Υποστηριξε το militaire
Διεθνή
07/03/2016 | 09:30 (ενημερώθηκε 8 έτη πριν)
Χ. Κοντοχρήστου

Θέλετε ειρήνη στη Συρία; Βάλτε γυναίκες στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης!

Θέλετε ειρήνη στη Συρία; Βάλτε γυναίκες στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης!

Με αφορμή τη νέα διπλωματική προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη για να επιτευχθεί ειρήνη στη Συρία , θα πρέπει να κατανοήσουμε το μάθημα που μας είχε διδάξει η σύγκρουση της Βοσνίας : για τη δημιουργία βιώσιμης ειρήνης , οι γυναίκες πρέπει να έχουν μια θέση στο διαπραγματευτικό τραπέζι.

Οι γυναίκες υποφέρουν δυσανάλογα σε σχέση με τους άνδρες στον σύγχρονο πόλεμο, αλλά είναι επίσης συχνά πρωταγωνίστριες στην οικοδόμηση της ασφάλειας. Μια πρόσφατη μελέτη από 182 ειρηνευτικές συμφωνίες έδειξαν ότι σε ποσοστό 35% έχουν περισσότερες πιθανότητες να διαρκέσουν τουλάχιστον 15 χρόνια, αν οι γυναίκες βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Στα Βαλκάνια πριν από δύο δεκαετίες, παρατηρήθηκε ότι όπου οι γυναίκες δεν συμπεριλήφθηκαν στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις υπήρξε έντονος διχασμός. Τώρα, οι κυβερνήσεις στην περιοχή αναγνωρίζουν τις γυναίκες ως ζωτικό πόρο για τη σταθεροποίηση.

Ως παραδείγματα, η Βοσνία προωθεί γυναίκες σε θέσεις λήψης αποφάσεων πολύ περισσότερο απ΄ ότι παλαιότερα στις αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις. Και οι γυναίκες αποτελούν την εμπροσθοφυλακή των υπαλλήλων των μη κυβερνητικών οργανώσεων στη Σερβία, τη Βοσνία, και σε άλλες χώρες των Βαλκανίων, με σκοπό την επίλυση δυσκολων θεμάτων όπως είναι η μεταναστευτική κρίση που μαστίζει τη σύγχρονη πραγματικότητα και στη Μέση Ανατολή και στα Βαλκάνια.

Εμείς θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας αυτά τα μαθήματα στη Συρία, όπου ο εμφύλιος πόλεμος έχει σκοτώσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους και δημιουργεί κύματα προσφύγων που προσπαθούν να αποφύγουν την εξτρεμιστική βία σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή και πέραν αυτής. Ένας νέος γύρος ειρηνευτικών συνομιλιών πλησιάζει και πρέπει να επιμείνουμε και να απαιτήσουμε την ισότητα των φύλων στα τραπέζια των διαπραγματεύσεων, ή τουλάχιστον το 30% να είναι γυναίκες ;

Η εμπειρία , μας λέει: Με τη χρησιμοποίηση γυναικών από όλα τα κόμματα θα είναι πιο πιθανό να αντιμετωπιστούν πρακτικά ζητήματα που έχουν σημασία για τους απλούς ανθρώπους, και η συμφωνία θα είναι διευθετημένη σε μια ευρύτερη βάση και κατά συνέπεια πιο ανθεκτική.

Η αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών αποτελεί επείγουσα προτεραιότητα, αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δεν επισκιάζει το κρίσιμο σημείο: οι γυναίκες δεν είναι απλώς «αποδέκτες» της ασφάλειας, αλλά είναι και οι πάροχοι της, κάτι που συχνά φαίνεται να ξεχνιέται. Ξέρουν από πρώτο χέρι τους κινδύνους, και τις λύσεις.

Για να κατανοήσουμε τι χάνουμε, δεν έχουμε παρά να κοιτάξουμε προς τις γυναίκες της Zabadani κοντά στα σύνορα Συρίας-Λιβάνου. Σχεδόν 500 από αυτές πιέζουν δημοσίως όλα τα κόμματα για κατάπαυση του πυρός, η οποία έχει πραγματοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό από το Σεπτέμβριο.

Επειδή έχουμε αναζητήσει τρόπους για να ξεριζώσουμε την τρομοκρατία, είναι συνετό να αναγνωρίσουμε ότι οι γυναίκες είναι συχνά σε καλύτερη θέση να εντοπίζουν σημάδια της ριζοσπαστικοποίησης και μπορούν να την αντιμετωπίσουν , δεδομένου του κεντρικού ρόλου τους στην οικογένεια και την κοινότητα.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών έχει επιτέλους συγκληθεί για να υποστηρίξει ένα σχέδιο ειρήνης, και ο κόσμος δεν έχει την πολυτέλεια να αφήσει αυτή την ευκαιρία να χαθεί. Πρέπει να κάνουμε το 2016 τη χρονιά που η βία και δυστυχία στη Συρία επιτέλους θα τελειώσουν.

ΠΗΓΗ: defenseone.com

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης