Υποστηριξε το militaire
Breaking News Διεθνή
30/07/2016 | 15:16 (ενημερώθηκε 8 έτη πριν)
Militaire News

ΣΥΡΙΑ: Ο ΟΗΕ θέλει να αναλάβει τους “ανθρωπιστικούς διαδρόμους”

ΣΥΡΙΑ: Ο ΟΗΕ θέλει να αναλάβει τους

Ο ΟΗΕ πρότεινε χθες να αναλάβει αυτός τη διαχείριση των «ανθρωπιστικών» διαδρόμων που άνοιξε το συριακό καθεστώς ανάμεσα σε τομείς που ελέγχουν οι δυνάμεις του και εκείνους που ελέγχουν οι αντάρτες στο Χαλέπι, τους οποίους η αντιπολίτευση κατήγγειλε, χαρακτηρίζοντας «διαδρόμους θανάτου», και η Ουάσινγκτον ανέφερε πως αντιμετωπίζει με έντονο «σκεπτικισμό».

Εξάλλου τουλάχιστον 18 άμαχοι σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμούς σε συνοικίες του Χαλεπιού που ελέγχονται από αντάρτες και σε μια πόλη σε μικρή απόσταση που επίσης ελέγχεται από αντάρτες, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Παράλληλα, σε μια άλλη περιοχή της βόρειας Συρίας την οποία ελέγχουν αντάρτες, ένα μαιευτήριο που λειτουργεί με την υποστήριξη της μη κυβερνητικής οργάνωσης Σώστε τα Παιδιά βομβαρδίστηκε χθες με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο άνθρωποι και να τραυματιστούν πολλά βρέφη.

Έπειτα από εβδομάδες βομβαρδισμών και πολιορκίας του Χαλεπιού, το καθεστώς άνοιξε διαδρόμους για να ενθαρρύνει τους άμαχους και όποιους μαχητές θέλουν να παραδώσουν τα όπλα να εγκαταλείψουν τους τομείς που ελέγχονται από τους αντάρτες, στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να ανακτήσει τον πλήρη έλεγχο της πόλης, η οποία παραμένει κομμένη στα δύο από το 2012.

Η εξέλιξη, την οποία ανακοίνωσε η Ρωσία, παρουσιάστηκε ως μια «ανθρωπιστική» πρωτοβουλία, κάτι που αμφισβήτησαν έντονα η αντιπολίτευση, οι αντάρτες και αναλυτές.

Το συριακό καθεστώς συνέχισε τους βομβαρδισμούς σε συνοικίες του Χαλεπιού τις οποίες ελέγχουν αντάρτες κι όπου παραμένουν υπό πλήρη πολιορκία εδώ και δύο εβδομάδες οι περίπου 250.000 κάτοικοί τους. Τουλάχιστον οκτώ άμαχοι σκοτώθηκαν χθες στους βομβαρδισμούς στο Χαλέπι, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με την ίδια ΜΚΟ, μόλις «μια δωδεκάδα άνθρωποι έφυγαν από την Πέμπτη διαμέσου ενός από τους διαδρόμους» που άνοιξε το καθεστώς. Κατόπιν, «οι αντάρτες εμπόδισαν τους κατοίκους να πλησιάσουν» οποιονδήποτε τέτοιο διάδρομο, σύμφωνα με αυτή την πηγή.

Χθες Παρασκευή οι δρόμοι σε πολλές συνοικίες που ελέγχουν οι αντάρτες ήταν έρημοι, καθώς οι κάτοικοι δεν διακινδυνεύουν πλέον να βγουν καν, σύμφωνα με έναν ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου. Ακόμη και ο ήχος των ηλεκτρογεννητριών είχε σταματήσει, ελλείψει καυσίμων.

Ο ΟΗΕ, τονίζοντας ότι «επί της αρχής και στην πράξη» τάσσεται υπέρ των «ανθρωπιστικών» διαδρόμων, πρότεινε να αναλάβει τον έλεγχό τους. «Ο ΟΗΕ και οι εταίροι του, οι ανθρωπιστικές οργανώσεις, ξέρουν τι πρέπει να γίνει. Έχουν την εμπειρία», υπογράμμισε ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα.

Σε μια ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας χαρακτήρισε «ευπρόσδεκτη» αυτή την πρόταση του ΟΗΕ και διαβεβαίωσε ότι η Ρωσία θα την «μελετήσει προσεκτικά».

Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους δεν έκρυψαν τον «σκεπτικισμό» τους. Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι δήλωσε «βαθιά ανήσυχος όσον αφορά τον ορισμό» των διαδρόμων αυτών. «Υπάρχει κίνδυνος, εάν πρόκειται για ένα τέχνασμα, να καταρρεύσει εντελώς η συνεργασία» ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία, προειδοποίησε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

«Από την άλλη πλευρά, εάν μπορέσουμε (…) να αντιληφθούμε πλήρως τι συμβαίνει (…) αυτό μπορεί στην πράξη να μας δώσει δυνατότητες», πρόσθεσε ο Κέρι.

Σύμφωνα με τον Καρίμ Μπιτάρ, διευθυντή μελετών του Ινστιτούτου Διεθνών και Στρατηγικών Σχέσεων (IRIS), «οι κάτοικοι (των συνοικιών που ελέγχουν αντάρτες) βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα φρικτό δίλημμα, καλούνται να επιλέξουν εάν θα πεθάνουν από πείνα ή εάν θα διακινδυνεύουν να πεθάνουν κατά τη φυγή τους».

«Στη συριακή τραγωδία συχνά έχει αποδειχθεί ότι η ανθρωπιστική βοήθεια χρησιμοποιείται σαν κυνικό στρατήγημα που εξυπηρετεί γεωπολιτικά συμφέροντα», πρόσθεσε.

Το καθεστώς έχει καταφύγει πολλές φορές στην τακτική της πολιορκίας για την καταστολή των ανταρτών σε άλλες περιοχές της χώρας.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η απώλεια του Χαλεπιού για τους αντάρτες θα αποτελούσε ένα σημείο καμπής στον συριακό πόλεμο, στον οποίο έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 280.000 άνθρωποι από το 2011 και εκατομμύρια άλλοι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους αλλά και τη χώρα τους.

Στην πόλη Αταρέμπ, όχι μακριά από το Χαλέπι, τουλάχιστον 10 άμαχοι, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, σκοτώθηκαν σε αεροπορικές επιδρομές, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που ανέφερε ότι δεν είναι σε θέση να διευκρινίσει εάν τα πλήγματα έγιναν από τη συριακή ή τη ρωσική Πολεμική Αεροπορία.

Στο βορειοδυτικό τμήμα της Συρίας, η ΜΚΟ Σώστε τα Παιδιά ανέφερε ότι ένα μαιευτήριο στο οποίο προσέφερε υποστήριξη, στην επαρχία Ιντλίμπ, και προσέφερε φροντίδες σε πάνω από χίλιες γυναίκες, βομβαρδίστηκε χθες Παρασκευή με αποτέλεσμα δύο άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους. Πολλά βρέφη τραυματίστηκαν, ενώ μια έγκυος έξι μηνών υπέστη ακρωτηριασμό στο ένα της πόδι.

Κατά τη Διεθνή Αμνηστία, πρόκειται για ένα «πιθανό έγκλημα πολέμου» που μοιάζει να εντάσσεται σε μια «απαράδεκτη λογική παράνομων επιθέσεων οι οποίες στοχοθετούν από πρόθεση ιατρικές εγκαταστάσεις».

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης