Υποστηριξε το militaire
Militaire News

ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ: Οι ΕΔ στην πρώτη γραμμή της μάχης! Ποιο σχέδιο τίθεται σε εφαρμογή

ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ: Οι ΕΔ στην πρώτη γραμμή της μάχης! Ποιο σχέδιο τίθεται σε εφαρμογή

Το σχέδιο που από καιρό έχει εισηγηθεί ο Α/ΓΕΕΘΑ στον ΥΕΘΑ Πάνο Καμμένο για ενεργό εμπλοκή των ΕΔ στο θέμα του προσφυγικού ενέκρινε το Μέγαρο Μαξίμου.

Το σχέδιο προβλέπει την ενεργότερη συνδρομή του ΥΠΕΘΑ,που θα είναι  σε διαρκή συνεργασία και συντονισμό με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Αυτό  αποφασίστηκε σε διυπουργική σύσκεψη για το προσφυγικό, η οποία έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, στη σύσκεψη αποφασίστηκε η επιτάχυνση των έργων για την έγκαιρη αποπεράτωση των κέντρων υποδοχής προσφύγων και μεταναστών (hotspots) στα πέντε νησιά (Σάμο, Λέσβο, Χίο, Κω και Λέρο) καθώς και των δύο κέντρων μετεγκατάστασης (relocation) στην ενδοχώρα.

Συγκεκριμένα αποφασίστηκε ότι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας αναλαμβάνει:

  • να ορίσει άμεσα προσωρινούς συντονιστές στα πέντε κέντρα υποδοχής στα νησιά
  • να επιβλέψει και να συνδράμει με κάθε διαθέσιμο μέσο στην ολοκλήρωση των έργων κατασκευής ώστε τα hotspots να είναι έτοιμα προς λειτουργία εντός των επόμενων δύο εβδομάδων.
  • τη στελέχωση και λειτουργία κινητών μαγειρείων στα πέντε νησιά προκειμένου να εξυπηρετούνται οι πρόσφυγες.
  • να παραχωρήσει τα στρατόπεδα Σίνδου και Σχιστού, άμεσης χωρητικότητας 500 ατόμων, με δυνατότητες φιλοξενίας επιπλέον 4.000 ατόμων το καθένα, για τη δημιουργία κέντρων μετεγκατάστασης (Relocation Camp). Παράλληλα, αναλαμβάνει, την έγκαιρη παράδοσή τους καθώς και τη λειτουργία τους.

Παράλληλα, αποφασίστηκε ότι το  υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναλαμβάνει την ταχύτατη πλήρη στελέχωση με προσωπικό των πέντε κέντρων υποδοχής προκειμένου στα κέντρα να υπάρχει η δυνατότητα άμεσης ταυτοποίησης των προσφύγων.

Κατά τη σύσκεψη, εκφράστηκε η εκτίμηση ότι η Ελλάδα μέχρι την επόμενη Σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών θα έχει υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, ενώ εκφράστηκε η ελπίδα να επιδείξουν «το ίδιο αίσθημα ευθύνης μέχρι τότε τόσο οι υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. όσο και οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί».

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης