Υποστηριξε το militaire
Breaking News Άμυνα Άποψη ΠΝ
23/11/2015 | 21:00 (ενημερώθηκε 8 έτη πριν)
Militaire News

Τα καψόνια της… Αριστεράς! Ένας αντιναύαρχος γράφει για το “διακομματικό” καψόνι

Τα καψόνια της... Αριστεράς! Ένας αντιναύαρχος γράφει για το

Του Αντιναυάρχου (εα) Νίκου Κρυονερίτη
Μέλος του ΠΡΑΤΤΩ
[email protected]

Διαβάζω ότι στη Σχολή Ευελπίδων ένας πρωτοετής μετά από καψόνια νοσηλεύεται στο 401 Σ.Ν. Στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων παραιτείται δόκιμος για ανάλογη αιτία, νωρίτερα τα ίδια έγιναν και στην ΣΤΥΑ. Δυστυχώς ακόμη και σήμερα στην εποχή της αριστεράς για δεύτερη φορά, η χώρα μας ταλαντεύεται μεταξύ μιας πολιτισμένης δυτικής χώρας και μιας ανατολικής δημοκρατίας με πολλές ιδιαιτερότητες. Ο στίχος του Σουρή είναι πάντα επίκαιρος «στο ένα πόδι το λουστρίνι στο άλλο πόδι το τσαρούχι».

Αυτό και μόνο το γεγονός, θα ήταν η αφορμή να ζητηθεί η παραίτηση του Διοικητή της Σχολής και να μετατεθούν άμεσα δυσμενώς, οι επιβλέποντες αξιωματικοί.  Πολλοί από εσάς που διαβάζετε θα αναρωτηθείτε «είναι τόσο σοβαρό;». Η απάντησή μου είναι ότι από αυτά τα γεγονότα ριζώνει στους σταδιοδρομούντες στρατιωτικούς η υποταγή. Δυστυχώς στη χώρα μας εμείς οι ίδιοι οι στρατιωτικοί θέλουμε υποταγμένους τους νεώτερους για να μπορεί να επιβιώνει η ανεπάρκειά μας. Με τον τρόπο αυτό κλαδεύουμε τους νέους που μπορούν να ορθώσουν ανάστημα στην αδικία, στον παραλογισμό, ακόμη και στην ανοησία των ανωτέρων. Καθιερώνουμε έναν βαθύ συντηρητισμό και εισπράττουμε απουσία ηγετών.  Η διαιώνιση αυτής της απαράδεκτης πρακτικής παράγει ευνούχους και όχι αξιωματικούς.

Σε όσους από εμάς έχουμε φοιτήσει στις παραγωγικές σχολές  μπορώ να θυμίσω ότι όσοι ασχολήθηκαν με το κακόβουλο καψόνι προς τους νεότερους (μορφή bulling), ήταν κατά κανόνα άτομα ανεπαρκή ή προβληματικά, με αμφισβητούμενη προσωπικότητα, ή απλά φασιστοειδή, όπως εξελίχθηκαν στη συνέχεια.

Να μην τρέξουν όλοι να ρίξουν το ανάθεμα στους σπουδαστές των μεγαλύτερων τάξεων. Το κακό έχει ρίζες που τρέφουν αυτή την απαράδεκτη πρακτική και αυτές θα πρέπει να καταστραφούν. Οι πρωτοβουλίες και η δημοκρατική παιδεία του Α/ΓΕΕΘΑ, μπορούν να θεραπεύσουν τις τρέχουσες καταστάσεις,  όμως χρειάζονται πολιτικές για να καταστραφούν οι ρίζες. Είναι ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας που δεν έχει ασχοληθεί με τον εκδημοκρατισμό   της στρατιωτικής εκπαίδευσης. Δεν μπορεί κε Βίτσα να την εγκαταλείψετε για δεύτερη φορά στο έλεος της φασίζουσας νοοτροπίας ορισμένων εκφραστών της, που θέλουν να την μεταλαμπαδεύσουν στις ερχόμενες γενιές. Ο αέρας της δημοκρατίας δεν φυσάει μέσα από τις κακοφωνίες του Εθνικού μας Ύμνου, δεν εδραιώνεται με παράσημα, διάσημα και τελετές για τις κάμερες. Το άνοιγμα στις διαπανεπιστημιακές συνεργασίες, η καθημερινή έξοδος, ο εκσυγχρονισμός του συστήματος ποινών, είναι πολιτικές που μπορούν να μας φέρουν πιο κοντά στην εποχή μας και στον δυτικό πολιτισμό. Έχετε την ηθική υποχρέωση αλλά και την μοναδική ευκαιρία να το πραγματοποιήσετε.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης