Υποστηριξε το militaire
Breaking News Διεθνή
22/06/2017 | 00:33 (ενημερώθηκε 7 έτη πριν)
Militaire News

Ποιος γκρέμισε το ιστορικό τέμενος της Μοσούλης; ΗΠΑ και τζιχαντιστές αλληλοκατηγορούνται

Ποιος γκρέμισε το ιστορικό τέμενος της Μοσούλης; ΗΠΑ και τζιχαντιστές αλληλοκατηγορούνται

Ο διεθνής συνασπισμός υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής ο οποίος δρα στο έδαφος του Ιράκ και της Συρίας εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος διέψευσε ότι διεξήγαγε αεροπορικά πλήγματα στην περιοχή όπου βρισκόταν ένα ιστορικό τέμενος στην παλιά πόλη της Μοσούλης.

Το ΙΚ κατηγόρησε νωρίτερα την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ ότι προχώρησε σε πλήγματα από αέρος στην περιοχή τα οποία είχαν αποτέλεσμα να καταστραφεί ο μεσαιωνικός χώρος λατρείας και ο διάσημος μιναρές αλ Χάντμπα στην πόλη του βόρειου Ιράκ.

«Δεν διεξαγάγαμε κανένα πλήγμα στην περιοχή αυτή», δήλωσε ο συνταγματάρχης Τζον Ντόριαν, εκπρόσωπος του συνασπισμού, μιλώντας τηλεφωνικά στο πρακτορείο Ρόιτερς.

Εξάλλου ο αμερικανός στρατηγός Τζόζεφ Μάρτιν κατηγόρησε, σύμφωνα με το Ρόιτερς, τους τζιχαντιστές πως διέπραξαν ένα έγκλημα εναντίον «του λαού της Μοσούλης και ολόκληρου του Ιράκ».

Νωρίτερα, ο επικεφαλής των ιρακινών δυνάμεων που διεξάγουν επιχειρήσεις για να εκδιωχθούν οι τζιχαντιστές από τη Μοσούλη κατηγόρησε το ΙΚ ότι ανατίναξε τον ναό.

Σε αυτό το ιστορικό τέμενος είχε κάνει την μοναδική του δημόσια εμφάνιση ο ηγέτης του ΙΚ, ο Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, το 2014, όταν ανακήρυξε την ίδρυση ενός «χαλιφάτου» στα εδάφη της Συρίας και του Ιράκ που είχαν καταλάβει οι μαχητές του.

Η έκρηξη έγινε καθώς οι μονάδες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, που μάχονται εναντίον των τζιχαντιστών στην παλιά πόλη, έφθασαν σε απόσταση 50 μέτρων από το τέμενος, ανακοίνωσε νωρίτερα ο στρατηγός Αμπντουλαμίρ Γιαράλα, επικεφαλής της επιχείρησης για την εκδίωξη των τζιχαντιστών του ΙΚ από τη Μοσούλη.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης