Υποστηριξε το militaire
Πολιτική
28/03/2016 | 22:57
Militaire News

Ο Μπαλαούρας που πιστεύει ότι τα Σκόπια λέγονται “Μακεδονία”…

Ο Μπαλαούρας που πιστεύει ότι τα Σκόπια λέγονται

Ο ένας κάνει γλωσσικά ολισθήματα. Ο δεύτερος το λέει καθαρά ότι θα συζητούσε ακόμη και την προοπτικη τα Σκόπια να ονομαστούν Μακεδονία. Ο λόγος για τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γ.Μπαλαούρα.

Η δήλωσή του έχει προκαλέσει αίσθηση αλλά και ερώτηση στη Βουλή από τον Γιάννη Κεφαλογιάννη της ΝΔ προς τον πρωθυπουργό.Η υπόθεση είναι κατά τη γνώμη μας πιο σοβαρή από την περίπτωση Μουζάλα. Αφού η δήλωση έγινε συνειδητά κι όχι …από λάθος.

Αδιάφορη θα ήταν η άποψη του κ.Μπαλαούρα για τα Σκόπια.Αλλά είναι κυβερνητικός βουλευτής και θα πρέπει να μάθει ότι όσα λέει έχουν άλλη βαρύτητα για τη χώρα. Δεν γνωρίζουμε τι πιστεύει για την υπόθεση των Σκοπίων. Πιθανόν να έχει προσχωρήσει στην λογική που έχουν πάρα πολλοί από τους 300 -απ΄ όλα τα κόμματα- ότι “αφού τους λένε έτσι δεκάδες χώρες σ΄ όλο το πλανήτη,εμείς τι να κάνουμε”; Να συνεχίσουμε να τους λέμε Σκόπια .Ούτε καν…ΠΓΔΜ που προκαλεί και …γλωσσικά ολισθήματα σε υπουργούς.

Η ερώτηση του κ.Κεφαλογιάννη:

Επίκαιρη ερώτηση Γιάννη Κεφαλογιάννη στον Αλέξη Τσίπρα για την ονομασία των Σκοπίων

Την επίσημη θέση της Κυβέρνησης σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων ζητεί να πληροφορηθεί ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Κεφαλογιάννης με επίκαιρη ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό κ. Α. Τσίπρα, μετά και τις νέες   δηλώσεις του Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Μπαλαούρα περί αποδοχής της γειτονικής χώρας με το όνομα «Μακεδονία».

Ο υπεύθυνος του Τομέα Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας επισημαίνει ότι οι δηλώσεις αυτές αποτελούν πλειοψηφικό ρεύμα μεταξύ των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ,  όσο και αν υποστηρίζεται ότι απηχούν «προσωπικές απόψεις» ή συνιστούν “γλωσσικά ολισθήματα” .

Τονίζει δε ότι ρίχνουν νερό στο μύλο της αδιαλλαξίας των Σκοπίων, ενισχύουν τα ανιστόρητα ιδεολογήματα περί σκοπιανού «μακεδονισμού» και υπονομεύουν την εθνική γραμμή που διαμορφώθηκε τον Απρίλιο του 1993, σε μια στιγμή που βρίσκονται σε εξέλιξη κρίσιμες διπλωματικές μάχες για τη χώρα μας.

Το κείμενο της επίκαιρης ερώτησης έχει ως εξής:

«Πριν καλά κοπάσει η ενδοκυβερνητική κρίση που προκάλεσαν οι δηλώσεις του κ. Μουζάλα για την ονομασία των Σκοπίων, ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας κ. Γ. Μπαλαούρας, σε ραδιοφωνική συνέντευξή του, θεώρησε σκόπιμο να επανέλθει στο ζήτημα χαρακτηρίζοντας το τόσο «τριτεύων» (chic) ώστε να μην απέρριπτε ακόμη και το «Μακεδονία σκέτο».

Θυμίζω ότι η εθνική γραμμή στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων συνδιαμορφώθηκε στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών τον Απρίλιο του 1993, με τη σύμφωνη γνώμη και του Συνασπισμού, ενώ ο τότε Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, σημερινός Υπουργός Εθνικής Αμυνας και κυβερνητικός εταίρος κ. Π. Καμμένος υπερθεμάτιζε για μια ονομασία που δεν θα περιέχει το όνομα Μακεδονία ή παράγωγα της. Έκτοτε, η εθνική γραμμή πλεύσης  υπηρετήθηκε με συνέπεια σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο  με αποκορύφωμα την ομόφωνη απόφαση των ηγετών των χωρών – μελών του ΝΑΤΟ  τον Απρίλιο του 2008 στο Βουκουρέστι.

Επειδή οι δηλώσεις αυτές

όσο και αν απηχούν «προσωπικές απόψεις» ή συνιστούν «γλωσσικά ολισθήματα»,  αποτελούν πλειοψηφικό ρεύμα μεταξύ των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ,

ρίχνουν νερό στο μύλο των επιχειρημάτων της δημόσιας διπλωματίας των Σκοπίων που παρουσιάζει την Ελλάδα ως αποκλειστικά υπεύθυνη για την έλλειψη προόδου στις συνομιλίες για το όνομα

ενισχύουν  τα ανιστόρητα ιδεολογήματα περί σκοπιανού «μακεδονισμού» και υπονομεύουν την εθνική γραμμή σε μια στιγμή που βρίσκονται σε εξέλιξη κρίσιμες διπλωματικές μάχες

Ερωτάται ο κ. Πρωθυπουργός

Εξακολουθεί η Κυβέρνηση να διατηρεί την εθνική γραμμή στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, όπως αυτή διαμορφώθηκε στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών τον Απρίλιο του 1993 και έκτοτε έγινε σεβαστή  ανεξαιρέτως από όλες τις Κυβερνήσεις;

Συμμερίζεται η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Εξωτερικών παρόμοιες απόψεις στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων; Αν όχι, προτίθεται  να τις αποδοκιμάσει δημόσια και σε ποιες περαιτέρω ενέργειες θα προβείτε προσωπικά σε αυτή την περίπτωση»;

Militaire.gr

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης