Υποστηριξε το militaire
Breaking News ΠΑ
31/03/2017 | 06:44 (ενημερώθηκε 7 έτη πριν)
Militaire News

Σε ποιο θέμα αισθάνονται “ριγμένοι” οι απόφοιτοι από ΑΣΣΥ της ΠΑ και γιατί;

Σε ποιο θέμα αισθάνονται

Ένα ζήτημα που έχει προκαλέσει αίσθημα αδικίας σε βάρος των υπαξιωματικών και των των αξιωματικών εξ υπαξιωματικών θα πρέπει να εξετάσει η ηγεσία της ΠΑ. Έχει να κάνει με το Σώμα Έρευνας Πληροφορικής της ΠΑ.

Πως έχει το θέμα; Μας το περιγράφει άνθρωπος που το ξέρει από πρώτο χέρι:

Το 2010 με το Ν.3883/2010 έγινε η σύσταση του ΣΕΠ της Π.Α., δύο χρόνια μετά στηριζόμενη στο νόμο η Ηγεσία προκήρυξε τις θέσεις για την στελέχωση του νεοϊδρυθέντος σώματος, χωρίς όμως να ευδοκιμήσει η προσπάθεια αυτή λόγω κενού νόμου στην εξέλιξη των Ανθστών που θα μετατάσσονταν στο ΣΕΠ, έτσι η διαδικασία αυτή τέθηκε σε αναστολή μέχρι την τροποποίηση του Ν.3883/2010 για την επίλυση αυτού του προβλήματος. Το 2014 με τον Ν.4278/2014 έγινε τελικά η τροποποίηση του Ν.3883/2010 κατόπιν εισηγήσεως της Π.Α. στο ΥΠΕΘΑ και αποφάσεως του Α.Α.Σ. Το 2015 το Α.Α.Σ. υλοποιώντας την Υ.Α. (ΦΕΚ 1264/11-4-2012) για τη στελέχωση του ΣΕΠ προέβει στην δημιουργία νέας ειδικότητας στην Σ.Τ.Υ.Α.

Το 2016 το ΥΠΕΘΑ με το Ν.4407/2016 επιλύθηκε το πρόβλημα της μετάταξης των εξ Υπαξιωματικών “θεωρητικά” οριστικά προσθέτοντας την ακόλουθη παράγραφο στον Ν.3883/2010 :

«Άρθρο 13Α Ειδικές κατηγορίες μετατάξεων της Πολεμικής Αεροπορίας

  1. Αξιωματικοί Ειδικοτήτων του Σώματος Τεχνικής Υποστήριξης, του Σώματος Ραδιοναυτίλων και του Σώματος Υπηρεσιών Υποστήριξης της ΠΑ μπορούν να αλλάζουν την κατεχόμενη ειδικότητα και να λαμβάνουν την ειδικότητα ΈρευναςΠληροφορικής του Σώματος Τεχνικής Υποστήριξης. Με τη λήψη της νέας ειδικότητας οι Αξιωματικοί των Σωμάτων Ραδιοναυτίλων και Υπηρεσιών Υποστήριξης μετατάσσονται στο Σώμα Τεχνικής Υποστήριξης. Με προεδρικό διάταγμα, το οποίο εκδίδεται ύστερα από πρόταση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κατόπιν εισήγησης του Ανωτάτου Αεροπορικού Συμβουλίου, καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις, τα όργανα, η διαδικασία για την αλλαγή της ειδικότητας και τη μετάταξη στο Σώμα Τεχνικής Υποστήριξης, η στελέχωση του Σώματος αυτού, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα για τη στελέχωσή του.»

Σήμερα η Ηγεσία της ΠΑ προχώρησε στην έκδοση εγκυκλίου διαταγής για τη στελέχωση του Σώματος μόνο από Αξιωματικούς προερχόμενους από ΑΣΕΙ και Διαγωνισμό και όχι για Υπαξιωματικούς και εξ Υπαξιωματικών Αξιωματικούς με το αιτιολογικό ότι στην εξουσιοδοτική διάταξη του Ν.4407/20016 στο σημείο που είναι με επισήμανση αναγράφεται ότι αφορά Μετάταξη στο Σώμα Τεχνικής Υποστήριξης και όχι στην Ειδικότητα Πληροφορικής του Σώματος Τεχνικής Υποστήριξης, κάτι που δεν ευσταθεί καθώς αν διαβάσουμε προσεκτικά αυτό που λέει ο νόμος είναι «η διαδικασία για την αλλαγή της ειδικότητας και τη μετάταξη στο Σώμα Τεχνικής Υποστήριξης, η στελέχωση του Σώματος αυτού, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα για τη στελέχωσή του». Συνεπώς περιλαμβάνει εξουσιοδότηση για την πρόταση έκδοσης Π.Δ. για αλλαγή ειδικότητας για όσους είναι στο Σώμα Τεχνικής Υποστήριξης, μετάταξης στο Σώμα Τεχνικής Υποστήριξης για όσους είναι σε άλλο σώμα.

Η έκδοση της εγκυκλίου διαταγής για στελέχωση μόνο των από ΑΣΕΙ προερχομένων Αξκών είναι καταφανέστατα δυσμενής εξέλιξη και μαχαιριά στην καρδιά της πληροφορικής της ΠΑ, καθώς μένουν εκτός ειδικότητας οι πυρήνες της Πληροφορικής ενεργοί προγραμματιστές, αναλυτές, τεχνικοί δικτύων και διαχειριστές βάσεων δεδομένων και εντάσσονται στην ειδικότητα οι ανενεργοί και γραφειοκράτες της πληροφορικής. Με άλλα λόγια δημιουργείται ένα Σώμα χωρίς θεμέλια.

Σοβαρό θέμα επίσης υπάρχει στους προς μετάταξη Αξιωματικούς, στην πλειοψηφία τους είναι κομμένοι Ιπτάμενοι οι οποίοι έχουν ήδη κάνει μια μετάταξη στην καριέρα τους από της ειδικότητα του Ιπταμένου σε ειδικότητα εδάφους, σπό τη στιγμή που η ακαταλληλότητα τους κρίθηκε στο βαθμό του Ανθσγού και όχι στην Σχολή Ικάρων. Βάση της κείμενης νομοθεσίας οι συγκεκριμένοι Αξκοι εφόσον έχουν μεταταγεί μία φορά στην καριέρα τους δεν δικαιούνται άλλης μετάταξης. Τι θα γίνει με αυτούς ; Καλύπτονται π.χ. οι θέσεις των 10 Σμχων αν αυτοί ορθώς εξαιρεθούν; Αν δεν καλύπτονται οι θέσεις πως θα λειτουργήσει το Σώμα με λειψανδρία στον υψηλότερο βαθμό; Γιατί κριτήριο είναι για τους Αξκους αυτούς, πέραν των λοιπών προϋποθέσεων,  να υπηρετούν σε φορείς Πληροφορικής της ΠΑ ή των Ε∆ ή να έχουν προηγούμενη υπηρεσία στους εν λόγω φορείς τουλάχιστον ενός (1) έτους κατά την τελευταία πενταετία; Ποιοι και γιατί εξαιρούνται με τόσο φωτογραφικούς όρους;

Γιατί μετά από 7 χρόνια και 3 νόμους, από διαφορετικούς Υπουργούς, ακόμα δεν είναι εφικτή η μετάταξη όλων των εμπλεκομένων στην πληροφορική, αλλά μόνο μιας κατηγορίας; Οι μόνοι που δεν έχουν να κερδίσουν κάτι (γαλόνια) πέραν της ηθικής δικαίωσης δεν μετατάσσονται;  Ποια η τύχη τους στην Π.Α. όταν ανήκουν σε άλλες ειδικότητες και δεν μοριοδοτούνται διότι η υπηρεσία τους υποχρεώνει να στελεχώνουν Κέντρα Μηχανογράφησης, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να διεκδικήσουν ισότιμα καμία θέση ;

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης