Υποστηριξε το militaire
Militaire News

“Πόλεμος” Βίτσα με ΝΔ για την κατασκευή των hotspots

Η ΝΔ επιτέθηκε στην κυβέρνηση και ειδικά στο ΥΠΕΘΑ επειδή όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της χρησιμοποίησε τη διαδικασία της απ΄ ευθείας ανάθεσης για την δημιουργία πολλών υποδομών για την φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών.

Απάντηση ανελαβε να δώσει ο ΑΝΥΕΘΑ  Δημήτρης Βίτσας, ο οποίος κατηγόρησε τη κυβέρνηση ότι προσβάλει πρώτα απ΄ όλους τις ΕΔ.

Τι λέει ο Βίτσας:

Η ΝΔ με την ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα, 4 Απριλίου 2016, υπό τον τίτλο «Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να σταματήσει τη ‘’φάμπρικα’’ των απευθείας αναθέσεων», επιχειρεί, διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα και με όπλο το ψεύδος και τη συκοφαντία, να θολώσει το τοπίο και να χρεώσει στη σημερινή κυβέρνηση δικές της πρακτικές του παρελθόντος.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με όσα συκοφαντικά αναφέρει, θίγει όχι μόνο την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και την κυβέρνηση αλλά προσβάλλει και τα ίδια Γενικά Επιτελεία και τις Ένοπλες Δυνάμεις, που όλο αυτό το διάστημα, με αποτελεσματικότητα και συνέπεια, δίνουν τη μάχη της διαχείρισης του προσφυγικού, στο πλαίσιο της εθνικής προσπάθειας που καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση, ανταποκρινόμενη στις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας.

Το ΥΠΕΘΑ έχει διαθέσει για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης ανενεργά στρατόπεδα και μέσα σε ενάμισι μήνα δημιουργήσαμε 30 χιλιάδες θέσεις φιλοξενίας, ενώ μέσω των Ενόπλων Δυνάμεων σιτίζονται καθημερινά 38 χιλιάδες άνθρωποι.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση η ΝΔ και τα επιτελεία της, αντί να επεξεργάζονται προτάσεις αλλά και να ελέγχουν την κυβέρνηση στη βάση πραγματικών γεγονότων, όπως υπαγορεύει ο θεσμικός τους ρόλος, απεργάζονται σχέδια δυσφήμισης της κυβέρνησης με πρακτικές και τακτικές που υπαγορεύονται από το γνωστό δόγμα «πες, πες, κάτι θα μείνει».

Θέλουμε να τους πληροφορήσουμε ότι κατατέθηκαν την Παρασκευή στη Βουλή, και μάλιστα χωρίς να το ζητήσει κανείς,  όλοι οι φάκελοι των διαγωνισμών για τη σίτιση και μπορούν να τους ελέγξουν. Πριν λοιπόν πουν αυτά που θέλουν, θα ήταν καλό να διάβαζαν και λίγο, ώστε να μην εκτίθενται τόσο κραυγαλέα με τις συκοφαντίες που κατασκευάζουν. Επίσης, είναι γνωστός ο διαγωνισμός για την προμήθεια οικίσκων από το Υπουργείο Μεταφορών Υποδομών και Δικτύων.

Όσο δε για το Κέντρο Φιλοξενίας στη Χίο, ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, με σημερινή επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής δίνει την προσήκουσα απάντηση, αναφέροντας ανάμεσα στα άλλα:

«Σε ότι αφορά την νομιμότητα των διαγωνισμών αναφέρω ότι διεξήχθη λεπτομερής προσυμβατικός έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Αποδεικνύεται επίσης ο άψογος και αδιάβλητος χαρακτήρας της διαδικασίας, με ανταγωνιστικές προσφορές  και κόστος χαμηλότερο του προϋπολογισθέντος. Στο έργο της Χίου, μάλιστα, το ποσοστό έκπτωσης του πρώτου μειοδότη ήταν διπλάσιο του δεύτερου (30,5 %). Επιπλέον στο ίδιο Κέντρο Υποδοχής έγινε και δεύτερο έργο, με όγκο πρόσθετων εργασιών που απαιτήθηκαν εκ των υστέρων, χωρίς ουσιαστικά να υπερβούμε το προϋπολογισμένο κόστος του πρώτου!»

Μας κάνει, λοιπόν, εντύπωση το γεγονός, πως η ΝΔ και το ΠΟΤΑΜΙ, βγάζουν σχεδόν ίδιες ανακοινώσεις και δεν προχωράνε στις αρμόζουσες κοινοβουλευτικές διαδικασίες, καταθέτοντας στη Βουλή Ερωτήσεις ή Επίκαιρες Ερωτήσεις, ώστε να λάβουν τις απαντήσεις που ζητάνε. Αν, βέβαια, τους ενδιαφέρουν οι απαντήσεις, γιατί όπως δείχνουν με την πρακτική τους, το μόνο που επιδιώκουν είναι η λάσπη κατά της κυβέρνησης.

Αποφεύγουν τη διαδικασία του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, γιατί εκεί καθίσταται φανερό, ότι άλλοι δουλεύουν για τη διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος και άλλοι προσπαθούν να «δουλεύουν» την κοινωνία με ανακοινώσεις.

Η ΝΔ μην ψάχνει για συμψηφισμούς με τα αμαρτήματα του παρελθόντος της, δεν θα τους βρει. Θα ήταν πιο φρόνιμο να απαντήσει στις καταγγελίες, που ο ίδιος ο πρωθυπουργός έκανε από το βήμα της Βουλής για το σκάνδαλο της SIEMENS, τις λίστες Λαγκάρντ και Μπόργιανς, τις παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη και άλλα .

Ας μείνουν στην ταραχή τους. Εμείς απλά λέμε στη ΝΔ:  «Ὁράς ότι παίζεις εν ου παικτοίς πράγμασι;».

Η ανακοίνωση της ΝΔ

«Η Κυβέρνηση αρνείται πεισματικά και δεν απαντά στις σοβαρές καταγγελίες Κομμάτων της αντιπολίτευσης, αλλά και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, για το κύμα των αδιαφανών απευθείας αναθέσεων, που υλοποιούνται κυρίως από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας τόσο για μισθώσεις ιδιωτικών εγκαταστάσεων, εκτάσεων και αγρών, όσο και για υπηρεσίες εστίασης, σίτισης και καθαριότητας.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της κατασκευής του κέντρου φιλοξενίας (Hot Spot) στη Χίο, το οποίο κόστισε τελικά 1.277.000 ευρώ, τη στιγμή που, μεταξύ άλλων, η έκταση παραχωρήθηκε από το Δήμο, ο εξοπλισμός και οι υποδομές στέγασης διατέθηκαν από ελληνική επιχείρηση, ενώ προβλέφθηκε, σύμφωνα με τις καταγγελίες, και συμπληρωματική δαπάνη ύψους 423.183 ευρώ, που εγκρίθηκε 20 μέρες μετά το τέλος των έργων. Και όλα αυτά σε διαγωνισμό της μίας και μόνο ημέρας. 

Η Νέα Δημοκρατία έχει ήδη στηλιτεύσει τον παραγκωνισμό της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων και την πρόσφατα ψηφισθείσα τροπολογία που παρέχει τη δυνατότητα στην Κυβέρνηση να αναθέτει, κατά παρέκκλιση της ισχύουσας νομοθεσίας, απευθείας σε επιχειρήσεις, έργα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που  αφορούν το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα και η οποία, αποδεικνύεται, δυστυχώς, ως το όχημα για πολλές “γκρίζες” αναθέσεις. 

Καλούμε την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις και να βάλει επιτέλους ένα τέλος στη νέα “φάμπρικα” των απευθείας αναθέσεων, που προωθούν μέλη της Κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ».

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης