Υποστηριξε το militaire
Breaking News Άμυνα Ιστορία
05/02/2017 | 06:53 (ενημερώθηκε 7 έτη πριν)
Militaire News

Τα “μυστήρια των Ιμίων”! Ποια κομμάτια του παζλ ακόμη λείπουν

Τα

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ:ΝΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

Η ιστορία των Ιμίων όσα χρόνια κι αν περάσουν δεν θα παύει να συγκινεί αλλά και να προκαλεί ερωτήματα και…θρύλους. Αν και χρόνο με το χρόνο όλο και περισσότεροι από τους πρωταγωνιστές τους αποφασίζουν να καταθέσουν δημόσια τις αναμνήσεις και τις απόψεις τους, η υποψία ότι πολλά δεν τα γνωρίζουμε και ακόμη χειρότερα ότι πολλά απ΄ όσα ξέρουμε δεν είναι αληθινά, κυριαρχεί σε μεγάλο ποσοστό της κοινής γνώμης.

Ποια είναι τα “μυστήρια των Ιμίων” που συντηρούν αυτό το κλίμα καχυποψίας;

Τα περισσότερα έχουν να κάνουν φυσικά με τη πτώση του ελικοπτέρου για την οποία έχουν υπάρξει πειστικές διαβεβαιώσεις ότι δεν έχει καταρριφθεί. Ποιες είναι οι λεπτομέρειες που συντηρούν άλλες απόψεις;

*Η ώρα απονήωσης του ελικοπτέρου από τη φρεγάτα ΝΑΒΑΡΙΝΟ, είναι το μόνο σίγουρο στοιχείο: 4.26 το πρωί. Η ώρα πτώσης όμως ακόμη συζητείται. Σύμφωνα με το πρώτο σήμα της φρεγάτας ΝΑΒΑΡΙΝΟ προς το ΓΕΝ ,το ελικόπτερο χάθηκε στις 4.42. Χρόνος πτήσης 14 λεπτά.

Λίγα 24ωρα μετά η ώρα πτώσης του ελικοπτέρου διορθώνεται και γίνεται 5.00 το πρωί,επειδή αυτή την ώρα έδειχνε το ρολόϊ του ελικοπτέρου.

Τεχνικοί της ΕΑΒ όμως εξήγησαν στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων ότι το ρολόϊ ήταν «κουρδιστό» ,δεν σταμάτησε με τη πρόσκρουση στο νερό και θα μπορούσε να δουλεύει πολλές ώρες ακόμη.

*Ο θρύλος θέλει το μαγνητόφωνο της φρεγάτας ΝΑΒΑΡΙΝΟ να έχει «μασήσει» τη μαγνητοταινία στην οποία είχε καταγραφεί η τελευταία συνομιλία του πληρώματος με τη φρεγάτα. Η αλήθεια είναι ότι το μαγνητόφωνο δεν είχε τεθεί καν σε λειτουργία! Γιατί;

*Τι ακριβώς κατέθεσε ο πιλότος του «εφεδρικού» πληρώματος του ελικοπτέρου που προβλημάτισε την επιτροπή σχετικά με το χρόνο πτήσης του ελικοπτέρου; Η κατάθεσή του ενίσχυε την άποψη ότι ο χρόνος πτήσης του ήταν μικρότερος απ΄ αυτόν που τελικά ανακοινώθηκε.

*Ο κυβερνήτης της φρεγάτας και διοικητής περιοχής όπου γινόταν οι επιχειρήσεις είχε το δικαίωμα να αρνηθεί την εκτέλεση της διαταγής για απονήωηση του ελικοπτέρου. Η ένταση των ανέμων ήταν 11 μποφόρ! Δεν το έκανε. Είναι αλήθεια ότι είχε έντονο διάλογο με τον αείμνηστο κυβερνήτη του ελικοπτέρου Χ. Καραθανάση, μέσα στο Κέντρο Πληροφοριών Μάχης της φρεγάτας;

 Είναι βέβαιο ότι με τα χρόνια κι αυτά θα απαντηθούν. Όσο η χρονική απόσταση από το γεγονός μεγαλώνει τόσο αυξάνονται και τα στόματα που τελικά αποφασίζουν να μιλήσουν γι΄ αυτό.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης