Υποστηριξε το militaire
Militaire News

ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ: Έτσι εμπλέκονται οι Ένοπλες Δυνάμεις στην αντιμετώπισή του- Όλο το σχέδιο

ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ: Έτσι εμπλέκονται οι Ένοπλες Δυνάμεις στην αντιμετώπισή του- Όλο το σχέδιο

Η εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων στην αντιμετώπιση του προσφυγικού περιγράφεται στο πρώτο πληροφοριακό δελτίο που έδωσε στη δημοσιότητα το ΓΕΕΘΑ. Πρόκειται ίσως για την μεγαλύτερη κινητοποίηση των ΕΔ τα τελευταία χρόνια. Επί της ουσίας το στράτευμα έχει αναλάβει εξ΄ ολοκλήρου να δώσει λύσεις στην υποδοχή και καταγραφή των μεταναστών και των προσφύγων.

Το μεγάλο ερώτημα που προκύπτει είναι αν οι υπόλοιπες εμπλεκόμενες υπηρεσίες του κρατικού μηχανισμού θα συνεργαστούν επαρκώς με τους στρατιωτικούς διοικητές των νησιών που έχουν αναλάβει την διοίκηση ή αν θα έχουμε τα γνωστά προβλήματα “επικοινωνίας” που έχουν παρατηρηθεί σε άλλες περιπτώσεις.

Χρόνος για “παρεξηγήσεις” και “μπαϊράκια” δεν υπάρχει αφού μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου όλα πρέπει να είναι έτοιμα.

Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ:

Από την Τετάρτη και μετά από σχετική απόφαση της Πολιτικής Ηγεσίας ΥΠΕΘΑ συγκροτήθηκε και λειτουργεί το Κεντρικό Συντονιστικό Όργανο Διαχείρισης Μετανάστευσης (ΚΕ.Σ.Ο.Δ.ΜΕ), με έδρα κατάλληλο χώρο εντός του ΓΕΣ, με αποστολή την παρακολούθηση και συντονισμό των δράσεων για την αντιμετώπιση των θεμάτων που προκύπτουν από τις προσφυγικές-μεταναστευτικές ροές.

Η δομή του ΚΕ.Σ.Ο.Δ.ΜΕ είναι ως ακολούθως:

-Ένας Συντονιστής (Ανώτερος Αξιωματικός)

-Ένας Βοηθός Συντονιστού (Ανώτερος Αξιωματικός)

-Νομικός Σύμβουλος (Ανώτερος Αξιωματικός)

-Τμηματάρχης Θαλασσίων-Χερσαίων Μεταφορών (Ανώτερος Αξιωματικός)

-Τμηματάρχης Εφοδιασμού-Σίτισης (Ανώτερος Αξιωματικός)

-Τμηματάρχης Υποδομών (Ανώτερος Αξιωματικός)

-Τμηματάρχης Υγειονομικού (Ανώτερος Αξιωματικός (ΥΙ))

-Τμηματάρχης Συνδέσμων ΕΕ-ΟΗΕ-ΜΚΟ

-Τμηματάρχης Συνδέσμων ΕΛ.ΑΣ-ΛΣ/ΕΛ.ΑΚΤ (Αξιωματικοί με μέριμνα ΕΛ.ΑΣ και ΛΣ/ΕΛ.ΑΚΤ, αντίστοιχα)

-Γραμματεία ΚΕ.Σ.Ο.Δ.ΜΕ

Παράλληλα συγκροτήθηκαν και λειτουργούν από τις 3 Φεβρουαρίου 2016 τα Τοπικά Συντονιστικά Κέντρα Διαχείρισης Μετανάστευσης (ΤΟ.Σ.ΚΕ.Δ.ΜΕ), υπό το ΚΕ.Σ.Ο.Δ.ΜΕ,  τα οποία στελεχώθηκαν με μέριμνα ΓΕΣ από προσωπικό της τοπικής ΑΔΤΕ καθώς και της ΕΛΑΣ, στην περιοχή των Κέντρων Καταγραφής Προσφύγων/Μεταναστών (Hot Spot) (στα νησιά Λέσβος, Χίος, Σάμος, Λέρος, Κως).

Η δομή των ΤΟΣΚΕΔΜΕ είναι ως ακολούθως:

-Επικεφαλής Συντονιστής (Ανώτερος Αξιωματικός ΑΔΤΕ)

-Βοηθός Συντονιστού (Αξιωματικός ΕΛ.ΑΣ ή ΛΣ/ΕΛ.ΑΚΤ)

-Τμήμα Μεταφορών 

-Τμήμα Καταγραφής-Ταυτοποίησης

-Τμήμα Σίτισης    

-Γραφείο Συνδέσμων Περιφέρειας-ΟΤΑ-Σ. Ασφαλείας    

-Γραφείο Συνδέσμων ΕΕ-ΟΗΕ

-Γραφείο Συνδέσμων ΜΚΟ    

-Τμήμα Υγειονομικό

         

Η συνδρομή των ΕΔ συνίσταται στην δημιουργία, αποπεράτωση και λειτουργία των κέντρων προσωρινής διαμονής (Hot Spot) και μετεγκατάστασης προσφύγων (Relocation Camps), καθώς και στο συντονισμό των ενεργειών όλων των εμπλεκομένων φορέων, λαμβανομένου υπόψη ότι όσες εξ΄ αυτών είναι σε εξέλιξη θα συνεχιστούν με την συνδρομή και συντονισμό των ΕΔ. Επισημαίνεται ότι δεν θα υπάρχει παρέμβαση των ΕΔ στο κύριο έργο των λοιπών εμπλεκομένων φορέων (πχ. στο έργο ταυτοποίησης και ασφάλειας που εμπίπτει στην αρμοδιότητα της ΕΛ.ΑΣ ή στο θαλάσσιο έργο του ΛΣ/ΕΛ.ΑΚΤ).

Επιθυμητή τελική κατάσταση είναι στις 15 Φεβρουαρίου 2016 να είναι λειτουργικό το σύνολο των Hot Spots και των Relocation Camps. Η λειτουργία των εν λόγω κέντρων θα επιδιωχθεί να βασισθεί στη λογική μέχρι 24 ώρες παραμονή στα Hot Spots και μέχρι 72 ώρες παραμονή στα Relocation Camps.

Επίσης ευρίσκεται σε εξέλιξη η σύσταση Αυτόνομης Διαχειριστικής Αρχής εντός του ΥΠΕΘΑ για την αντιμετώπιση των σχετικών δαπανών.

Militaire.gr

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης