Υποστηριξε το militaire
Breaking News Άμυνα ΤΟΥΡΚΙΑ
02/02/2016 | 10:57 (ενημερώθηκε 8 έτη πριν)
Militaire News

Προκαλούν ξανά οι Τούρκοι με άσκηση σε Καστελόριζο και Ρόδο

Προκαλούν ξανά οι Τούρκοι με άσκηση σε Καστελόριζο και Ρόδο

ΦΩΤΟ: ΝΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

Προκαλεί εκ νέου η Τουρκία με έκδοση παράνομης NOTAM και NAVTEX για άσκηση έρευνας διάσωσης στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κατελόριζου και Ρόδου.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Γιώργο Πετράκη στο mignatiou.com  “αιφνιδιαστικά χθες και ενώ στην Αθήνα βρίσκονταν σε εξέλιξη η συνάντηση των δυο επιτροπών από την Ελλάδα και την Τουρκία που συζητούν το προσφυγικό (καθ’ υπόδειξη των Γερμανών και των Βρυξελλών) οι τουρκικές αρχές ανακοίνωναν με την NAVTEX 095/16 ότι θα πραγματοποιήσουν αύριο άσκηση Έρευνας και Διάσωσης (SAR) σε μια μεγάλη περιοχή μεταξύ της Ρόδου και του Καστελόριζου. Περιοχή η οποία καθώς εκτείνεται εντος του FIR Αθηνών περιλαμβάνεται στην Ελληνική Ζώνη Ευθύνης Έρευνας και Διάσωσης.

Η Τουρκία αμφισβητεί συστηματικά αυτή την ζώνη διεκδικώντας την επέκταση των τουρκικών αρμοδιοτήτων όχι μόνο μέχρι το μέσο του Αιγαίου αλλά και σχεδόν σε όλη την περιοχή μεταξύ της Ρόδου και της Κύπρου, με τρόπο που να αποκόπτεται φυσικά και η Ρόδος και το Καστελόριζο και να διασπάται η ενότητα του χώρου ευθύνης SAR της Ελλάδας με εκείνου της Κύπρου.

Η τουρκική αυτή προσπάθεια εμπεριέχει σαφές μήνυμα και για τα θέματα της υφαλοκρηπίδας, καθώς δίνεται η εντύπωση ότι μεταξύ της Ρόδου και του Καστελόριζου άλλα και νοτίως του Καστελόριζου, η άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων ανήκει στην Τουρκία.

Δεν είναι τυχαίο ότι στην ίδια περιοχή η Τουρκία με την ΝΟΤΑΜ Α455/16 δέσμευσε περιοχή για ασκήσεις από τις 3-5 Φεβρουαρίου με την Αθήνα να απορρίπτει την ΝΟΤΑΜ αυτή επισημαίνοντας ότι καθώς η περιοχή βρίσκεται εντος του FIR Αθηνών, μόνη αρμόδια αρχή για την δέσμευση της περιοχής είναι η ελληνική ΥΠΑ.

Ειχε προηγηθεί στις 27 Ιανουαρίου μια ακόμη προκλητική αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας από την Τουρκία.

Με αφορμή το SOS που είχε εκπέμψει στις 27 Ιανουαρίου βάρκα με πρόσφυγες το Συντονιστικό Κέντρο του Πειραιά ανέλαβε την επιχείρηση Έρευνας και Διάσωσης με την ΝΟΤΑΜ Α173/16 στις βόρειες ακτές της Κω σε πολύ μικρή απόσταση από την ακτή.

Αμέσως μετα η Τουρκία με την ΝΟΤΑΜ A0384/16 αμφισβήτησε το δικαίωμα αυτό υποστηρίζοντας ότι ακόμη και στο συγκεκριμένο σημείο το οποίο ηταν μερικές εκατοντάδες μέτρα από την ακτή της Κω, αρμόδιες για την Έρευνα και Διάσωση είναι οι τουρκικές αρχές.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης