Υποστηριξε το militaire
Militaire News

Το “χοντρό παιχνίδι” της Μέσης Ανατολής και του προσφυγικού! Το σχέδιο Yinon και ο ρόλος των ΗΠΑ

Το

Της ΛΙΑΝΑΣ ΜΥΣΤΑΚΙΔΟΥ

Προσπαθώντας να κατανοήσει κανείς τι ακριβώς συμβαίνει στο χώρο της Μέσης Ανατολής ανακαλύπτει συνεχώς διάφορα στρατηγικά σχέδια που εξυφαίνονται από διάφορα κέντρα.

Το σχέδιο της Μεγάλης Μέσης Ανατολής που εφαρμόζεται το τελευταίο διάστημα προφανώς βασίζεται σε ένα άλλο προγενέστερο , γνωστό ως σχέδιο Yinon. H δημοσιογράφος   Oded Yınon αποκάλυψε το 1982 τα έγγραφα του υπουργείου εξωτερικών του Ισραήλ , για το σχέδιο Greater Israel.  Βάσει του σχεδίου θα υπάρξει ρήξη μεταξύ των θρησκευτικών δογμάτων των Αράβων  και όσο αυτοί θα πολεμούν μεταξύ τους , θα εξασφαλίζεται η ασφάλεια του Ισραήλ.

Η ύπαρξη και η εφαρμογή του σχεδίου επιβεβαιώνεται από ηλεκτρονικό μήνυμα που διέρρευσε στο  Wilkileaks  . Στο μήνυμα που ανταλλάσει η κ.Clinton με τον   Sidney Blumenthal, ο οποίος ανήκει στην υπηρεσία ασφαλείας του Ισραήλ, στις 23/7/2012 , αναφέρονται τα εξής:” Εάν ανατρέψουμε το καθεστώς του Άσαντ, το Ιράν θα χάσει τον καλύτερο σύμμαχο του στη Μέση Ανατολή και θα απομονωθεί. Ταυτόχρονα , η κατάρρευση του Άσαντ θα αποτελέσει την έναρξη πολέμου μεταξύ Σιιτών-Σουνιτών στη Συρία. Αυτό θα είναι καλό για το Ισραήλ και τους δυτικούς συμμάχους του”.

Βέβαια, το σχέδιο δεν λειτούργησε όπως ακριβώς το επιθυμούσαν. Το Ιράν κατάφερε να βγει ενισχυμένο , έληξε το εμπάργκο που εφαρμοζόταν εναντίον του και τώρα ανοίγεται στη διεθνή κοινότητα.

Η προσέγγιση επίσης της Γερμανίας με τη Ρωσία δεν ήταν επιθυμητή και χαλούσε τα αρχικά σχέδια.  Αποκαλυπτική είναι η είδηση που δημοσιεύτηκε στο The German Konjunktion.info : “Η Τουρκία με 6 δις που έλαβε από αμερικανικά funds άνοιξε τα σύνορα της σε 2 εκατομ. πρόσφυγες. Αυτό είναι ένα όπλο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον της Ε.Ε και του ΝΑΤΟ”.

Μήπως το προσφυγικό εντάσσεται σε αυτή  στην στρατηγική των ΗΠΑ ;  Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η Ε.Ε δεν είναι μόνο οικονομικό, αλλά πρωτίστως ζήτημα ασφάλειας.

Κάποιοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι το “προσφυγικό”  είναι σχέδιο που έφτιαξε το Brooking Institute το 2012…

Το νέο σχέδιο του ίδιου κέντρου που αφορά την ανοικοδόμηση της Συρίας προβλέπει το σχηματισμό ζωνών ασφαλείας στην  κατεστραμμένη αυτή χώρα. Φυσικά οι ζώνες αυτές θα ελέγχονται πλήρως από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

Με αυτά τα λίγα στοιχεία μπορεί να καταλάβει κανείς ότι η Τουρκία εκτός από χωροφύλακας των ΗΠΑ στην Μέση Ανατολή είναι και εντολοδόχος για την υλοποίηση  των σχεδίων της.  Άρα η επίλυση του προσφυγικού δεν εξαρτάται από την Άγκυρα, αλλά από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Militaire.gr

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης