Υποστηριξε το militaire
Militaire News

Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τον Γιάννο Παπαντωνίου! Δίωξη κατά συνεργάτη του για τα Apache

Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τον Γιάννο Παπαντωνίου! Δίωξη κατά συνεργάτη του για τα Apache

Ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος, για το αδίκημα της απιστίας με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου ασκήθηκε με παραγγελία της Εισαγγελέως Εγκλημάτων Διαφθοράς Ελένης Ράικου, ασκήθηκαν σε βάρος του πρώην γενικού γραμματέα Οικονομικού Σχεδιασμού και Αμυντικών Επενδύσεων Σπ. Τραυλού, αλλά και σε βάρος 7 ακόμη υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, μετά το πέρας της προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργήθηκε για τα αντισταθμιστικά ωφελήματα της σύμβασης για την προμήθεια 12 ελικοπτέρων τύπου Απάτσι συνολικού κόστους 594 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο ήδη προφυλακισμένος επιχειρηματίας Θωμάς Λιακουνάκος διώκεται για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε απιστία.
Η υπογραφή της σύμβασης έγινε το 2003, επί υπουργίας Γιάννου Παπαντωνίου, ενώ αντίγραφα της δικογραφίας απέστειλαν οι εισαγγελείς στη Βουλή, για να ερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες και του πρώην υπουργού για την υπογραφή της επίμαχης σύμβασης.
Σύμφωνα με την προκαταρκτική εξέταση και την έρευνα του ειδικού επιστημονικού προσωπικού του γραφείου Διαφθοράς, η σύμβαση 22/2003 υπογράφηκε κατά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας και των Κατευθυντήριων Οδηγιών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, με αποτέλεσμα να ζημιωθεί η περιουσία του ελληνικού Δημοσίου.

Ειδικότερα, στην εν λόγω σύμβαση προβλεπόταν υποκατασκευαστικό έργο ονομαστικής αξίας χαμηλότερης κατά 14 εκατομμύρια δολάρια, σε σχέση με εκείνο που απαιτούσε ο νόμος, ενώ η αναπροσαρμογή, λόγω της παρόδου χρόνου της ονομαστικής αξίας των Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων, πραγματοποιήθηκε κατά τρόπο τέτοιο, ώστε να είναι χαμηλότερη κατά 2,5 εκατομμύρια δολάρια, σε σχέση με εκείνη που θα προέκυπτε εάν εφαρμόζονταν οι κείμενες διατάξεις. Παράλληλα, τα προγράμματα Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων που είχαν ως αντικείμενο τον εκσυχρονισμό του συστήματος ΔΑΙΔΑΛΟΣ εκτελέσθηκαν κατά τρόπο, ώστε η αξία των υλικών και υπηρεσιών που προσφέρθηκαν στο Ελληνικό Δημόσιο ήταν χαμηλότερη κατά περίπου 9 εκατομμύρια δολάρια, αυτή τη φορά με αντίστοιχη ωφέλεια της εταιρίας SONAK, ιδιοκτησίας του Θωμά Λιακουνάκου.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης