Υποστηριξε το militaire
Militaire News

Σύλληψη Τούρκου στη Γερμανία για κατασκοπεία! Νέα ένταση στις σχέσεις Βερολίνου-Άγκυρας

Σύλληψη Τούρκου στη Γερμανία για κατασκοπεία! Νέα ένταση στις σχέσεις Βερολίνου-Άγκυρας

Η γερμανική αστυνομία συνέλαβε έναν Τούρκο 31 ετών ο οποίος φέρεται να ενημέρωνε τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες για το πού ζουν και ποια είναι η δραστηριότητα των Κούρδων στη Γερμανία στις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες, γνωστοποίησε σήμερα η γερμανική ομοσπονδιακή εισαγγελία.

Η σύλληψη ενδέχεται να κλιμακώσει περαιτέρω τις εντάσεις μεταξύ των δύο κρατών, συμμάχων στο NATO. Η Άγκυρα κατηγορεί το Βερολίνο ότι φιλοξενεί αν δεν υποθάλπει μέλη της κουρδικής αυτονομιστικής οργάνωσης Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK), η οποία μάχεται το τουρκικό κράτος επί τρεις δεκαετίες, και μέλη μιας οργάνωσης της άκρας αριστεράς, του Επαναστατικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Κόμματος-Μετώπου (DHKP-C), η οποία έχει ένοπλη δράση στην Τουρκία.

Η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση διαψεύδει τον ισχυρισμό.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εισαγγελίας, η αστυνομία συνέλαβε τον άνδρα, του οποίου δίνονται μόνο τα αρχικά, Μ. Σ., στο Αμβούργο χθες και έκαναν έρευνα στο σπίτι του.

«Τον ύποπτο βαρύνουν έντονες υποψίες ότι εργάζεται για την τουρκική υπηρεσία πληροφοριών και ότι συγκέντρωνε πληροφορίες για τους Κούρδους οι οποίοι ζουν στη Γερμανία», ειδικά «το πού ζουν, ποιες είναι οι επαφές τους και οι πολιτικές τους δραστηριότητες», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Δεν δίνονται περισσότερες λεπτομέρειες για τον άνδρα αυτό, τους δεσμούς του με την Τουρκία ή το για πόσο καιρό ζει στη Γερμανία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ επέκρινε έντονα τον περασμένο μήνα τις συλλήψεις ηγετικών στελεχών ενός κόμματος της αντιπολίτευσης που εκφράζει την κουρδική μειονότητα, σημειώνοντας ότι η Τουρκία έχει δικαίωμα να μάχεται εναντίον της τρομοκρατίας, αλλά αυτό δεν της δίνει το δικαίωμα να φιμώνει τους πολιτικούς της αντιπάλους.

Η σχέση μεταξύ των δύο κρατών δοκιμάζονται αφότου η κάτω Βουλή της Γερμανίας, η Μπούντεσταγκ, ενέκρινε τον Ιούνιο ένα ψήφισμα το οποίο χαρακτηρίζει γενοκτονία τη σφαγή των Αρμενίων το 1915 από τις οθωμανικές δυνάμεις. Η κατάσταση επιδεινώθηκε όταν το Βερολίνο εξέφρασε δημόσια τις ανησυχίες του για τις εκκαθαρίσεις στον κρατικό μηχανισμό και τις χιλιάδες συλλήψεις μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

Χώρες μέλη της ΕΕ επέκριναν τις εκκαθαρίσεις της Τουρκίας έπειτα από την απόπειρα, αλλά προσπαθούν ταυτόχρονα να μην υπονομεύσουν τη συμφωνία που είχε επιτευχθεί με την Άγκυρα τον Μάρτιο και συνέβαλε να μειωθεί ο αριθμός των μεταναστών και των προσφύγων που υποδέχθηκε η Ευρώπη φέτος σε περίπου 380.000 από 1 εκατομμύριο και πλέον το 2015.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης