Υποστηριξε το militaire
Άμυνα
19/06/2016 | 22:25 (ενημερώθηκε 8 έτη πριν)
Militaire News

Στρατιωτικοί σύλλογοι και σωματεία στη Βαλτική και στην Ανατολική Ευρώπη

Στρατιωτικοί σύλλογοι και σωματεία στη Βαλτική και στην Ανατολική Ευρώπη

Στις 7 Ιουνίου 2016 στη Ρίγα της Λετονίας, ο ευρωπαϊκός οργανισμός στρατιωτικών οργανώσεων (EUROMIL) μαζί με το Γραφείο Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ODIHR) διοργάνωσαν εκδήλωση με θέμα «Τα ανθρώπινα δικαιώματα του προσωπικού των ενόπλων δυνάμεων». Στο θέμα συμπεριελήφθησαν οι προϋποθέσεις, που επιτρέπουν στις στρατιωτικές ενώσεις να είναι αποτελεσματικές στη διασφάλιση των δικαιωμάτων των στρατιωτικών ανδρών και γυναικών.
Η συζήτηση στρογγυλής τραπέζης συγκέντρωσε εκπροσώπους από στρατιωτικούς συλλόγους και σωματεία, οργανισμούς, συνηγόρους του πολίτη και οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών από τη Λετονία, τη Λιθουανία, την Εσθονία, την Πολωνία, την Ουκρανία, τη Φινλανδία και τη Γερμανία. Συζήτησαν τη σύγχρονη κατάσταση του δικαιώματος της ίδρυσης και συμμετοχής του στρατιωτικού προσωπικού σε σωματεία και αντάλλαξαν εμπειρίες.
“Για πολλά χρόνια τώρα το ODIHR έχει υποστηρίξει, ότι τα συμμετέχοντα κράτη στον ΟΑΣΕ οφείλουν να επιτρέπουν σε όλα τα μέλη των ενόπλων δυνάμεων να συμμετέχουν είτε σε μια επαγγελματική ένωση ή ένα συνδικάτο που εκπροσωπεί τα συμφέροντά τους”, δήλωσε η Ewa Sapiezynska, αξιωματούχος του ODIHR, η οποία προήδρευσε σε μία από τις συνεδρίες της εκδήλωσης. “Θα πρέπει να ζητείται η γνώμη αυτών των ενώσεων ή σωματείων για θέματα που αφορούν τις συνθήκες διαβίωσης και εργασίας για τους άνδρες και τις γυναίκες στις ένοπλες δυνάμεις”, κατέληξε.
«Η ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι εξακολουθεί να είναι περιορισμένη για το στρατιωτικό προσωπικό σε ορισμένες χώρες, για το λόγο αυτό οι ενώσεις μέλη του EUROMIL στη Λιθουανία και τη Λετονία ζήτησαν περαιτέρω στήριξη”, δήλωσε ο Πρόεδρος του EUROMIL Emmanuel Jacob. “Σε αυτή τη συνάντηση στρογγυλής τραπέζης και την ανταλλαγή ιδεών ελπίζουμε ότι βγήκαν κατάλληλα συμπεράσματα σαν βάση βέλτιστων πρακτικών”, συμπλήρωσε.
«Συζητήσαμε πώς οι στρατιωτικοί, άνδρες και γυναίκες, θα επωφεληθούν από τη δημιουργία συνδικάτων και ανεξάρτητων ενώσεων», είπε ο Jacek Zmarz, νομικός σύμβουλος της πολωνικής ένωσης KNOWENT. Και πρόσθεσε, «η πρόσληψη και η επαγγελματική εξέλιξη των γυναικών στις ένοπλες δυνάμεις, καθώς και η παροχή γονικής άδειας για τους άνδρες και τις γυναίκες στο στρατό συζητήθηκαν στο τραπέζι.”

Να θυμηθούμε ότι στις 4,5 και 6 Μαΐου, ο σύνδεσμος για τα δικαιώματα των στρατιωτικών της Λιθουανίας -KTGC- οργάνωσε τρείς πικετοφορίες μπροστά από κυβερνητικά κτίρια, το λιθουανικό ΥΠΕΘΑ και το προεδρικό Μέγαρο. Κύρια αιτήματα, μεταξύ άλλων, ήταν η νομιμοποίηση του στρατιωτικού σωματείου τους και η έναρξη διαλόγου με τους κυβερνητικούς παράγοντες. Ήταν η πρώτη φορά που αντιπροσωπεία του σωματείου, με την υποστήριξη του EUROMIL, συναντήθηκε με τον Υπουργό εθνικής άμυνας Juozas Olekas και τον γενικό επιθεωρητή του στρατού στρατηγό Algis Vaičeliūnas.

Τέλος, ο συνεχής εκφοβισμός του στρατιωτικού προσωπικού από τον κρατική υπηρεσία πληροφοριών αλλά και τα δεύτερα γραφεία του στρατού είναι συνεχής. «Αριθμός συναδέλφων    που εκφράζουν απόψεις για ενέργειες της κυβέρνησης στο Facebook σύρονται σε ανακρίσεις ή τους στερείται η πρόσβαση σε διαβαθμισμένες πληροφορίες» αναφέρει ο πρόεδρος της KTGC    Laimonas Jakas.  9 Ιουνίου 2016

Επιμέλεια: Ευθ. Γκιτέρσος

ΠΗΓΗ: euromil.org

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης