Υποστηριξε το militaire
Militaire News

Σύλληψη Ιρανού επιχειρηματία στο Μαϊάμι προκαλεί πονοκέφαλο στον Ερντογάν!

Σύλληψη Ιρανού επιχειρηματία στο Μαϊάμι προκαλεί πονοκέφαλο στον Ερντογάν!

Πονοκέφαλο στην Αγκυρα προκαλεί η σύλληψη  από τις αρχές των ΗΠΑ στο Μαϊάμι Φλόριντας του  Ιρανού επιχειρηματία Ρεζά Ζαράμπ με την κατηγορία του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, τραπεζικής απάτης και παράνομων συναλλαγών. 

Ο Ζαράμπ – ένα άτομο με μεγάλη …ιστορία στην Τουρκία εξ ου και τα πρωτοσέλιδα του σημερινού τουρκικού Τύπου βρίσκεται σε περίοπτη θέση η είδηση της σύλληψης του- κατηγορείται ότι πραγματοποίησε συναλλαγές ύψους εκατοντάδες εκατομμυρίων δολαρίων το διάστημα μεταξύ 2010 και 2015 προκειμένου να βοηθήσει την Ιρανική κυβέρνηση να αποφύγει τις διεθνείς κυρώσεις. Στις συναλλαγές εμπλέκονταν και 7 από τις εταιρίες του Ζαράμπ στην Τουρκία

 Το έντονο τουρκικό παρελθόν

Το τουρκικό ενδιαφέρον έγκειται στο ότι ο Ζαράμπ είχε έρθει στο προσκήνιο όταν τέθηκε υπό κράτηση για δύο μήνες στην Τουρκία καθώς αποτελούσε τον κύριο ύποπτο για το σκάνδαλο διαφθοράς στο οποίο εμπλέκονταν και μέλη της τότε κυβέρνησης Ερντογάν και μέλη της  οικογένειάς του και το οποίο βγήκε στο φως στις 17 Δεκεμβρίου 2013. Κατηγορείται ότι ήταν ο εγκέφαλος του δικτύου για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και διακίνησης χρυσού στην Τουρκία. 

Οι κατηγορίες του αποσύρθηκαν όταν ο τότε Πρωθυπουργός Ερντογάν κατηγόρησε τον εισαγγελέα ότι …συνωμοτεί εναντίον της κυβέρνησης και τον …απομάκρυνε από τα καθήκοντά του!

Ενα από τα πλήγματα που δέχθηκε η  κυβέρνηση του  Ερντογάν, η οποία έτσι κι αλλιώς είχε εμπλακεί σε ένα πολιτικο-οικονομικό σκάνδαλο τεραστίων διαστάσεων, ήταν η δημοσίευση τον Μάρτιο 2014 μιας ακόμη υποκλαπείσας συνομιλίας, στην οποία αναφέρεται ότι ένας πρώην υπουργός διαμαρτυρόταν διότι, όπως ανέφερε η σχετική ειδησεογραφία τότε,  δεν είχε λάβει μια μίζα 10 εκατ. ευρώ από έναν γνωστό επιχειρηματία. 

Ποιους κατηγορήθηκε ότι λάδωσε στην Τουρκία.

Σε αυτή την τηλεφωνική συνδιάλεξη, η οποία αναρτήθηκε στο Ιντερνετ, ο Ρεζά Ζαράμπ, επιχειρηματίας με καταγωγή από το Ιράν και το Αζερμπαϊτζάν, ( και παντρεμένος με την  πασιγνωστη Τουρκαλα τραγουδίστρια Εμπρού Γκιουντές, από την οποία έχει αποκτήσει ένα παιδί) εξηγεί στον  έμπιστό του Αμπντουλάχ Χαπανί, ότι ο πρώην υπουργός Οικονομίας Ζαφέρ Τσαγλαγιάν διαμαρτύρεται διότι δεν έχει λάβει τα 10 εκατ. ευρώ που του υποσχόταν ο ίδιος, σε αντάλλαγμα για την ανάθεση στον όμιλό του μιας κρατικής σύμβασης. Κατ τα τότε δημοσιεύματά η φωνή που φέρεται να ανήκει στον Ζαράμπ συνεχίζει λέγοντας ότι του προκαλεί «μεγάλη έκπληξη» το γεγονός ότι ο πρώην υπουργός δεν έχει λάβει την …προμήθειά του και προσθέτει ότι πρέπει να έχει γίνει «κάποιο λάθος». 

Τότε ο Τσαγλαγιάν και άλλοι τρεις υπουργοί έχασαν τις θέσεις τους στην κυβέρνηση του Ερντογάν μετά την έναρξη αστυνομικής έρευνας την 17η Δεκεμβρίου για υποθέσεις διαφθοράς και διασπάθισης δημόσιου χρήματος, στις οποίες εμπλέκονται επίσης ο γιος του υπουργού και δεκάδες ακόμη πρόσωπα προσκείμενα στο κυβερνών κόμμα. – μάλιστα ο αρχικός αριθμός των συλληφθέντων έφθανε τους 37  σε Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα. Μεταξύ των συλληφθέντων συγκαταλέγονταν οι γιοι τριών υπουργών της κυβέρνησης Ερντογάν (Εσωτερικών, Μουαμέρ Γκιουλέρ, Οικονομίας Ζαφέρ Τσαγλαγιάν και Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας Ερντογάν Μπαϊρακτάρ). Οι Μπαρίς Γκιουλέρ, Σαλίχ Κάαν Τσαγλαγιάν και Αμπντουλάχ Ογούζ Μπαϊρακτάρ κατηγορήθηκαν για δωροδοκία. Οι υπόλοιποι συλληφθέντες ήταν ο Τούρκος μεγαλοεπιχειρηματίας, Αλία Αγάογλου, ο γενικός διευθυντής της τράπεζας Halkbank, Σουλεϊμάν Ασλάν,  ο δήμαρχος της συνοικίας Φατίχ της Κωνσταντινούπολης, Μουσταφά Ντεμίρ, καθώς και υπάλληλοι των υπουργείων Οικονομικών και Περιβάλλοντος και ο Αζέρος επιχειρηματίας Ρεζά Ζαράμπ,που φέρεται, όπως προαναφέραμε, να έχει δωροδοκήσει τους γιους των υπουργών.Λεγόταν ακόμα  πως χρηματοδότησε και τον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Εγκεμέν Μπαγίς, προκειμένου να τον βοηθήσουν να καλύψει τις παράνομες συναλλαγές του και να λάβει την τουρκική υπηκοότητα για τον ίδιο και μέλη της οικογένειάς του, αλλά και τη μαφιόζικη οργάνωση που είχε συστήσει.

Μίζες δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ 

Στον Ζαράμπ απαγγέλθηκαν κατηγορίες πριν απελευθερωθεί σε μερικές εβδομάδες, μαζί με τους υπόλοιπους υπόπτους. Σύμφωνα με στοιχεία της τουρκικής αστυνομίας ο Τσαγλαγιάν φέρεται να είχε λάβει πολλές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ ως προμήθειες από τον Ζαράμπ. Η δημοσίευση αυτής της  καταγραφής- μια από τις πολλες τότε-  εγινε σε μια εποχή που ο  Ερντογάν, επικεφαλής μιας ισλαμοσυντηρητικής κυβέρνησης, έχει απειλήσει να απαγορεύσει ιστοτόπους όπως το YouTube και το Facebook μετά τις δημοτικές εκλογές της 30ής Μαρτίου. Ωστόσο μέσω του YouTube αναρτήθηκαν υποκλαπείσες τηλεφωνικές συνδιαλέξεις, περιλαμβανομένων και συνδιαλέξεων του επικεφαλής της κυβέρνησης — σε δύο από αυτές ο Ερντογάν φέρεται να λέει στον γιο του Μπιλάλ την πασιγνωστη έκτοτε …οδηγια –  να κρύψει δηλαδή μεγάλα χρηματικά ποσά και ότι τα χρήματα που προσέφερε ως δωροδοκία ένας επιχειρηματικός όμιλος δεν επαρκούν. 

Από την πλευρά του ο Ερντογάν κατηγορησε τον πρώην σύμμαχο  του, τον θρησκευτικό ηγέτη  Φετουλάχ Γκιουλέν, ότι ενορχήστρωσε τις έρευνες οι οποίες στρέφονται εναντίον των συνεργατών του και του ιδίου με σκοπό να τον ανατρέψουν, ενόψει των επικείμενων δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών και των προεδρικών εκλογών.

Πρόσωπο – μυστήριο

Γενικώς πάντως για τον νεαρό επιχειρηματία Ρεζά Ζαράμπ μέχρι πρόσφατα κανείς δεν γνώριζε πολλά – ακόμα και για το όνομα του δεν ήξεραν αν πρόκειται για αληθινό όνομα, ενώ η καταγωγή του εξακολουθεί να αποτελεί άλυτο μυστήριο.

Η τουρκική κυβέρνηση και τα τουρκικά ΜΜΕ αναφέρονται σε αυτόν συχνότατα ως «Αζερμπαϊτζανό επιχειρηματία», ενώ τα ΜΜΕ και η κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν υποστήριζαν ότι στην πραγματικότητα είναι αζέρικης καταγωγής Ιρανός!

Ο χρυσός

Έχει γραφεί ότι στον τουρκικό τυπο ότι το 2012, οπότε και ο επιχειρηματίας φέρεται να έκανε δουλειές  και να λειτουργούσε ως συνδετικός κρίκος μεταξύ Τουρκία και Ιράν, στη γείτονα χώρα φαίνεται πως έγινε εξαγωγή χρυσού ύψους 8,8 δισ. δολαρίων. Το αντίστοιχο διάστημα το 2011 η ποσότητα του πολύτιμου μετάλλου που βγήκε εκτός συνόρων ανέρχονταν σε μόλις 1,8 δισ. δολάρια.

Ακομα έχει αναφερθεί ότι  Ζαράμπ,  άλλαξε το όνομά του σε «Ρίζα Σαράφ» και  φέρεται να είναι ο άνθρωπος που μεσολαβούσε ώστε να προμηθεύεται η Τουρκία πετρέλαιο και φυσικό αέριο από το Ιράν, πληρώνοντας με ράβδους χρυσού, παρακάμπτοντας με αυτόν τον τρόπο το οικονομικό εμπάργκο που είχε επιβληθεί για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας.

Το λαιφ σταιλ του επιχειρηματια

Στα κουτσομπολίστικα περιοδικά περιγραφόταν ο  πολυτελής βίος του Ζαράμπ και της συζύγου του που περιλάμβανε επαύλεις πολλών δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων στο Ντουμπάι, στις κοσμοπολίτικες ακτές της Τουρκίας, το Βόσπορο και την Κωνσταντινούπολη, ιδιωτικά τζετ, σπορ αυτοκίνητα, γιοτ και φυσικά πολλά δώρα στην άμουσα του – την όμορφη και δημοφιλή Εμπρού Γκιουντές. Δικηγόρος του επιχειρηματία στα μπλεξίματα του στην Τουρκία ήταν η όμορφη μελαχρινή Σεϊντά Γιλντιρίμ, η οποία ήταν και συνηγορος του Άγγελου Φιλιππίδη στην γειτονική χώρα..

Ερώτημα που πλανάται τωρα στην Τουρκία: Τι μπορεί να κελαηδήσει ο Ζαράμπ στις αμερικανικές δικαστικές αρχές για Ιράν, για Ερντογάν κλπ;

Λ.Λ.

Militaire.gr

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης