Υποστηριξε το militaire
Militaire News

Στη Σμύρνη η συνάντηση Τσίπρα-Νταβούτογλου

Στη Σμύρνη η συνάντηση Τσίπρα-Νταβούτογλου

Στο νέο Πρωθυπουργικό Γραφείο Σμύρνης, το οποίο εγκαινιάστηκε  την προηγούμενη Τετάρτη θα γίνει η προγραμματισμένη για αύριο συνάντηση Τσίπρα – Νταβούτογλου στη Σμύρνη. Τον Ελληνα Πρωθυπουργό θα συνοδεύουν 11 υπουργοί που θα πάρουν μέρος στο 4ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας

Πρόκειται ουσιαστικά για την συνέχεια της επίσκεψης του κ. Αλέξη Τσίπρα στην Άγκυρα στις 17 και 18 Νοεμβρίου, και η ελληνική φιλοδοξία είναι να συνεισφέρει στην ανάπτυξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Στην ατζέντα της συνάντησης θα βρίσκονται κυρίως θέματα οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών, όπως οι μεταφορές, το εμπόριο και ο τουρισμός- όλα όμως θα τα καθορίσουν οι εξελίξεις στο μεταναστευτικό. Ειδικά στον τομέα των επικοινωνιών, ανοιχτά είναι τα ζητήματα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Σμύρνης με τη Θεσσαλονίκη καθώς καιμέσω της Εγνατίας Οδού- της Κωνσταντινούπολης με την Ηγουμενίτσα. 

Ωστόσο η επίσκεψη, μία μέρα μετά τη Σύνοδο Κρυφής Ε.Ε. και Τουρκίας στις Βρυξέλλες για το προσφυγικό  είναι προφανές ότι πλευρές του ζητήματος αυτού θα τεθούν στη συνάντηση και οι συζητήσεις για όλα τα θέματα της ατζέντας θα είναι υπό την  σκιά της, εκ των πραγμάτων. Άλλωστε σε  τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν προ ημερών, ο Έλληνας πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει συνεννόηση ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία ώστε η διαχείριση του προσφυγικού να είναι αποτελεσματική. Ο Ελληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι αυτό θα δημιουργούσε ένα εξαιρετικό υποβάθρο για να αποβεί επιτυχής και παραγωγική η διακυβερνητική συνάντηση στη Σμύρνη, κάτι με το οποίο φέρεται να συμφώνησε και ο κ. Νταβούτογλου.Και στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο ο κ Τσίπρας είχε αναγγείλει  το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας στη Σμύρνη, διότι στόχος της Ελλάδας είναι η ενεργητική παρέμβαση. Ο ρόλος της Ελλάδας είναι κομβικός για τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρώπη. Η Διακυβερνητική της Σμύρνης είναι κομμάτι της Ευρωπαϊκής πολιτικής και οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποδίδουν ιδιαίτερο ρόλο στην  Ελλάδα επί των σχέσεων ΕΕ – Τουρκίας, είπε.  

Ακτοπλοϊκά δρομολόγια Θεσσαλονίκης – Σμύρνης

Οι δυο Πρωθυπουργοί θα συμμετάσχουν το απόγευμα της 8ης Μαρτίου σε τελετή απονομής βραβείων στους «ήρωες της οικονομίας της Σμύρνης» που διοργανώνει το Εμπορικό Επιμελητήριο Σμύρνης, θα πραγματοποιήσουν ομιλία για τους επιχειρηματίες και θα αποδώσουν τα βραβεία. 

Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Σμύρνης, κ. Ekrem Demirtas, τονίζοντας την, όπως λέει, ιστορική σημασία της συνάντησης στη Σμύρνη των Πρωθυπουργών των δυο γειτονικών χωρών, δήλωσε: «Ως ένας εκ των θεσμών που κατέβαλε τις περισσότερες προσπάθειες για την πέραν των 20 ετών ελληνοτουρκική φιλία, φιλοξενώντας σε δείπνο τον Τούρκο και τον Έλληνα Πρωθυπουργό, αισθανόμαστε τιμή που αποτελούμε μέρος της ιστορίας αυτής».  Δηλώσεις του Προέδρου του Εμπορικού Επιμελητηρίου Σμύρνης, κ. Ekrem Demirtas, ενόψει του ΑΣΣ, φιλοξενεί στην 1η σελίδα η  Haberturk με τον τίτλο “Το πλοίο της Θεσσαλονίκης να έλθει στο Alsancak”. “Ελπίζω να ξεκινήσουν τα ακτοπλοικά δρομολόγια μεταξύ Θεσσαλονίκης – Σμύρνης”  δήλωσε ο κ. Demirtas.Αναφερθείς στο διμερές εμπόριο Ελλάδας – Τουρκίας, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι οι συμφωνίες που θα υπογραφούν την Τρίτη “θα ανοίξουν και τον δρόμο των δικών τους εργασιών”.

Με τον τίτλο “Θα προκύψουν θετικά αποτελέσματα από τη σύνοδο αυτή” η Milliyet φιλοξενεί τις δηλώσεις του Προέδρου της Νομαρχιακής Επιτροπής του κυβερνώντος κόμματος AKP Σμύρνης, κ. Bulent Delican που επισημαίνει ότι η  συνάντηση των δυο Πρωθυπουργών θα δημιουργήσει πολύ σημαντικά κέρδη για την οικονομία της Σμύρνης, της Τουρκίας και τις διμερείς σχέσεις.

1ος προορισμός των Τούρκων τουριστών η Ελλάδα

Στο μεταξύ πρώτος προορισμός για τις διακοπές των Τούρκων τουριστών ειναι η Ελλάδα, σχολιάζει μεγάλο μέρος των ταξιδιωτικών ενθέτων του τουρκικού τύπου αυτές τις ημέρες, ενώ παράλληλα εξετάζει τους τρόπους ενίσχυσης του τουρισμού στην Τουρκία, ο οποίος έχει υποστεί σημαντικό πλήγμα.

Σε δημοσίευμα με τίτλο “Ο τουρίστας δεν έρχεται σε περιοχή όπου γίνεται πόλεμος” η Posta παραθέτει, μεταξύ άλλων, τις δηλώσεις του Δημάρχου των Διδύμων (που έχουν αδελφοποιηθεί με τη Λέρο): “Μεταξύ των Διδύμων και της Λέρου έχει οικοδομηθεί ένας συναισθηματικός δεσμός. Πραγματοποιούμε δρομολόγια με φέριμποτ μεταξύ Κω, Λέρου και Διδύμων. Εάν καταφέρουμε να τα βελτιώσουμε, είναι πολύ σημαντικό να ανοιχθούμε δια θαλάσσης στα ελληνικά νησιά. Συμφωνήσαμε με το Ελληνικό Προξενείο, θα ανοίξουν εδώ γραφείο θεωρήσεων”.

Militaire.gr

                                                                               

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης