Υποστηριξε το militaire
Militaire News

ΡΩΣΙΑ-ΤΟΥΡΚΙΑ: Ο “πόλεμος” έχει και “πυρηνικά όπλα”! Τι γίνεται με το Ακούγιου

ΡΩΣΙΑ-ΤΟΥΡΚΙΑ: Ο

Η ένταση μεταξύ Άγκυρας και Μόσχας μπορεί να έχει επίπτωηση σε πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων έργα όπως αυτό  του πυρηνικού σταθμού στο Ακούγιου, με ορισμένες αναφορές των ΜΜΕ να κάνουν λόγο για ακύρωση της κατασκευής του.
Το Reuters επικαλείται  δήλωση  Τούρκου αξιωματούχου .
Το ημιεπίσημο πρακτορείο Anadolu της Τουρκίας, ανέφερε από την άλλη ότι η εταιρεία που ιδρύθηκε για την ανάπτυξη του έργου , συνεχίζει τις δραστηριότητές της. Τουρκικές πηγές του Υπουργείου Ενέργειας και οι αξιωματούχοι της NGS στο Ακούγιου δήλωσαν επίσης ότι δεν είχαν λάβει καμία πληροφορία σχετικά με την παύση των εργασιών, ενώ οι προσπάθειες για την κατασκευή ενός λιμένα στο Ακούγιου για το εργοστάσιο συνεχίζονται όπως είχε προγραμματιστεί.
Η κρατική Rosatom δεν έχει ανακοινώσει  τη σύμβαση για την κατασκευή του έργου των 20 δισεκατομμυρίων και σύμφωνα με το Reuters, Τούρκοι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι η Άγκυρα έχει ήδη αξιολογήσει μια πιθανή εναλλακτική λύση για το έργο.
Θέλοντας να απεμπλακεί  από μια σχεδόν πλήρη εξάρτηση από την εισαγόμενη ενέργεια, η Τουρκία το 2013 ανέθεσε στη Rosatom  την κατασκευή τεσσάρων-1.200 μεγαβάτ (MW) αντιδραστήρων.
Υπάρχουν ρήτρες στη σύμβαση για το  Ακούγιου που προβλέπουν   μεγάλα ποσά των αποζημιώσεων σε περίπτωση μονομερούς καταγγελίας. “Γι ‘αυτό οι Ρώσοι δεν έχουν κάνει καμία κίνηση για το θέμα αυτό προς το παρόν”, ανέφερε ένας Τούρκος αξιωματούχος όπως λέγοντας.
Νωρίτερα την ίδια ημέρα, ο Τούρκος αναπληρωτής πρωθυπουργός Numan Kurtulmuş επέμεινε ότι η Τουρκία δεν είναι εξαρτημένη από τη Ρωσία για την κατασκευή του πρώτου πυρηνικού σταθμού της.
«Πρέπει να πω ξεκάθαρα ότι όπως ακριβώς εμείς δεν εξαρτώμαστε από μια πόρτα για το εμπόριο, η Τουρκία δεν είναι αιχμάλωτος της τεχνολογίας μιας χώρας όσον αφορά τα πυρηνικά εργοστάσια,” είπε ο Kurtulmuş στο Πρακτορείο Anadolu.
«Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν πολλές χώρες, πολλές εταιρείες που είναι έτοιμες να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της Τουρκίας”, πρόσθεσε.
Η Μόσχα και η Άγκυρα βρίσκονται στα μαχαίρια δεδομένου ότι η Τουρκία κατέρριψε ένα ρωσικό πολεμικό αεροπλάνο κατά μήκος των συνόρων Τουρκίας-Συρίας στις 24 Νοεμβρίου λέγοντας ότι παραβίασε τον εναέριο χώρο της, το πιο σοβαρό περιστατικό μεταξύ της Ρωσίας και ενός κράτους-μέλους του ΝΑΤΟ σε μισό αιώνα.
Η Μόσχα απάντησε με μια σειρά οικονομικών κυρώσεων, περιλαμβανομένης της ακύρωσης των ταξιδιών χωρίς βίζα. Κατηγόρησε την ηγεσία της Τουρκίας ότι είναι συνένοχη στο παράνομο εμπόριο πετρελαίου με το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε (ISIL).
Η Ρωσία ανακοίνωσε επίσης την περασμένη εβδομάδα ότι ανέστειλε τις προπαρασκευαστικές εργασίες για το έργο του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream.
Πίσω στο 2013, η Άγκυρα επέλεξε μια ιαπωνικό-γαλλική κοινοπραξία για την κατασκευή ενός δεύτερου πυρηνικού σταθμού εκτός από το εργοστάσιο στο Ακούγιου. Το δεύτερο έργο του πυρηνικού σταθμού αναμένεται να κοστίσει περίπου $ 22 δις.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης