Υποστηριξε το militaire
Militaire News

ΣΥΡΙΑ: Τρεις στρατοί σε μια λωρίδα γης 85 χλμ. προκαλούν νευρικότητα στην Τουρκία

ΣΥΡΙΑ: Τρεις στρατοί  σε μια λωρίδα γης 85 χλμ. προκαλούν νευρικότητα στην Τουρκία

Η συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων τριών ισχυρών στρατιωτικά χωρών σε μια λωρίδα γης μόλις 85 χιλιομέτρων προκαλεί όπως και να ΄χει θέμα. Ειδικά όταν οι προθέσεις των τριών αυτών στρατιωτικών δυνάμεων δεν είναι απολύτως ξεκάθαρες.

Όπως επισημαίνει η ισραηλινή ιστοσελίδα Debkafile “οι ΗΠΑ και η Ρωσία συγκεντρώνουν όλο και πρισσότερες στρατιωτικές δυνάμεις στις κουρδικές περιοχές της βόρειας Συρίας. Σε μια περιοχή που εκτείνεται ανατολικά από το  Hassakeh μέχρι την κουρδική πόλη Καμισλί στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας. Από άλλη πλευρά των συνόρων είναι η Τουρκία που συγκεντρώνει στρατιωτικές δυνάμεις “. Όπως επισημαίνουν οι συντάκτες του δημοσιεύματος αυτή η “συγκέντρωση δυνάμεων σε μια περιοχή όπου η κατάσταση είναι τεταμένη δημιουργεί ερωτήματα, ειδικά μετά από τα όσα έχουν συμβεί στις σχέσεις Μόσχας-Άγκυρας”

Αμερικανικές Ειδικές Δυνάμεις και επιθετικά ελικόπτερα των ΗΠΑ βρίσκονται ήδη στην περιοχή .

Και οι Ρώσοι όμως συνεχίζουν να αυξάνουν την στρατιωτική τους παρουσία. Στις 16 Ιανουαρίου τμήματα Ειδικών Δυνάμεων αλλά και στελέχη της υπηρεσίας ασφαλείας της Ρωσίας FSB , έφθασαν στην περιοχή. Εγκαταστάθηκαν σε  εγκαταλελειμμένη βάση  λιγότερο από 3,5 χιλιόμετρα από τα τουρκικά σύνορα.

Η ανάπτυξη των ρωσικών δυνάμεων στην περιοχή προκάλεσε συναγερμό στην Άγκυρα που προώθησε στα σύνορά της άρματα μάχης,πυροβολικό και στρατιωτικές δυνάμεις. Ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να ανεχθεί την δημιουργία τετελεσμένων στην περιοχή που εκτείνεται από την ιρακινή μεθόριο μέχρι τη Μεσόγειο.

Ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, δήλωσε  στις 23 Ιανουαρίου, ότι οι ΗΠΑ και η Τουρκία είναι έτοιμες για μια στρατιωτική λύση κατά του ISIS στη Συρία .

Όμως όπως επισημαίνει το Debkafile “η ηγεσία της Τουρκίας γνωρίζει ότι οι στρατιωτικές επιλογές είναι λίγες. Το να “βάλουν πόδι στη Συρία” με τόσες ρωσικές δυνάμεις ανεπτυγμένες μπορεί να αποδειχτεί τεράστιο λάθος. Οι Ρώσοι ψάχνουν ευκαιρία εκδίκησης για την κατάρριψη του Su 24”,γράφουν στο Debka.

Πρωταγωνιστικό ρόλο παίζουν στη βόρεια Συρία παιζουν οι Κούρδοι και ειδικά  η πολιτοφυλακή YPG,με στρατιωτική δύναμη  ικανή να νικήσει το ISIS. 

Κανείς δεν μπορεί με ασφάλεια να προβλέψει ποιες θα είναι οι εξελίξεις στην περιοχή. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα πάντως η πιο στριμωγμένη είναι η Τουρκία που έχει κατορθώσει να διαταράξει τις σχέσεις της με τους πάντες.

ΠΗΓΗ:Debkafile

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης