Υποστηριξε το militaire
Breaking News Άμυνα Διεθνή ΥΠΕΞ-ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ
18/04/2016 | 10:00 (ενημερώθηκε 8 έτη πριν)
Militaire News

Σε κρίση οι σχέσεις της Ελλάδας με τα Βαλκανικά κράτη λόγω προσφυγικού και οι αγωγοί

Σε κρίση οι σχέσεις της Ελλάδας με τα Βαλκανικά κράτη λόγω προσφυγικού και οι αγωγοί

Του Χρήστου Καπούτση

Η Ελλάδα,  άλλοτε “ευρωπαϊκή ατμομηχανή” των Βαλκανίων, με κύρος και επιρροή στην Βαλκανική χερσόνησο, σήμερα, λόγω του προσφυγικού ζητήματος,  της οικονομικής κρίσης, της  πολιτικής αστάθειας και των διπλωματικών λαθών,   είναι σε ευθεία αντιπαράθεση με την FYROM, τη Βουλγαρία , την Αλβανία, τη Σλοβενία και το Κόσσοβο. Είναι απορίας άξιον, πως το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών «κατάφερε», χθεσινούς φίλους και συμμάχους στα Βόρεια σύνορά μας,  τώρα να είναι σφοδροί  επικριτές της Ελληνικής πολιτικής, όχι μόνο στο προσφυγικό, αλλά και σε μια σειρά από διμερή ζητήματα.

Πρόκειται για επικίνδυνη εξέλιξη, διότι,  η πυριτιδαποθήκη των Βαλκανίων εξακολουθεί να υφίσταται και πιθανόν το προσφυγικό, να είναι το «φιτίλι» για  την νέα ανάφλεξη στα Βαλκάνια. Για παράδειγμα, αν η  Τουρκία, για δικούς της λόγους,  κατευθύνει τον κύριο όγκο των προσφύγων και μεταναστών,  προς τον  τριεθνές του Έβρου , και μέσω Βουλγαρίας προς  τα  κεντρικά και Δυτικά Βαλκάνια  (Σκόπια,  Κόσσοβο, Σερβία,  Βοσνία- Ερζεγοβίνη και  Κροατία), τότε πιθανότατα,  θα προκύψουν  εθνολογικές και εθνομειονοτικές αναφλέξεις, με οδυνηρές συνέπειες για τους Λαούς της Βαλκανικής.

Η ηγεσία του Ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών άτολμη, ιδεοληπτική  και πολυάστατη, δεν κατόρθωσε, να εμπνεύσει εμπιστοσύνη στους βαλκάνιους γείτονές μας.   

Στις ελληνοσκοπιανές σχέσεις ο ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιάς προώθησε μια μάλλον ελλειμματική πολιτική, με τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ). Μάλιστα ο Ν. Κοτζιάς  έχει εφεύρει μια καινοφανή θεωρία, σύμφωνα με την οποία, «το όνομα του γειτονικού κράτους, δεν είναι το πρόβλημα στις ελληνο-σκοπιανές σχέσεις, αλλά ο αλυτρωτισμός των Σκοπιανών».  Αναρωτιέται κανείς, πως είναι δυνατόν, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, να διαχωρίζει το όνομα, από τα αλυτρωτικά οράματα των Σκοπιανών, όταν το σύνολο σχεδόν των διπλωματών δέχεται,  ότι το  όνομα είναι το όχημα για τον αλυτρωτισμό και τα αυτονομιστικά οράματα των Σκοπιανών εθνικιστών,  που αποτελούν τον πυρήνα της  Σκοπιανής  Κυβέρνησης.  Τις αστοχίες της ελληνικής διπλωματίας αξιοποιούν  οι Σκοπιανοί , σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Έτσι,  το προσφυγικό/ μεταναστευτικό, βρήκε πρόσφορο έδαφος και διέλυσε τις ελληνικές προσδοκίες,  για τη δημιουργία σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ Ελλάδας και π. Γ.Δ. Μακεδονίας. Οι Σκοπιανοί αποθρασύνονται,  ορθώνουν φράχτη στα ελληνοσκοπιανά σύνορα,  κλείνουν την «Βαλκανική οδό» για τους πρόσφυγες, εισπράττοντας τα εύσημα ευρωπαϊκών χωρών. Σκοπιανοί αστυνομικοί εισβάλουν ανενόχλητοι σε ελληνικό έδαφος και βιαιοπραγούν κατά των προσφύγων του καταυλισμού της Ειδομένης, χωρίς να υπάρξει ούτε μια επικριτική δήλωση ευρωπαίου αξιωματούχου, σε βάρος των Σκοπιανών. Και  ενώ θα έπρεπε , ειδικά τώρα, να   «στριμωχτούν» τα Σκόπια , για να  υπάρξει προοπτική λύσης  στο θέμα της ονομασίας, αντιθέτως, οι Σκοπιανοί αναβαθμίζουν τη θέση τους  στην Ευρώπη. Οι εκπρόσωποι των Σκοπίων καλούνται πλέον σε όλα τα Ευρωπαϊκά Συμβούλια και σε περιφερειακές Διασκέψεις για το προσφυγικό.  Οι Σκοπιανοί αξιοποιούν την ευνοϊκή για αυτούς συγκυρία, έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη τη Γερμανίας  και της Αυστρίας, και θα επιδιώξουν να κεφαλαιοποιήσουν τα οφέλη,  για να προωθήσουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο,  την  έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε. στην Σύνοδο Κορυφής στο τέλος Ιουνίου. Επίσης, θα επιδιώξουν την ένταξή  τους  και στο ΝΑΤΟ,   στην Σύνοδο Κορυφής του Ιουλίου, παραπέμποντας την εκκρεμότητα για το όνομα στις ελληνικές καλένδες.  Πάντως, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι,  πιθανό  ελληνικό βέτο θα είναι το ίδιο αποτελεσματικό , όπως και στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, το 2008 στο Βουκουρέστι.( σ.σ. Τα Σκόπια είχαν υποβάλλει αίτημα ένταξής τους στο ΝΑΤΟ με το Συνταγματικό τους όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Όμως παρά τις πιέσεις των ΗΠΑ ο Έλληνας πρωθυπουργός Κ.  Καραμανλής στο επίσημο δείπνο εργασίας της πρώτης ημέρας της συνόδου ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να δεχτεί την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ επειδή  δεν έχει εξευρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση για το θέμα του ονόματος.)

Η Αλβανία, με τη  βοήθεια της Ιταλίας, σφράγισε τα ελληνοαλβανικά σύνορα, για να μην περάσουν πρόσφυγες στο αλβανικό έδαφος από την Ελλάδα.  «Το προσφυγικό δεν αποτελεί πρόβλημα στις μεταξύ μας σχέσεις» σπεύδει,  ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, να διαβεβαιώσει τον Αλβανό ομόλογό του Ντμίτρι Μπουσάτι,  κατά την  πρόσφατη συνάντησή τους στην Αθήνα. Όμως, παρά την φιλική χειρονομία του Ν. Κοτζιά, ο Ντ. Μπουσάτι, διευκρίνισε  ότι η Αλβανία θα ενισχύσει τη συνεργασία της με την Ιταλία,  για να αποφευχθούν, όπως είπε,  «οι παρενέργειες από την παράνομη μετανάστευση». Ούτε λόγος για συνεργασία της Αλβανίας με την Ελλάδα στο προσφυγικό.

Ο ΤΑΡ και το προσφυγικό

    

  Ο κίνδυνος αποσταθεροποίησης της Βαλκανικής,   υποδαυλίζεται και από την  ένταση που υπάρχει στις σχέσεις της Ελλάδας με Βουλγαρία, Σκόπια και Αλβανία, λόγω προσφυγικού.  Όμως, οι ΗΠΑ και Ε.Ε., συνδέουν το προσφυγικό με την ενεργειακή ασφάλεια, που θα έχει ως  πιθανό αποτέλεσμα την εκτόνωση της κρίσης. Τους επόμενους μήνες, και εφόσον έχει εκτονωθεί η ένταση στις σχέσεις της Ελλάδας με τους γείτονές της,  θα ξεκινήσουν οι εργασίες για την κατασκευή  του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου ΤΑΡ. Ο  Διαδριατικός  αγωγός φυσικού αερίου ΤΑΡ, θα  ξεκινά από τα ελληνοτουρκικά σύνορα και θα καταλήγει στην Ιταλία,  μέσω Αλβανίας και Αδριατικής,  μεταφέροντας φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν μέσω Τουρκίας, στην Ευρώπη. Θα διακλαδώνεται με τον αγωγό ΙGB που θα μεταφέρει το  φυσικό αέριο στις χώρες της Βαλκανικής. Τη στρατηγική σημασία της κατασκευής των αγωγών ΤΑΡ και ΙGB, επισήμανε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Πρωθυπουργό Α. Τσίπρα. Μάλιστα, ο αμερικανός αντιπρόεδρο, συνεχάρη τον Έλληνα πρωθυπουργό,  για την πρόοδο της Ελλάδα στον αγωγό ΤΑΡ, καθώς και την ενεργειακή συνεργασία με τη Βουλγαρία. Οι  TAP και IGB, είναι  δυο αγωγοί που έχουν  στρατηγικό ενδιαφέρον για την  Ουάσινγκτον,  διότι θα συμβάλουν στην ενεργειακή απεξάρτηση της ΕΕ και των Βαλκανικών χωρών από την Ρωσία.

Militaire.gr

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης