσεις.

Δεν φαίνεται να συζητήθηκε το θέμα της στρατιωτικής βοήθειας,το οποίο προφανώς παραπέμπεται για την προεδρία Τραμπ.

Αυτό που συζητήθηκε εκτενώς ήταν το Κυπριακό και αυτό φάνηκε και από τις δηλώσεις:

Απαντώντας σε ερώτηση του Μιχάλη Ιγνατίου, για το πως οι ΗΠΑ θα πείσουν τον Ερντογάν να βάλει τέλος στην Τουρκική κατοχή στην Κύπρο ο Ομπάμα είπε : Αν οι απόψεις των  δύο ηγετών κάπου συναντηθούν τότε και οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να στηρίξουν αυτή τη συμφωνία. Έχουμε επενδύσει πολύ χρόνο για αυτό και έχουν αναπτερωθεί οι ελπίδες μας, βλέπουμε ευκαιρίες τις επόμενες εβδομάδες ή μήνες για να υπάρξει μία λύση που εξασφαλίζει ισοτιμία.

Απαντώντας στην ίδια ερώτηση ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως το κυπριακό δεν είναι ένα διμερές πρόβλημα. Είναι ένα διεθνές πρόβλημα. Είναι πρόβλημα παράνομης εισβολής και κατοχής. Δίνουμε όλες τις δυνάμεις ενθαρρύνοντας τις δύο πλευρές να βρουν λύση. Εμάς μας ενδιαφέρει ο κυπριακός λαός να ζήσει σε μία επανενωμένη Κύπρο και στεκόμαστε δίπλα στον πρόεδρο Αναστασιάδη. Το μόνο σκέλος που μας αφορά και μπορούμε να συζητήσουμε με την Τουρκία είναι το θέμα των εγγυήσεων. Δίκαιή λύση σημαίνει λύση χωρίς τη μόνιμη παρουσία τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης