Υποστηριξε το militaire
Breaking News Άμυνα ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΤΟΥΡΚΙΑ
02/02/2016 | 08:22 (ενημερώθηκε 8 έτη πριν)
Militaire News

ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ: “Δύο άσπονδοι εχθροί Ελλάδα και Τουρκία κλειδιά για τη κρίση” γράφουν οι Γερμανοί

ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ:

Η γερμανική εφημερίδα Der Tagesspiegel φιλοξενεί  ρεπορτάζ με τίτλο «Υφέρπουσα κρίση» και υπότιτλο «Έλληνες και Τούρκοι οφείλουν να σταματήσουν τους διακινητές και κατά συνέπεια να μειώσουν τον αριθμό των προσφύγων. Γιατί εξαρτάται το μέλλον της ΕΕ ειδικά από αυτούς τους δύο άσπονδους εχθρούς;».

Το δημοσίευμα αναφέρεται στο ζήτημα της φύλαξης των ελληνοτουρκικών συνόρων λόγω της προσφυγικής κρίσης και το πώς οι ελληνοτουρκικές σχέσεις συμπλέκονται με αυτό. Όπως αναφέρεται, Ελλάδα και Τουρκία κατέχουν αποφασιστικό ρόλο στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης,ωστόσο οι σχέσεις αντιπαλότητας μεταξύ των δύο χωρών καθιστούν δύσκολη υπόθεση την ανεύρεση μιας λύσης στο χώρο της ανατολικής Μεσογείου όπου εκτυλίσσεται το ζήτημα των προσφύγων. 

Στη συνέχεια σημειώνεται ότι οι ευρωπαίοι εταίροι αναμένουν από την Ελλάδα ότι θα οργανώσει στα νησιά τους χώρους υποδοχής και καταγραφής των προσφύγων, τα λεγόμενα hotspots, και ότι θα εντείνει τις προσπάθειές της για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, υπό την απειλή ότι σε διαφορετική περίπτωση οι άλλες χώρες της βαλκανικής οδού θα εντείνουν τους συνοριακούς ελέγχους, εγκλωβίζοντας μεγάλο αριθμό προσφύγων στην Ελλάδα. Όπως παράλληλα διαπιστώνεται και από την οργάνωση Human Rights Watch, η ελληνική πλευρά αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες στην φροντίδα ενός τόσο μεγάλου αριθμού προσφύγων και μεταναστών, τόσο στα νησιά, όσο και στην ηπειρωτική χώρα. 

Στο δημοσίευμα παρατίθεται η τοποθέτηση του γενικού Δ/ντη της Καγκελαρίας, Peter Altmaier, σχετικά με τις προσδοκίες της Γερμανίας από Ελλάδα και Τουρκία, και αυτές αφορούν στην πάταξη της δράσης των διακινητών. Παρά ταύτα, οι έως τώρα ενέργειες της Τουρκίας δεν φαίνεται να οδηγούν σε αποτελέσματα και ένας λόγος κατά την άποψη του συντάκτη είναι και η ελλιπής συνεργασία μεταξύ Άγκυρας και Αθήνας.

Στη συνέχεια γίνεται αναφορά στην απαίτηση της ΕΕ για τη συνεργασία των δύο γειτονικών χωρών στην πραγματοποίηση κοινών θαλάσσιων περιπολιών, ωστόσο μια τέτοια επιλογή δεν είναι αρεστή σε καμία από τις δύο πλευρές λόγω της μακροχρόνιας διαμάχης σχετικά με επιμέρους ζητήματα που αφορούν την οριοθέτηση των μεταξύ τους θαλασσίων συνόρων. Στο σημείο αυτό και ως ενδεικτικά της αντιπαλότητας μεταξύ των γειτονικών κρατών, παρατίθεται αφενός η πρόσφατη αυστηρή το τοποθέτηση του Έλληνα ΠτΔ, κου Προκόπη Παυλόπουλου, σχετικά με την συνεργασία των τουρκικών λιμενικών αρχών και των διακινητών προσφύγων, και αφετέρου η δημοσίευση ενός video από τις τουρκικές αρχές σε μια προσπάθεια ενοχοποίησης των ελληνικών αρχών για τη βύθιση ενός σκάφους με επιβαίνοντες πρόσφυγες. 

Ακολουθεί μια σύντομη αναφορά στο χρονικό των ελληνοτουρκικών σχέσεων και στις ιστορικές αιτίες της μεταξύ τους έντασης, αλλά και στην προσπάθεια που έχει καταβληθεί από το 1999 (με αφορμή τα γεγονότα του μεγάλου σεισμού στην Τουρκία και την βοήθεια της ελληνικής πλευράς) για να επέλθει βελτίωση του κλίματος. 

Κατόπιν σημειώνεται ότι και η Ελλάδα όπως τα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ θεωρεί το ρόλο της Τουρκίας κλειδί για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και σε αυτό οφείλεται και η επίσκεψη Τσίπρα στην Άγκυρα τον προηγούμενο Νοέμβριο. Παράλληλα, ο Έλληνας Π/θ επιχειρεί να ενδυναμώσει τους δεσμούς της χώρας και με την Κύπρο και το Ισραήλ σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της διπλωματικής επιρροής της Ελλάδας στην περιοχή. 

Στην καταληκτική ενότητα του δημοσιεύματος γίνεται αναφορά στην ενίσχυση του ρόλου της Frontex και στην άσκηση πιέσεων από πλευράς Βρυξελλών ως παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών προς την κατεύθυνση της συνεργασίας. Πέραν όμως των κοινών περιπολιών στο Αιγαίο, κλείνει το δημοσίευμα, είναι απαραίτητη και η τήρηση των προβλέψεων της διμερούς συμφωνίας για την επαναπροώθηση όσων δεν έχουν δικαίωμα ασύλου, κάτι που στην πράξη όπως αποδεικνύεται από τους αριθμούς, δεν εφαρμόζεται πλήρως και με συνέπεια.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης