Υποστηριξε το militaire
Πολιτική
27/11/2017 | 23:06
Militaire News

Ποιος είναι ο Έλληνας που ήθελε να αγοράσει φθηνότερα τα πυρομαχικά η Σαουδική Αραβία;

Ποιος είναι ο Έλληνας που ήθελε να αγοράσει φθηνότερα τα πυρομαχικά η Σαουδική Αραβία;

Την βόμβα στη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή πολλοί την ανέμεναν από την αντιπολίτευση. Τελικά μας προέκυψε από την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος έκανε λόγο για έτερο Έλληνα που εμπλέκεται στην υπόθεση, ο οποίος ήθελε να αγοράσει η Σαουδική Αραβία φθηνότερα τα πυρομαχικά από τα 66 εκατομμύρια δολάρια που είχαν συμφωνηθεί. Πρόκειται για τον κ.Τζ.Σφακιανάκη.

Να δούμε κατ΄ αρχήν ποιος είναι ο κ.Τζ.Σφακιανάκης. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο πλούσιο βιογραφικό του:

είναι διευθυντής οικονομικών ερευνών στο Κέντρο Έρευνας του Κόλπου στο Ριάντ. Προηγουμένως, ήταν διευθυντής Μέσης Ανατολής του ομίλου Ashmore στο Ριάντ. Άλλες πρώην θέσεις του: επικεφαλής επενδυτικής στρατηγική στη MASIC, μια οικογενειακή επιχείρηση επενδύσεων. Κύριος οικονομικός σύμβουλος στο Υπουργείο Οικονομικών της Σαουδικής Αραβίας · γενικός διευθυντής και επικεφαλής οικονομολόγος για την περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής για την Credit Agricole CIB. Οικονομολόγος της Saudi British Bank (SABB / HSBC)  και επικεφαλής του χρηματοπιστωτικού ομίλου Samba. Έχει επίσης διατελέσει σύμβουλος στο Υπουργείο Οικονομίας και Χωροταξίας στη Σαουδική Αραβία και ως οικονομολόγος στα Ηνωμένα Έθνη (UNDP) και στην Παγκόσμια Τράπεζα. Είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος στα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.

Τι ακριβώςε είπε για τον κ.Τζ.Σφακιανάκη ο Τσίπρας:

“…τέσσερις μέρες μετά την ημέρα εκείνη, την 17η Νοεμβρίου 2016, όπου επικύρωσε το πιστοποιητικό που μας έλεγε ότι ήταν ο αυθεντικός εκπρόσωπος της Σαουδικής Αραβίας στην Ελλάδα,(σ.σ ο Β.Παπαδόπουλος), έστειλε ένα τηλεγράφημα στον Υπουργό Εξωτερικών, στο οποίο μεταξύ άλλων λέγει: Ξέρετε, υπάρχει μια αξιόπιστη πηγή -προσέξτε «αξιόπιστη πηγή»- που βρίσκεται στο στενό περιβάλλον του Σαουδάραβα Υπουργού, η οποία μου ζήτησε να συναντηθούμε.

Η πηγή αυτή λέγει, με λίγα λόγια, ότι επειδή στη διαδικασία, που έχει ξεκινήσει και την έχει επικυρώσει, εμπλέκεται μια ελληνική εταιρεία, θα έπρεπε να έρθει απευθείας ο ίδιος στην Ελλάδα, προκειμένου να έχει συνεργασία, για να πάρει η σαουδαραβική πλευρά σε χαμηλότερο τίμημα την αγορά του υλικού.

Και καταλήγει ως εξής: «Εφ’όσον η ελληνική πλευρά, κατ’ αρχήν, συμφωνεί, ο σύνδεσμος αυτός του Υπουργού Άμυνας προτίθεται άμεσα να μεταβεί στην Αθήνα για κατ’ ιδίαν διαβούλευση, διευθέτηση και πληρωμή». Μάλιστα, κανένα θέμα.

Κινήθηκε η διαδικασία, όχι διά της πηγής και διά του ανθρώπου αυτού, ο οποίος εμφανίστηκε στον Πρέσβη ως ενδιάμεσος -προσέξτε-, αλλά κινήθηκε με την κανονική διαδικασία, όπως είχε ξεκινήσει, εφ’ όσον η πλευρά του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας είχε κάθε διαβεβαίωση και έγκριση ότι είναι ο επίσημος.

Και εγώ λέω, σωστά, διότι, αν δεν το έκανε αυτό ο Καμμένος, εσείς θα έπρεπε να έχετε έρθει να του πείτε: Τι κάνεις; Έχεις κάποιον που σου λέει ότι θα αγοράσει ακριβότερα κι επειδή ακούς σε ένα τηλεγράφημα ότι κάποιος άλλος, ενδιάμεσος, θέλει να αγοράσει φθηνότερα, θα του δώσεις φθηνότερα;.

Όταν, λοιπόν, ξέσπασε όλος αυτός ο θόρυβος -όλως παραδόξως, επαναλαμβάνω, το τελευταίο δεκαπενθήμερο, γιατί αυτά έχουν γίνει πολύ καιρό πριν- ο Υπουργός Εξωτερικών ζήτησε από τον Πρέσβη μας στο Ριάντ μια εξήγηση: Χρυσέ μου άνθρωπε, γιατί εσύ θεωρείς ότι αυτός δεν είναι ο αυθεντικός εκπρόσωπος της σαουδαραβικής πλευράς, αλλά κάποιος άλλος είναι, ενδεχομένως η πηγή η συγκεκριμένη, ο ενδιάμεσος που μας ζήτησες να έρθει και πού έχεις μάθει για όλα αυτά;

Η απάντησή του τότε στον Υπουργό Εξωτερικών ήταν προφορική. Είπε: Τα έχω μάθει, διότι αυτή η πηγή βρίσκεται πολύ κοντά εκεί που παίρνονται οι αποφάσεις. Ήταν παρών στο Υπουργικό Συμβούλιο και άκουσε τη συζήτηση.

Κι επειδή ο Υπουργός Εξωτερικών είναι παλιά καραβάνα, φώναξε τον Πρέσβη της Σαουδικής Αραβίας στην Ελλάδα και τον ρώτησε: Υπάρχει περίπτωση κάποιος τρίτος να παρίσταται στις συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου; Απάντησε: Βεβαίως, όχι.

Τότε ζήτησε από τον Πρέσβη μας στο Ριάντ να κατονομάσει σε νέο τηλεγράφημα ειδικού χειρισμού ποια είναι αυτή η πηγή, ποιος είναι αυτός ο ενδιάμεσος.

Τότε, λοιπόν, ο Πρέσβης μας στο Ριάντ, που είναι η βασική σας επιχειρηματολογία, λέει μεταξύ άλλων το εξής:

«Αρχική πληροφορία τον Νοέμβριο του 2016 περί ενδιαφέροντος σαουδαραβικής πλευράς για την αγορά του εν λόγω υλικού, καθώς και ενημέρωση περί διαμειφθέντων σε πρόσφατο Υπουργικό Συμβούλιο μού περιήλθαν από το ίδιο πρόσωπο».

Και θα φαντάζεστε όλοι σας, βεβαίως, ότι θα είναι κάποιος Σαουδάραβας, κάποιος κοντά στο παλάτι, κάποιος αυλικός, κάποιος πρίγκιπας, κάποιο πριγκιπόπουλο.

Είναι, όμως, Έλληνας, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Και το όνομα αυτού: John Σφακιανάκης από το Ηράκλειο Κρήτης!”

Ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος στη δευτερολογία του αναφερόμενος στο θέμα είπε  ότι κάποιος «περί την κυβέρνηση της Σ. Αραβίας» άρχισε να διαπραγματεύεται, λέγοντας ότι θα εξασφαλίσει χαμηλότερη τιμή αγοράς και προτείνοντας τον εαυτό του για εκπρόσωπο της Σ. Αραβίας, προτείνοντας ταυτόχρονα στη σαουδαραβική κυβέρνηση να μην πληρώσει”.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης