Υποστηριξε το militaire
Militaire News

Τι δήλωσε για τις γερμανικές αποζημιώσεις ο Βίτσας με αφορμή την επέτειο του Διστόμου

Τι δήλωσε για τις γερμανικές αποζημιώσεις ο Βίτσας με αφορμή την επέτειο του Διστόμου

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, με αφορμή τη μαύρη επέτειο της σφαγής των κατοίκων του Διστόμου από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής αναφέρθηκε στις διεκδικήσεις έναντι των Γερμανών:

«Συμπληρώνονται σήμερα, 10 Ιουνίου 2016, 72 χρόνια από τη Σφαγή του Διστόμου το 1944. Αυτή η μαύρη επέτειος αποτελεί για εμάς ημέρα μνήμης αλλά και καθήκοντος. Η καλύτερη τιμή στα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας είναι η διάσωση της ιστορικής μνήμης και ταυτόχρονα ο συνεχής αγώνας ενάντια στο ναζισμό και τα φαινόμενα που τον αναπαράγουν. Παράλληλο καθήκον μας, απέναντι στη ιστορία του τόπου και στη μνήμη όλων των θυμάτων του ναζισμού, είναι η ιστορική δικαίωση που θα σημάνει η δικαίωση των ελληνικών διεκδικήσεων για τις οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα και τον Ελληνικό Λαό από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας συνδέει άμεσα το ζήτημα της ιστορικής μνήμης με την ίδια την έννοια και το περιεχόμενο της Εθνικής Άμυνας. Από την Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού (ΔΙΣ) βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία αξιολόγησης των κατοχικών αρχείων, που φωτίζουν άγνωστες και γνωστές πλευρές των δεινών του ελληνικού λαού και των καταστροφών που υπέστη η χώρα μας, στο πλαίσιο μιας συνειδητής προσπάθειας αφανισμού της, που ακόμα δεν έχει πλήρως αποτιμηθεί. Τα αρχεία αυτά τεκμηριώνουν με τρόπο αδιαμφισβήτητο, ότι αυτό που συντελέστηκε, δεν ήταν μόνο έγκλημα πολέμου αλλά και έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

Η δικαίωση των ελληνικών διεκδικήσεων αποσκοπεί στο να κλείσει μια πληγή και να προχωρήσουμε μπροστά. Για μια Ευρώπη του μέλλοντος, που γνωρίζει την ιστορία της και διδάσκεται από αυτήν. Γιατί, μια Ευρώπη που αγνοεί τις μελανές σελίδες της ιστορίας της, είναι καταδικασμένη αργά ή γρήγορα να τις ξαναζήσει.

Το ζήτημα της ιστορικής μνήμης δεν είναι ένα νεκρό γράμμα. Εμπεριέχει δυναμική και έχει πολύτιμη συμβολή στο να φωτίσουμε την πορεία μας προς το μέλλον. Στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στο θέμα αυτό».

Militaire.gr

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης