Υποστηριξε το militaire
Militaire News

ΣΥΡΙΑ: Οι ΥΠΕΞ ΗΠΑ,Ρωσίας,Σαουδικής Αραβίας και Τουρκίας διαφωνούν για Άσαντ

ΣΥΡΙΑ: Οι ΥΠΕΞ ΗΠΑ,Ρωσίας,Σαουδικής Αραβίας και Τουρκίας διαφωνούν για Άσαντ

Οι υπουργοί Εξωτερικών Ηνωμένων Πολιτειών, Ρωσίας, Σαουδικής Αραβίας και Τουρκίας απέτυχαν να αμβλύνουν τις διαφορές τους σχετικά με την τύχη του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ κατά τη διάρκεια των συζητήσεων που πραγματοποίησαν χθες στη Βιέννη, τονίζοντας όμως πως μπορεί να πραγματοποιήσουν νέα συνάντηση σε μια εβδομάδα, σε έναν νέο γύρο διαπραγματεύσεων για τον τερματισμό του συριακού εμφυλίου πολέμου.Οι υπουργοί, σε δηλώσεις τους σε δημοσιογράφους μετά την συνάντηση, επισήμαναν πως δεν κατάφεραν να γεφυρώσουν την βασική διαφωνία που υπάρχει μεταξύ της Ουάσιγκτον και των συμμάχων της που υποστηρίζουν πως ο Άσαντ δεν έχει μέλλον στη Συρία και της Ρωσίας που έδειξε την υποστήριξη της στον Σύρο πρόεδρο, φιλοξενώντας τον στην Μόσχα την περασμένη εβδομάδα.
Μετά από τη συνάντηση, διάρκειας περίπου δύο ωρών, ο Κέρι επισήμανε τη βασική διαφωνία, αλλά τόνισε πως μπορεί να επιτευχθεί μια λύση, αναφέροντας πως μπορεί να πραγματοποιηθούν συζητήσεις με ευρύτερη εκπροσώπευση μέσα στην επόμενη εβδομάδα.
“Είμαι πεπεισμένος…ότι η σημερινή συνάντηση ήταν εποικοδομητική και παραγωγική και κάτορθωσε να έρθουν στην επιφάνεια κάποιες ιδέες, που δεν πρόκειται να σας της κοινοποιήσω σήμερα, αλλά οι οποίες ελπίζω πως έχουν την πιθανότητα να αλλάξουν άρδην την δυναμική”, δήλωσε ο Κέρι στους δημοσιογράφους.
“Αυτό που συμφωνήσαμε να κάνουμε σήμερα είναι να συμβουλευτούμε όλες τις πλευρές και στοχεύουμε να πραγματοποιήσουμε νέα συνάντηση, καλώς εχόντων των πραγμάτων, μέχρι την επόμενη Παρασκευή, με ευρύτερη εκπροσώπηση ώστε να εξετάσουμε αν υπάρχει το ικανοποιητικό κοινό έδαφος για να προωθήσουμε μια σημαντική πολιτική διαδικασία”, πρόσθεσε.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας Αντέλ αλ Τζουμπείρ σημείωσε πως η συνάντηση απέτυχε να πετύχει μια συναίνεση σχετικά με το μέλλον του Άσαντ.
Παράλληλα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών δεν απέκλεισε την πιθανότητα το Ιράν να λάβει μέρος στις συζητήσεις κάποια στιγμή, χωρίς να αναφέρει το πότε, σημειώνοντας πως η Ρωσία και το Ιράν θεωρούν ζωτικής σημασίας την παρουσία του Άσαντ για την σταθερότητα στη Συρία.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε πως ελπίζει το Ιράν καθώς και η Αίγυπτος να προσκληθούν στον επόμενο γύρο διαπραγματεύσεων.
“Ζητήσαμε οι μελλοντικές επαφές να πραγματοποιηθούν με έναν πιο αντιπροσωπευτικό σχηματισμό”, ανέφερε με δηλώσεις του, που μετέδωσε η ρωσική τηλεόραση.
Σε μια διαφορετική εξέλιξη, όπως ανακοίνωσε ο Λαβρόφ, η Ρωσία και η Ιορδανία συμφώνησαν να συντονίσουν τις στρατιωτικές τους επιχειρήσεις στην Συρία, με τη λειτουργία ενός “ειδικού μηχανισμού” στο Αμμάν, την πρωτεύουσα της Ιορδανίας.
Ο Κέρι σχολίασε πως θα καλωσόριζε μια οποιαδήποτε αντίστοιχη συνεργασία, αν μπορεί να βοηθήσει στην μάχη ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης