Υποστηριξε το militaire
Breaking News Άμυνα ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ Πολιτική ΥΠΕΘΑ
23/04/2016 | 07:00 (ενημερώθηκε 8 έτη πριν)
Militaire News

“Δεν την ξαναπατάμε όπως στη Κύπρο”! Γιατί το είπαν στον ΓΓ του ΝΑΤΟ στις επαφές του στο ΥΠΕΘΑ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ:ΝΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

“Δεν πρόκειται ποτέ να την πατήσουμε όπως στην Κύπρο”. Αυτό ειπώθηκε επί της ουσίας στον ΓΓ του ΝΑΤΟ Γ.Στόλντεμπεργκ ,από τη πολιτική και στρατιωτική ηγεσία των ΕΔ, στο γεύμα που του παρέθεσαν στο ΥΠΕΘΑ, όταν από την νατοϊκή πλευρά του τραπεζιου άρχισαν να αναπαράγουν όσα άκουσαν στην Άγκυρα περί “αποστρατικοποίησης” νησιών.

Η μαύρη επέτειος της 21ης Απριλίου και οι επιπτώσεις της στην Κύπρο χρησιμποποιήθηκαν ως παράδειγμα προς τον ΓΓ του ΝΑΤΟ και τους επιτελείς του για να καταλάβουν γιατί η Ελλάδα δεν υπάρχει περίπτωση να δεχτεί αποστρατικοποίηση νησιών. Η απόσυρση της ελληνικής μεραρχίας από τη Κύπρο που είχε αποφασίσει η χούντα ,άνοιξε διάπλατα το δρόμο στους Τούρκους για την εισβολή και όπως ειπώθηκε στη χθεσινή συνάντηση “δεν την ξαναπατάμε”.

“Δεν μπορεί η Τουρκία να έχει την απαίτηση να αποστρατικοποιήσουμε τα νησιά μας ,όταν στα παράλιά της είναι ανεπτυγμένη η Στρατιά του Αιγαίου ,με χιλιάδες αποβατικά σκάφη και  με σενάρια άκρως επιθετικά”. Θα προσθέταμε ως σχόλιο ότι ακόμη και στην περίπτωση που η Τουρκία αποφάσιζε να αποσύρει την Στρατιά του Αιγαίου η Ελλάδα δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να σκεφτεί καν την αποστρατικοποίηση των νησιών . Γιατί η Στρατιά των Τούρκων πάρα πολύ εύκολα επιστρέφει και αναπτύσσεται στα παράλια. Τα νησιά πολύ δυσκολότερα μπορούν επανδρωθούν ξανά.

Τι άλλο συζητήθηκε;

Τα σχέδια πτήσης που οι Τούρκοι αρνούνται συστηματικά να καταθέσουν ,ακόμη και με την πιο “άτυπη” μορφή ενημέρωσης. Οι ΝΑΤΟϊκοί είπαν ότι τους πιέζουν.

Το “άνοιγμα” των περιοχών περιπολίας προς τα Δωδεκάνησα και το Καστελοριζο.

Και για τα δύο θέματα οι ΝΑΤΟϊκοί έδειξαν τη γνωστή κατανόηση ,έδωσαν υποσχέσεις ότι θα πιέσουν τη Τουρκία,αλλά είναι προφανές ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε και πολλά.

Γιατί;

Η αίσθηση που επικράτησε μετά από τη συνάντηση είναι ότι και το ΝΑΤΟ έχει καταλάβει ότι η Τουρκία αυτή τη στιγμή έχει στα χέρια της το προσφυγικό ως όπλο. Όπως “ρύθμισε” τη μείωση των προσφυγικών ροών το τελευταίο διάστημα έτσι μπορεί και να τις αυξήσει. Τώρα πήρε τρία δις,θα διεκδικήσει άλλα τρία και το μόνο που προσπαθεί να κερδίσει το ΝΑΤΟ είναι χρόνος. Μαζί του και η Ελλάδα η οποία πληρώνει το “μάρμαρο”.

Το συμπέρασμα είναι ότι η “συνεργασία” Ελλάδας-Τουρκίας στο Αιγαίο είναι προβληματική και το ΝΑΤΟ “νίπτει τας χείρας” του επμβαίνοντας επιδερμικά σ΄ ότι έχει να κάνει με τις απαιτήσεις και τα καπρίτσια των Τούρκων.

Για την άκρως παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας και τις ακραίες προκλήσεις οι ΝΑΤΟϊκοί άκουσαν ,κούνησαν το κεφάλι και συνέστησαν …ψυχραιμία. Θέση φυσικά και δεν πήραν,παρά τις επισημάνσεις του ΥΕΘΑ και του Α/ΓΕΕΘΑ,ότι οι διαρκείς εμπλοκές μαχητικών στον αέρα και η ένταση που επικρατεί στην θάλασσα από τις παραβιάσεις χωρικών μας υδάτων κάνουν την κατάσταση στο Αιγαίο πολύ εύθραυστη.

Militaire.gr

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης