Υποστηριξε το militaire
Άμυνα ΤΟΥΡΚΙΑ
22/03/2016 | 06:34 (ενημερώθηκε 8 έτη πριν)
Militaire News

Ο άνθρωπος που “‘έσωσε” το ευρώ εποπτεύει τη συμφωνία Τουρκίας-ΕΕ! Σωθήκαμε…

Ο άνθρωπος που

Το προφίλ και τα …επιτεύγματα του ολλανδού αξιωματούχου της ΕΕ και νέου συντονιστή της συμφωνίας ΕΕ -Τουρκίας για το προσφυγικό M. Verwey περιγράφει ο Kick Holmes σε ρεπορτάζ του για την Trouw υπό τον τίτλο «Ο “κύριος ευρώ”  καλείται ακόμα μια φορά να σώσει την Ευρώπη». Σημειώνεται ειδικότερα πως ο M. Verwey είναι επιφορτισμένος με το καθήκον της εποπτείας της εφαρμογής της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό. Καλείται να αποδείξει ότι πέραν από «σωτήρας του ευρώ», μπορεί να γίνει ακόμα μια φορά «σωτήρας της Ευρώπης». Θα έχει στη διάθεσή του 4000 υπαλλήλους, οι οποίοι θα πρέπει να μεριμνήσουν ώστε η επιστροφή των προσφύγων να γίνεται με συντεταγμένο τρόπο, υπογραμμίζει το δημοσίευμα.

Επισημαίνεται πως η πρόκληση που αντιμετωπίζει ο M. Verwey είναι πολύ μεγάλη, καθώς πρέπει να δημιουργηθούν οι απαραίτητες υποδομές σε εξοπλισμό και προσωπικό, προκειμένου το όλο εγχείρημα να στεφθεί με επιτυχία. Πρόκειται για την μεγαλύτερη επιχείρηση επιμελητειακής υποστήριξης που έχει λάβει ποτέ χώρα στα χρονικά της ΕΕ, παρατηρεί η εφημερίδα. Η επιτυχία της επαφίεται πλέον στα χέρια του κοινοτικού αξιωματούχου M. Verwey, ο οποίος είναι ηλικίας 46 ετών και έχει γεννηθεί στο Groningen της Ολλανδίας. Σπούδασε Οικονομικά και στη συνέχεια εργάστηκε στο υπουργείο Οικονομικών της Ολλανδίας, από όπου μεταπήδησε, το 2011, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες. Βρίσκεται εδώ και έξι μήνες σε απευθείας επαφή με την ελληνική κυβέρνηση ως επικεφαλής του 20μελούς κλιμακίου της Ομάδας Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα, αρμόδιου για τον έλεγχο της εφαρμογής από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης της συμφωνίας διάσωσης που υπογράφηκε τον Οκτώβριο, λειτουργώντας, τρόπον τινα, ως «το μάτι και το αυτί» του J. Dijsselbloem. Ενδεικτικό του ρόλου που είχε αναλάβει όλο αυτό το διάστημα, είναι αυτό που έγραψε η οικονομική εφημερίδα Αγορά, ότι δηλαδή στην πραγματικότητα «είναι ο M. Verwey αυτός που γράφει τους ισολογισμούς όλων των ελληνικών υπουργείων». Η θέση αυτή τον έχει βάλει στο στόχαστρο διαφόρων Ελλήνων bloggers, οι οποίοι στο πρόσωπό του βλέπουν την ζωντανή απόδειξη της (ανεπιθύμητης) εμπλοκής των Ευρωπαίων στα τεκταινόμενα στην Ελλάδα. 

Αντίθετα δηλαδή με ό,τι συμβαίνει στις Βρυξέλλες, συνεχίζει το δημοσίευμα, όπου ο ολλανδός αξιωματούχος έχει περάσει απαρατήρητος και δεν τον έχουν εντοπίσει ακόμα οι κεραίες των διεθνών ΜΜΕ. Γεγονός σίγουρα αξιοπρόσεκτο, εάν αναλογιστεί κανείς ότι ήταν ο άνθρωπος που βρισκόταν πίσω από μια από τις σημαντικότερες ευρωπαϊκές αποφάσεις που έχουν ληφθεί τα τελευταία χρόνια: Την εισαγωγή του μηχανισμού διάσωσης χωρών που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιρλανδία, χωρών, ο οποίος άνοιξε τον δρόμο για την δημιουργία του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης. 

Δεν είναι μάλιστα καθόλου τυχαίο, παρατηρεί το δημοσίευμα, ότι τρία χρόνια πριν σε μια συνέντευξή του σε ολλανδική εφημερίδα ο τότε Επίτροπος O. Rehn είχε τονίσει με έμφαση ότι με τον μηχανισμό αυτό διάσωσης ο Verwey «είχε σώσει» κυριολεκτικά το ευρώ. Πιο συγκεκριμένα, προσθέτει, την περίοδο εκείνη, το 2010, που ο O. Rehn αναζητούσε απεγνωσμένα μια λύση για τα προβλήματα ρευστότητας που ταλάνιζαν τις εν λόγω χώρες, ήταν ο M. Verwey εκείνος που ως διευθυντής εξωτερικών οικονομικών σχέσεων του ολλανδικού υπουργείου Οικονομικών, κατέθεσε το σωτήριο, όπως αποδείχτηκε, σχέδιο δημιουργίας του εν λόγω μηχανισμού, το οποίο στη συνέχεια έλαβε το πράσινο φως της Γερμανίας. Από το σημείο αυτό κι ύστερα, σημειώνει το δημοσίευμα, σε έναν αγώνα ενάντια στον χρόνο, καθώς το όλο εγχείρημα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί μέχρι την επόμενη μέρα που άνοιγαν οι αγορές, η ιδέα για την δημιουργία ενός Ταμείου Στήριξης είχε πλέον αποκτήσει μια απτή μορφή. 

Όσο όμως κι αν η ιδέα του αποδείχτηκε σωτήρια για το ευρώ, συμπληρώνει το δημοσίευμα, ο M. Verwey δεν απέσπασε πολλούς δημόσιους επαίνους, πέραν ίσως της υποψηφιότητάς του ως «Ευρωπαίος της χρονιάς». Ωστόσο η σταδιοδρομία του M. Verwey «πήρε την πάνω βόλτα», καθώς τοποθετήθηκε στην θέση του αναπληρωτή διευθυντή της διεύθυνσης Οικονομικών και Δημοσιονομικών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Εδώ και ενάμιση χρόνο είναι διευθυντής της Ομάδας Δράσης που βοηθά «προβληματικές» χώρες να νοικοκυρέψουν τα του οίκου τους. 

Επισημαίνεται πως το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθέτει στον M. Verwey μια τόσο «λεπτή» αποστολή, υποδηλώνει ότι τον περιβάλλει με μεγάλη εμπιστοσύνη. Δεν θα έχει στη διάθεσή του παρά μερικές μόνον εβδομάδες εντατικής δουλειάς, καθώς ο προγραμματισμός είναι να ξεκινήσουν οι επιστροφές προσφύγων στην Τουρκία ήδη από τις 4 Απριλίου, καταλήγει το δημοσίευμα.

Militaire.gr

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης