Υποστηριξε το militaire
Militaire News

Ρώσοι χημικοί ανακάλυψαν μοριακή ένωση που καταστρέφει καρκινικά κύτταρα

Ρώσοι χημικοί ανακάλυψαν μοριακή ένωση που καταστρέφει καρκινικά κύτταρα

Ρώσοι χημικοί μαζί με συναδέλφους τους που εργάζονται στην αμερικανική εταιρεία Immune Pharmaceuticals ανακάλυψαν μια μοριακή ένωση θείου, υδρογονανθράκων και αζώτου, η οποία μπορεί να εξοντώσει καρκινικά κύτταρα, πάνω στα οποία δεν επιδρούν άλλα είδη χημειοθεραπείας. Στην ανακάλυψη αυτή αναφέρεται το άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό European Journal of Medicinal Chemistry.

«Η επιλογή της ομάδας των μοριακών ενώσεων δεν είναι τυχαία. Το ζήτημα συνίσταται στο ότι πολλές παρουσιάζουν ένα ευρύ φάσμα φαρμακολογικής και βιολογικής δράσης. Αυτός είναι ο λόγος που υποθέσαμε, ότι οι μοριακές αυτές ενώσεις με τις κατάλληλες χημικές ομάδες μπορούν να παρουσιάσουν αντικαρκινική δράση» λεέι ο Αλεξάντρ Κισιλιόφ από το Ινστιτούτο Φυσικής και Τεχνολογίας της Μόσχας που βρίσκεται στην πόλη Ντογλκοπρούντνι.

Η χημειοθεραπεία, στην οποία προσφεύγουν οι γιατροί για να καταστρέψουν τους όγκους, επενεργεί με δύο τρόπους: Είτε καταστρέφοντας το DNA των καρκινικών κυττάρων, εξαναγκάζοντάς τα να αυτοκαταστραφούν, είτε εμποδίζοντας την αύξηση και τον διαχωρισμό τους. Ο δεύτερος τρόπος σήμερα είναι πιο δημοφιλής, καθώς δεν προκαλεί την εμφάνιση ακόμη πιο επιθετικών μορφών καρκινικών κυτάρρων εξαιτίας νέων μεταλλάξεων στο γονιδίωμα τους. 

Τα σκευάσματα αυτού του τύπου, τα λεγόμενα αντιμιτωτικά (κυτταροτοξικά), καταστρέφουν την τουμπουλίνη μια από τις βασικές πρωτείνες των κυττάρων που είναι εξαιρετικά σημαντική για τον διαχωρισμό τους.  

Παρόμοιες ουσίες δημιουργούνται είτε με τρόπο συνθετικό είτε έχουν βρεθεί σε ιστούς τροπικών φυτών. Εκτός των άλλων, οι επιστήμονες του Ινστιούτου Φυσικής και Τεχνολογίας της Μόσχας εντόπισαν τη ύπαρξη «ακατέργαστου υλικού» που χρησιμοποιείται στα αντιμιτωτικά, στο μαϊντανό και τον άνηθο.

Στην μελέτη τους, ο Κισιλιόφ και οι συνάδελφοι του περιγράφουν την νέα μέθοδο μοριακής σύνθεσης, η οποία δίνει την δυνατότητα να παρασκευάζονται γρήγορα και φτηνά, αντικαρκινικά φάρμακα. Αξιοποιώντας την μεθοδολογία αυτή, οι Ρώσοι χημικοί, συγκέντρωσαν περίπου τριάντα είδη παρόμοιων σκευασμάτων, την αποτελεσματικότητα των οποίων έλεγξαν, πειραματειζόμενοι στην καταστροφή καλλιεργειών καρκινικών κυττάρων σε έμβρυα αχινών.

Όπως έδειξαν τα πειράματα, η προσθήκη σε ένα τέτοιο κύτταρο δύο νέων υδρογονανθρακικών ‘δακτυλίων’, που περιείχαν άτομα οξυγόνου και θείου, αύξησε αισθητά την δραστικότητα του και «έμαθε» να σταματάει τις διαδικασίες διαχωρισμού των κυττάρων ακόμη και σε εκείνα τα καρκινικά κύτταρα, στα οποία δεν επιδρά η συνήθης χημειοθεραπεία.

Δέκα άλλες ουσίες επίσης παρουσίασαν υψηλά επιπεδα δράσης και μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην καταπολέμηση του καρκίνου.

Στην συνέχεια οι επιστημόνες προτίθενται να μελετήσουν την δομή της εν λόγω ουσίας, και τον τρόπο που ενώνεται με τα μικροσωληνάρια εντός των διαχωριζόμενων κυττάρων και τα καταστρέφει. Οι γνώσεις αυτές μπορούν να βελτιώσουν τις ιδιότητες των φαρμάκων και να προσφέρουν την δυνατότητα να παρασκευασθούν ανάλογες ουσίες, που θα διαφέρουν από την αρχική ουσία ως προς την δομή και τις «μαχητικές» τους ιδιότητες.

Πηγή: www.ria.ru

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης