Υποστηριξε το militaire
Διεθνή
14/06/2017 | 06:10 (ενημερώθηκε 7 έτη πριν)
Militaire News

Ρωσικά αντίποινα για αμερικανικές απελάσεις και κατασχέσεις εποχής Ομπάμα;

Ρωσικά αντίποινα για αμερικανικές απελάσεις και κατασχέσεις εποχής Ομπάμα;

ΖeroHedge

Μια από τις τελευταίες ενέργειες της προεδρίας Ομπάμα ήταν να τιμωρήσει τη Ρωσία, για τις φερόμενες (και πάντοτε αναπόδεικτες) ηλεκτρονικές υποκλοπές, με την απέλαση 35 Ρώσων διπλωματών και την κατάσχεση δύο ρωσικών περιτοιχισμένων οικισμών στην Νέα Υόρκη και στο Μέρυλαντ. Ο Πρόεδρος Πούτιν είχε αρχικά προειδοποιήσει ότι θα υπάρξει «ανάλογη απάντηση», αλλά στη συνέχεια εξέπληξε πολλούς με την φράση ότι «αρνείται να κατέβει στην διπλωματία της κουζίνας». Μετά την παρέλευση έξη μηνών όμως το Ρώυτερ μεταδίδει ότι η Ρωσία μπορεί να κατασχέσει αμερικανικές περιουσίες στη Μόσχα.

Ο Ομπάμα εξαπέλυσε τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας 23 μέρες πριν το τέλος της προεδρίας του και μέσα στην μετεκλογική έκρηξη παράνοιας κατηγοριών κατά της Ρωσίας…

Δήλωση του Προέδρου, περί Ενεργειών σε Απάντηση της Κακοήθους Ρωσικής Ηλεκτρονικής Δραστηριότητας και Παρενόχλησης

«Σήμερα, διέταξα έναν αριθμό μέτρων σε απάντηση της επιθετικής παρενόχλησης Αμερικανών αξιωματούχων από τη ρωσική κυβέρνηση και ηλεκτρονικών επιχειρήσεων με στόχο τις αμερικανικές εκλογές. Οι ενέργειες αυτές ακολούθησαν επανειλημμένες  δημόσιες και κατ’ ιδίαν προειδοποιήσεις που απευθύναμε στην ρωσική κυβέρνηση και είναι η αναγκαία και προσιδιάζουσα απάντηση στις προσπάθειες να παραβλαβούν τα αμερικανικά συμφέροντα, κατά παραβίαση των καθιερωμένων διεθνών κανόνων συμπεριφοράς.

΄Ολοι οι Αμερικανοί οφείλουν να ανησυχούν για τις ενέργειες της Ρωσίας. Τον Οκτώβριο, η κυβέρνησή μου δημοσιοποίησε την εκτίμησή μας ότι ο Ρωσία προέβη σε ενέργειες σκοπούσες σε επέμβαση στις αμερικανικές εκλογές. Αυτή η δραστηριότητα κλοπής στοιχείων και αποκαλύψεων μπορούσε μόνο να γίνει με εντολή των υψηλότερων κλιμακίων της ρωσικής κυβέρνησης. Επιπλέον οι διπλωμάτες μας υποβλήθηκαν σε ένα απαράδεκτο επίπεδο παρενόχλησης στη Μόσχα, από τις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας και την αστυνομία, κατά το παρελθόν έτος. Τέτοιες ενέργειες έχουν συνέπειες. Σήμερα διέταξα σειρά ενεργειών σε απάντηση.

Το Στέητ Ντηπάρτμεντ επίσης κλείνει δύο ρωσικούς περίφρακτους οικισμούς, στο Μέρυλαντ και στη Νέα Υόρκη, χρησιμοποιούμενους από ρωσικό προσωπικό για επιδιώξεις των μυστικών υπηρεσιών και κηρύσσει ως ανεπιθύμητα πρόσωπα 35 Ρώσους μυστικούς πράκτορες.»

Η πρώτη αντίδραση της Ρωσίας ήταν να προειδοποιήσει για «αντίστοιχη απάντηση»:

«Οι Αμερικανικές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας και η απέλαση 35 διπλωματών εντός 72 ωρών είναι δείγματα πραγματικής παράνοιας. Χωρίς καμιά θεμελίωση γι’ αυτό ένας νέος γύρος επιθετικών μέτρων άνοιξε εναντίον της χώρας μας, στηριζόμενος μόνο σε απλούς ισχυρισμούς»

Αλλά ο Πούτιν σύντομα χάραξε μιαν άλλη γραμμή… λέγοντας πως θα περιμένουν να δουν εάν οι σχέσεις θα βελτιωθούν με τον νεοκλεγέντα Πρόεδρο Τραμπ:

«Μολονότι έχουμε το δικαίωμα των αντιποίνων, δεν θα προσφύγουμε σε μιαν ανεύθυνη διπλωματία κουζίνας, αλλά σχεδιάζουμε τα επόμενα βήματά μας για την αποκατάσταση Ρωσο-Αμερικανικών σχέσεων βασισμένων στην πολιτική της κυβέρνησης Τραμπ.»

Και με την δήλωση αυτήν και μόνο, ο Ομπάμα έχασε τον διπλωματικό πόλεμο με τη Ρωσία.

Ωστόσο, έξη μήνες αργότερα, φαίνεται, πως η Ρωσία απηύδησε στον ρόλο του διπλωμάτη και σύμφωνα με την ημερήσια εφημερίδα Κομερσάντ, όπως μεταδίδει το Ρώυτερ, η Ρωσία μπορεί να κατασχέσει αμερικανικές περιουσίες στην Μόσχα και να κάνει δύσκολη τη ζωή σε ένα αγγλοαμερικανικό σχολείο εάν οι ΗΠΑ δεν επιστρέψουν τις δύο ρωσικές ιδιοκτησίες μέχρι τον Ιούλιο.

Η Κομερσάντ, επικαλούμενη διπλωματικές πηγές, έγραψε την Παρασκευή ότι η Μόσχα θέλει πίσω τους δυο περίφρακτους ρωσικούς οικισμούς στο Μέρυλαντ και τη Νέα Υόρκη, πριν από την πιθανή συνάντηση των Προέδρων Πούτιν και Τραμπ στην σύνοδο των G20, στην Γερμανία, τον Ιούλιο.

Εάν δεν συμβεί αυτό, η εφημερίδα ανέφερε τις πηγές να δηλώνουν πως η Ρωσία μπορεί να εφαρμόσει αντίποινα, κατάσχοντας ένα αμερικανικό διπλωματικό εξοχικό οίκημα στο Σερέμπνυανυ Μπορ, βορειοδυτικά της Μόσχας και μιαν αμερικανική διπλωματική αποθήκη μέσα στη Μόσχα. ΄Εγραψε επίσης ότι οι Ρώσοι μπορεί να κάνουν περίπλοκη της ζωή της αγγλο-αμερικανικής σχολής της Μόσχας, αλλάζοντας το νομικό καθεστώς της.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα είχε δηλώσει προηγουμένως ότι η Μόσχα περιμένει ακόμη την επιστροφή των ιδιοκτησιών της και ότι θα εφαρμόσει ίδιου τύπου αντίποινα εάν δεν επιστραφούν.

Το τι θα ακολουθήσει εναπόκειται στην φαντασία του καθενός. Αλλά  βέβαιο πάντως είναι πως αυτό το ανανεωμένο ενδεχόμενο αμερικανο-ρωσικών εντάσεων δεν πρόκειται να μειώσει την μανία ΜΜΕ και Αριστεράς  να καταγγέλλουν τον Τραμπ ως μαριονέτα του Πούτιν .. επειδή το αντίθετο θα ανατίνασσε όλο αυτό το σενάριο της κατηγορίας (ακριβώς όπως έγινε και με την κατάθεση Κόμυ προ ημερών).

Mετάφραση: Μ.Στυλιανού

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης