Υποστηριξε το militaire
Breaking News ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΤΟΥΡΚΙΑ
22/01/2016 | 08:21 (ενημερώθηκε 8 έτη πριν)
Militaire News

ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ-ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ: Κι άλλη τραγωδία στο Αιγαίο! 6 παιδιά νεκρά και αγνοούμενοι στο Αγαθονήσι

ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ-ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ: Κι άλλη τραγωδία στο Αιγαίο! 6 παιδιά νεκρά και αγνοούμενοι στο Αγαθονήσι

Μια ακόμη τραγωδία με πρόσφυγες. Στο Αγαθονήσι επτά έχουν πνιγεί και πολλοί αγνοούνται. Τίποτα δεν έχει αλλάξει στο Αιγαίο σ΄ ότι έχει να κάνει με τις προσφυγικές ροές που παραμένουν μεγάλες παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες.

Έξι παιδιά και μία γυναίκα ανασύρθηκαν νεκροί, όταν το ξύλινο σκάφος στο οποίο επέβαιναν περίπου 48 άτομα, προσέκρουσε τα μεσάνυχτα στα βράχια στα ανατολικά των ακτών του Φαρμοκονησίου και βυθίστηκε.

Όπως σημειώνει ο Στρατής Μπαλάσκας σε ρεπορτάζ του ΑΠΕ “παγωμένοι φτάνουν στις ακτές της Λέσβου τα τελευταία 24ωρα εκατοντάδες μετανάστες και πρόσφυγες. Τα κυκλώματα των παράνομων μεταφορέων στην απέναντι ακτή στέλνουν μέσα στην κοσμοχαλασιά εκατοντάδες ανθρώπους πολλές φορές στο θάνατο.
Όπως για παράδειγμα την Τετάρτη που δυο άνθρωποι, ένα αγοράκι τριών ετών και μια γυναίκα 45 ετών πέθαναν από υποθερμία! Την ώρα της χιονόπτωσης με όλο το νησί χιονισμένο και τους κεντρικούς δρόμους να κλείνουν από τα χιόνια, στις ακτές αποβιβάστηκαν περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι. Εκατοντάδες παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένοι που περιθάλπηκαν από εθελοντές, εργαζόμενους μη κυβερνητικών οργανώσεων και στελέχη του Λιμενικού Σώματος και στη συνέχεια προωθήθηκαν στο Κέντρο Καταγραφής και Πιστοποίησης στη Μόρια.
Όσα περιστατικά κρίθηκαν πιο σοβαρά μεταφέρθηκαν στις δομές υγείας του νησιού. Στην πλειονότητά τους ήταν μικρά παιδιά και γυναίκες. «Τα περιστατικά που μεταφέρθηκαν στο ΠΕΔΥ ευτυχώς δεν ήταν πολλά και ήταν απλά κρυολογήματα. Δώσαμε στεγνά ρούχα και τις πρώτες βοήθειες και οι άνθρωποι συνήλθαν αμέσως», είπε στο ραδιοφωνικό σταθμό Αιγαίου της ΕΡΤ ο Μιχάλης Χατζηγιάννης, προϊστάμενος στο ΠΕΔΥ Μυτιλήνης.
Εδώ ας σημειωθεί ότι, όπως αναφέρουν οι πρόσφυγες, οι μεταφορείς στην προσπάθειά τους να προσελκύσουν «πελάτες» μέσα στην κακοκαιρία έχουν ρίξει την τιμή στα 500 ευρώ το άτομο. Κάπως έτσι και μαζεύουν κόσμο για τις γνωστές πια σε όλο τον κόσμο βάρκες προς το θάνατο που, σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα από διάφορες πλευρές, το τουρκικό κράτος αρνείται να ελέγξει.
Όπως υποστηρίζουν στελέχη της αστυνομίας, «εκτός από τους Τούρκους μεταφορείς, είναι και ο φόβος για το κλείσιμο των συνόρων της Ευρώπης ακόμα και για τους πρόσφυγες αυτό που σπρώχνει χιλιάδες ανθρώπους να διακινδυνεύσουν τη ζωή τους και τη ζωή των παιδιών τους για να περάσουν τη θάλασσας σε συνθήκες με θερμοκρασίες κάτω από τους μηδέν βαθμούς Κελσίου».
Να σημειωθεί πως ο την Τετέρτη καταγράφηκε ο μεγαλύτερος αριθμός αφίξεων προσφύγων και μεταναστών από την αρχή της χρονιάς σε μια μέρα. Ενώ εκατοντάδες άνθρωποι, ίσως και περισσότεροι, φτάνουν σήμερα στις ακτές. Ο ακριβής αριθμός τους δεν είναι γνωστός. Εκατοντάδες από αυτούς διασώθηκαν μέσα στη θάλασσα από σκάφη του Λιμενικού Σώματος και της Frontex στα οποία, να σημειώσουμε, επιβαίνει πάντα ως σύνδεσμός Έλληνας αξιωματικός.
Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται η προσπάθεια των αρμοδίων αρχών για τη φιλοξενία μεταναστών και προσφύγων, τόσο πριν όσο και μετά την καταγραφή τους. Οι μέχρι πρότινος κλειστές πτέρυγες στο Κέντρο της Μόριας άνοιξαν πριν από μερικές μέρες, αφού πρώτα εξοπλίστηκαν με θερμαντικά σώματα και τα απαραίτητα έπιπλα. Πάνω από 800 πρόσφυγες βρήκαν καταφύγιο εκεί, ενώ σε οικίσκους που έχουν στηθεί έμειναν άλλα 1.200 άτομα. Με σόμπες υγραερίου εφοδιάστηκαν και οι οικίσκοι στον καταυλισμό στον Καρά Τεπέ, όπου χθες φιλοξενήθηκαν πάνω από 150 πρόσφυγες.
«Πλέον όσοι έρχονται στο Κέντρο Καταγραφής στη Μόρια μπαίνουν αμέσως σε χώρους, όπου μπορούν να προστατευθούν από το κρύο και τη βροχή. Τους δίνονται τα αναγκαία και μετά καταγράφονται ανά ομάδες και τηρώντας προτεραιότητα, ώστε να μην περιμένει κανείς στην ουρά εκτεθειμένος στις καιρικές συνθήκες. Στόχος μας είναι να γίνεται η καταγραφή χωρίς κανένας να περιμένει μέσα στο κρύο και στη βροχή και να γίνεται η διαδικασία όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.
Ο αριθμός των μεταναστών αυτή τη στιγμή πάνω στο νησί είναι απόλυτα διαχειρίσιμος και έχουμε ακόμα δυνατότητες να προσφέρουμε ανθρώπινες συνθήκες παραμονής σε ακόμα μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων. Μόλις ομαλοποιηθεί η κατάσταση με τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες πιστεύω ότι η κατάσταση θα είναι αρκετά καλύτερη», δήλωσε η Συντονίστρια του Κέντρου Πιστοποίησης και Καταγραφής στη Μόρια, Ανθή Καραγγελή.

Ομπάμα-Μέρκελ περί συνεργασίας στο προσφυγικό

Τηλεφωνική συνομιλία για την προσφυγική κρίση στην Ευρώπη είχαν χθες ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ.
Όπως ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωσή του, ο κ. Ομπάμα είπε στην κ. Μέρκελ ότι προγραμματίζει σύνοδο κορυφής ηγετών στην Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών τον Σεπτέμβριο για να εξασφαλίσει νέες δεσμεύσεις που θα βοηθήσουν να αντιμετωπιστεί η προσφυγική κρίση.

«Οι δύο ηγέτες δεσμεύτηκαν να συνεργαστούν τους επόμενους μήνες για να βοηθήσουν ώστε να προστατεύσουν και να εφοδιάσουν (με τα αναγκαία) τα εκατομμύρια των ανθρωπων των οποίων οι ζωές έχουν ανατραπεί από τον πόλεμο» σημείωνε η ανακοίνωση.
Σύμφωνα με δήλωση του Γερμανού εκπρόσωπου Τύπου Στέφεν Ζάιμπερντ, ο Ομπάμα υποσχέθηκε να υποστηρίξει τις προσπάθειες να μειωθεί η κρίση στη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη «με ουσιαστικό τρόπο».
Ο εκπρόσωπος είπε ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν επίσης ότι η λύση για την κρίση της Συρίας και της Ουκρανίας πρέπει να είναι μόνο πολιτική.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης