Υποστηριξε το militaire
Militaire News

Ποια είναι η πρώτη στρατηγός της ΕΛΑΣ! Ο Στρατής Μπαλάσκας μας τη συστήνει

Ποια είναι η πρώτη στρατηγός της ΕΛΑΣ! Ο Στρατής Μπαλάσκας μας τη συστήνει

Σαν άκουσες το όνομα παραξενεύτηκες. Ζαχαρούλα «μπάτσος»; Ζαχαρούλα αστυνομικός; Ζαχαρούλα ανώτερη αξιωματικός της ΕΛΑΣ; Ζαχαρούλα υποστράτηγος;

   Σαν την πρωτοείδες είπες πως Ζαχαρούλα τη λένε, αλλά από ζάχαρη μάλλον δεν είναι! Ένα γήπεδο ανάμεσα στα σπίτια δίπλα σε σχολεία στη νότια άκρη της Μυτιλήνης είχε επιταχθεί για 48 ώρες, προκειμένου να καταγραφούν και πιστοποιηθούν κοντά στους 20.000 μετανάστες και πρόσφυγες. Κι η Ζαχαρούλα ήταν εκεί. 48 ώρες συνέχεια. 48 ώρες και βάλε. Βρίζοντας, χαϊδεύοντας, παρακαλώντας, μαλώνοντας, εμψυχώνοντας, εμπνέοντας… Με ένα τηλέφωνο στο ένα χέρι, με το νου της παντού, με το τσιγάρο μόνιμα αναμμένο στο άλλο χέρι.

   Σαν δεν έχει τσιγάρο, στρίβει τσιγάρο. Πάντα με το ένα χέρι…

   Πριν καιρό μια φίλη μου επιστρέφοντας με το αεροπλάνο στη Μυτιλήνη από την Αθήνα μου είπε σαν τη συνάντησα «Γνώρισα τη Ζαχαρούλα…».

   «Έλα… Πού ήταν;» τη ρώτησα.

   «Στο αεροπλάνο… Μόλις βγήκε στη σκάλα του αεροπλάνου, άνοιξε το κινητό και έλεγε κάπου “να γίνει, τώρα να γίνει. Κι αν δεν μπορείς να το κάνεις μόνος σου, έρχομαι να το κάνουμε μαζί”. Και με το άλλο χέρι έστριβε τσιγάρο» αποκρίθηκε.

   Η σημειολογία της Ζαχαρούλας. Της αντιστράτηγου Ζαχαρούλας Τσιριγώτη. Από χθες το βράδυ της πρώτης γυναίκας αντιστράτηγου της Ελληνικής Αστυνομίας.

   Είναι όμως έτσι;

   Αυτή είναι η Ζαχαρούλα; Είναι και αυτή. Η Αξιωματικός που ξέρει τι και πώς να το κάνει. Η γυναίκα που σχεδιάζει και υλοποιεί. Η γυναίκα που εμπνέει δεκάδες, εκατοντάδες υφισταμένους της σε ένα ιδιαίτερα σκληρό ανδρικό περιβάλλον.

   Η ευαίσθητη γυναίκα που δε διστάζει να πιάσει, να σφίξει, να αγκαλιάσει σαν είναι ανάγκη. Ντόπιους και πρόσφυγες, Άνδρες και γυναίκες. Και προπάντων παιδιά… «Αυτά δε φταίνε για τίποτα από όσα υφίστανται όλοι» έλεγε. «Κανείς δεν φταίει για τίποτα από όσα γίνονται. Και εμείς πρέπει να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα που δημιουργούνται. Αυτή είναι η δουλειά μας» λέει.

   Δεν είχες και ποτέ καλές σχέσεις με ανώτατους αξιωματικούς. Δημοσιογραφικής εξειδίκευσης (και εμμονών γιατί να το κρύψουμε) ένεκα δεν είχες γνωρίζει ποτέ και κανέναν τέτοιο «μπάτσο». Η Ζαχαρούλα εισέβαλε στη ζωή πολλών από εμάς σαν το προσφυγικό, το μεταναστευτικό, όλο ετούτο το φαινόμενο που μπήκε κατά κύματα τον τελευταίο χρόνο στη ζωή μας. Η Ζαχαρούλα όμως δεν μπήκε κατά κύματα. Εισέβαλε για να μας κάνει να αλλάξουμε άποψη για τους ανώτερους δημόσιους λειτουργούς. Η Ζαχαρούλα Τσιριγώτη των προσφύγων. Η αντιστράτηγος των προσφύγων, που για δαύτη σαν ακούμε πια τη λέξη «μπάτσος» θα χαμογελάμε γλυκά.

   Άξια!

   Στρατής Μπαλάσκας

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

   

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης