Υποστηριξε το militaire
Breaking News Άμυνα Διεθνή Πολιτική
17/02/2016 | 16:31 (ενημερώθηκε 8 έτη πριν)
Militaire News

“Ότι θέλει ο Ταγίπ”! Η Μέρκελ δίνει στον Ερντογάν και ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στη Συρία

Υπέρ της δημιουργίας «ζώνης απαγόρευσης πτήσεων» στην Συρία, προκειμένου να μην κινδυνεύουν οι πρόσφυγες που προσπαθούν να διαφύγουν, τάχθηκε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ και χαρακτήρισε απαράδεκτη την σημερινή κατάσταση στην περιοχή.

«Η σημερινή κατάσταση παραμένει μη ανεκτή. Θα ήταν χρήσιμο αν υπήρχε στη Συρία μια περιοχή, στην οποία καμία από τις πλευρές δεν θα πραγματοποιούσε αεροπορικές επιθέσεις. Με τους τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους δεν μπορούμε να διαπραγματευτούμε.

Αν όμως καταφέρναμε να κλείσουμε μια συμφωνία μεταξύ του συνασπισμού εναντίον του Άσαντ και των υποστηρικτών του, τύπου “ζώνης απαγόρευσης πτήσεων”, υπό την έννοια μιας περιοχής προστασίας για τους πολλούς πρόσφυγες, αυτό θα έσωζε πολλές ανθρώπινες ζωές και θα υπηρετούσε την πολιτική διαδικασία για το μέλλον της Συρίας», δήλωσε η κ. Μέρκελ και τόνισε ότι «δεν θα έπρεπε να αφήσουμε τίποτα που να μην το προσπαθήσουμε».

Υπενθυμίζεται ότι η δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στην Συρία αποτελεί πάγιο αίτημα της Άγκυρας από το 2013.Εξάλλου, από την στιγμή που μόνο οι ΗΠΑ και η Ρωσία βομβαρδίζουν στην Συρία, ποιον ακριβώς εξυπηρετεί η δημιουργία μιας τέτοιας ζώνης;

Ερντογάν: “Θα συεχίσουμε να βομβαρδίζουμε”

Η Τουρκία δεν προτίθεται να σταματήσει να βομβαρδίζει την κουρδική πολιτοφυλακή YPG ανταποδίδοντας τα πυρά που εκτοξεύονται από την άλλη πλευρά των συνόρων, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος πρόσθεσε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να αποφασίσουν αν θέλουν να υποστηρίζουν την Τουρκία ή τους κούρδους αντάρτες.

Η ταχεία προώθηση των υποστηριζόμενων από τις ΗΠΑ μαχητών των Κούρδων της Συρίας, οι οποίοι εκμεταλλεύονται τις αεροπορικές επιδρομές στην περιοχή για να καταλάβουν εδάφη κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, έχει εξοργίσει την Άγκυρα, που χαρακτηρίζει τους εξεγερμένους τρομοκρατική οργάνωση. Η Τουρκία βομβαρδίζει εδώ και μέρες θέσεις των YPG.

«Σήμερα οι κανόνες εμπλοκής μας μπορεί απλώς να ανταποκρίνονται σε μια ένοπλη επίθεση εναντίον της χώρας μας, αλλά αύριο, αν χρειαστεί, αυτοί οι κανόνες μπορεί να διευρυνθούν για να καλύψουν κάθε απειλή», ανέφερε ο Ερντογάν σε ομιλία του που μεταδόθηκε απευθείας από την τηλεόραση.

«Κανείς δεν πρέπει να το αμφισβητεί αυτό. Δεν θα επιτρέψουμε τη δημιουργία ενός νέου “Καντίλ” στα νότια σύνορά μας», είπε, αναφερόμενος στα όρη Καντίλ του βορείου Ιράκ, όπου έχει βάσεις το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).

Ο Ερντογάν είπε πως το να παραβλέπει κανείς τη σύνδεση των Κούρδων της Συρίας με το PKK είναι μια «εχθρική πράξη».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης